75 Yıl Sonra Chp
Çok naneli ve nazik bir konu değil mi? Nereden tutarsan elinde kalır. Bir ömür yarı oldu bizim mahallede desem yalan olur lakin benim çevrede, izlediğim kitaplarda ve muhafazakar kanatta tu kakaydı Chp. Hatta düşmandan daha düşman, Yunan, Bulgar ( ki soydaşlarımız) Ermeni, Arap, Fars diğer tarafta Avrupai vb vs devleti olarak Anadolu’da bir şekilde gözü olanlardan bile daha mı kötüydü, daha mı düşmandı muhafazakar camiaya.
Yeni Cumhuriyetin temellerini atan partiydi, Atatürk’ün partisiydi, kurucuydu, misak-ı milliydi. Önceleri çete olarak başlayan düşman işgaline karşı çıkışlar Misak-ı Milli çatısında toplandı değil mi? Az çok herkesin bildiği 1. Dünya savaşının sonlarında Anadolu ve Trakyada Türk Cumhuriyeti kuranların davasını güdüyordu Chp. Siyasi ayağına tam hakim değilim. Daha doğrusu ben Taşra Cahiliyim. Her ne kadar Cumhuriyet okullarında, köy okullarında veya önünde Atatürk büstü olan okullarda okumuş olsak da Merkez Siyasetine hakim olamayan bir kültürdür Taşra.
Taşra genel anlamda merkezin çevresi, büyük şehirleri değil Anadolu şehirlerini anımsatır bana. Ha keza bir çok büyük şehrin kendi içinde Taşrası olsa da, genel anlamda Anadolu şehirlerimizi ifade eder. Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun, Trabzon, Antep, Antalya, Adana, Maraş, Aydın, Muğla, Kayseri, Konya, Edirne ( kafamda nüfusu fazla olan ve kültürel olarak çevresine hakim şehirleri düşünüyorum atladıklarım varsa özür dilerim) vb vs dışını mı ifade ediyor Taşra, Kasaba kültürü.
Bizanslıların Keçi Çobanı diyerek hakir gördüklerini mi ifade diğer bir bakıma Taşra. Sözlük anlamına bakmadım, bakmaya gerek var mı, sizin zihninizde Taşra Kültürü nedir? Japonya için Samurayların karşısındaki Ninjalar mıdır, Avrupa merkezleri veya lordları için köylülerin kültürü müdür Taşra.
Taşra genel anlama kilise, cami, cemevi özetle tapınakla yönlendirilen, düşünce, yaşayış, iyi kötü kavramları, dost düşmanları belirlenen kesimleri mi ifade eder diğer bakıma. Hemşehricilik, Milliyetçilik, dinistlik, mezhepçilik, meşrepcilik ile mi yönlendirilenleri ifade ediyor diğer bir bakıma da.
Yazının başlığındaki 75 yıl ifadesi 50 yıl az geldiği için kullandım. Üç çeyrek yüzyılı anlatmak için.
Chp, süslü püslü, bakımlı makımlı, diplomalı, topuklu ayakkabı giyen, okumuş kadınların mı tercihidir genel anlamda ülkemizi düşünürsek. Böyle bir algı doğru mudur. Peki Chp yine okumuş, diplomalı, sakal traşı olmayı ihmal etmeyen, takım elbise giyen, dini bilimin arkasında tutan, Taşraya üstten bakan ve hor gören, cahil olarak tanımlayan erkekleri mi ifade eder. Bu algı doğru mudur kitabın ortasına bakarsak. Cinsiyet ve zihni cibilliyet üzerinden çıkardığım bu algılar ne kadar doğrudur veya tamamen benim bir uydurmam mıdır? Sizin düşünceleriniz nedir üstadım?
Chp bir bakıma merkez midir son 100 yymıza baktığımızda? Sultanlık, Krallık, Hanedanlık ve Halifeliğin demokrasi elbisesi giyinerek kendini gizlediği bir yapı olabilir mi? Saçmaladım mı?
Mühendis bir arkadaşım İnönü savaşlarının aslında olmadığını dillendirmişti bir sohbetimizde. İçimden cahille tartışma demiştim kendime. Acaba ben de açıktan da olsa Kamu Yönetimi ve Sosyoloji okuduğum için mi yadırgamış ve cahil olarak görmüştüm o an arkadaşımı. Bu iki bölümü okumasaydım ben de onun gibi mi düşünüyor olabilirdim. Veya İslami Siyasetin Chp’ye yönelttiği veya tanımladığı şekilde mi düşünüyor olacaktım.
Ara sıra derim kendime bu internetin veya teknolojinin canı cehenneme. Ya hu beni hallaç pamuğu gibi dağıttı attı. 15-25 yaş aralığında edindiğim kültürel toplumsal bilgileri, dini, inancı kasırga gibi kaldırıp savurdu. Zihnimi ve kalbimi resmen cehenneme çevirdi. Keşke diyorum 1980’lerdeki teknolojik atak 2050 ve sonrasında yayılsaydı dünyaya veya yerelde düşünürsek Anadolu’ya. Ne güzel olmaz mıydı benim için.
Mesela benim için kadında başörtüsü veya türban olmazsa olmazdı, Kur’an kutsaldı, peygamber haktı. Şimdi düşününce Hz Ömer’in bir sözü geliyor aklıma. Hani, helvadan put yaparlarmış putlara taparlarmış da sonradan karınları acıkınca onları yerlermiş ya. Şimdi benim gözümde de başörtüsü, Kur’an veya peygamber kavramları o helvadan putlara dönüşmüş gibi. Bu cehennem değil de nedir zihnim ve gönlüm için.
Geçen vakitlerin birinde yaşı 75’i aşkın memleketimdeki bir komşumuz diyordu, sen Cumaya (Namaza) giderdin, Kuran kursuna giderdin vb vs koşuşup dururdunuz buralarda. Ortaokul yıllarımdan bahsediyordu. Yine Geçen Cumaların birinde bahçemizdeki ağacın gölgesinde oturdum hem borsaları takip ediyor hem de çay içiyordum, o ara insanlar Cumaya gidiyordu. Taşrada Cuma Vakti çalışılmaz genelde, yine geçenlerde bodrum katı temizlerken veya tadilat yaparken yine bir Cuma Günü babam dediydi, madem Cumaya gitmiyorsun fazla ses ve gürültü çıkarma diyordu. Tüm bunları düşününce aslında insanı, toplum ve mahalle yetiştiriyordu okuldan ziyade. Okul, mahalle kültürüne ve inancına karşı mıydı acaba diye düşündüm durdum epeyce.
Bu bağlamda artık ben Taşralı bir Chp’li olmuştum 35-40 yaşımdan sonra. Veya Chp; Nakşibendi, Kadiri, Mevlevi gibi İslami tarikatler için ne ifade ediyor olabilir veya Diyanet Camiası için. Dinsiz, hain bir örgütlenme miydi? Chp son 20-25 yıldır bir şekilde merkezin Taşrası durumuna mı düşmüştü yoksa. Ve Taşra son seçimlerde de görüldüğü gibi Chp’ye neden kaymıştı. Sadece ekonominin kötü olması mıydı nedeni? Yani Tencerenin kaynamaması veya hayat pahalılığı mıydı bunun nedeni. Yoksa internetin ve özgür bilgi alarak toplum dışında kendini yetiştirmiş veya yetiştirmeye çalışmış X-Y ve Z Kuşaklarının tercihleri mi değişmişti son seçimlerde?
X kuşaklarından ziyade Y ve Z kuşakları merkez ve taşra mengenesinin arasında sıkışmış kalmış kuşaklar mıdır? Ondan mıdır genelde isyankar olmaları. Sahi isyankarlar mı, pasif bir isyan sergiliyor değiller mi ben mi yanlış okuyorum veya çiziyorum genel çerçeveyi.
0,4591 eşittir 15,58. Evet bir sayı, bir meta paranın değeri. Yurt dışından getirilen ürünlere de yüzde 30 vergi gelmiş diyorlar resmi gazetede yayınlanmış, 15 gün sonra devreye mi girecektir bu vergi de. Eskiden vergi memurları köylere geldiğinde halk; koyununu keçisini veya büyükbaşını dağa ormana salarmış, daha az vergi vermek için. Yoksa vergi memurları alır gidermiş artık vergisi yüzde kaçsa sürüsünün. Bu vergi uygulamalarının dini ideolojisi partisi oluyor mu acaba? Yani İslami siyasettir yüzde 30 vergiyi getiren veya koyun keçileri alıp giden de Chp’nin memurlarıdır bu paragrafın özetinde.
Bir zamanlar dini genelde islami yazıları merakla okurdum şimdi ise devamlı din propagandası yapanları engelliyorum bu sitede mesela.
İşin gerçeği zaman mı hızlı akmaya başladı veya zaman akan bir şey midir bilmiyorum ama insan ömrü tüm bu siyasi dini tarihi felsefi vb vs konuların özüne inmek veya tam olarak kavramak için çok kısa değil mi sizce de?
Yok kardeşim yok, yok üstadım yok, benim yaşadıklarımı veya değişimimi kimse yaşamasın. Çünkü nereye tükürseniz her taraftan rüzgar esiyor. Bu bağlamda artık pek bir umursamıyorum kimseyi. Çünkü insanları anlamak veya türdeşlerin tarafından anlaşılmak için çok garip, bilinmez, vahşi ne bileyim manyak bir türüz ya hu. Sonuçta ben de insanım ama anlaşılmak veya birini anlamak gibi bir derdim kalmadı son zamanlarda daha doğrusu yıllarda.
Nerde gece içinde uzun uzun namaz kılıp benim de ayaklarım şişse peygamberim gibi dediğim zamanlar, nerde aldatılmışız bin beş yüz yıldır, 3 bin yıldır, 5 bin yıldır diyen insan nerde? Neredesiniz arkadaşlar? Cennette mi, cehennemde mi? Sahi bu cennet ve cehennem anlatıları doğru mu?
Yine işin gerçeği Tanrının Belası bir yaşam sürüyoruz veya bir an sonra ne olacağı bilinmeyen bir yaşamdayız. Dini hikayelerde insanları hikmet nazarından etkilemek için neler neler yazılıp çizilmiş Ortaçağ boyunca.
Arkadaşlar bu yazdıklarım konuların dışında (ki özü din ve bilim çatışmasına çıkar) ilgi çekici bir konu bulabilir misiniz yazılarınızda, genel anlamda artık iki üç cümlesini okuduktan sonra veya bir şiirin ilk iki mısrasını veya bölümünü okuduktan sonra kapatıyorum sayfalarınızı.. Eğer siz bu yazıyı buraya kadar okuduysanız inanın ki hala yaşıyorsunuzdur, çünkü ben ölmüşüm gibi hissediyorum kendimi okuma anlamında.
www.youtube.com/watch?v=ls5uF7YBUzE
Gülnur Kaya’dan Yalnızlık Türküsü.
Ek: Bu dünyada veya ülkede yaşamaya çalışmak dağkeçisi gibi 80-85 derecelik dik kayalarda yamaçlarda yaşamaya yürümeye benziyor, aşağıda çakal tilki dağ aslanı ayağınızın kaymasını beklerken yukarıda vaktini kollayan kartal atmaca doğan sizi izliyor. Ham yapacaklar.
En sevenlerinize emanet olunuz.
Saygılarımla.
Y.
YORUMLAR
şu sıralar sizin cenahtan Mustafa Öztürk ve İsrafil Balcı'ya taktım
ve tam da sizin çıktığınız yerden,
adamlar sünni diyor, iktidar diyor,saray diyor, yalan diyor
ve siz hariç siz ne anlıyorsunuz bundan elbet!
adam ben sünniyim derken elbet.
ekledikleri, din diye size yalan diyorlar,
sizi kandırıyorlar deseler de...
Chp de derken
bir Abdüllatiif Şener
ve siz
ve gerisii bizce elbet hikayesiniz !
eyvallah.
Toplumu görmek şart. Yani dışarda bir Küresel Hakimiyet ve onun tüm dünya ülkelerinin başlarına koyduğu kuklalar.
Halk bu süreçle zaten ki sahte aydın, ayarlı basınca doğru bilinenlerin kökü kazıldı.
Hani Lozan 100 yıllıktı? Bu kadar cahil milyonların sorgulama, analiz yeteneği çökmüş, onun, başkasının aklına zorunlu muhtaç. Aynı psikotik ilaç almış gibi. Ülkeyi çeşitli bölgelere, ideolojilere böldüler küresel efendiler. İnsanlar Atasına şu dönemlerde düşman kesildi. Televizyon, İnternet, sosyal medya paralı Trol grup hepsi aynı gayenin peşinde. Ülkede insanlık yok oldu ve insanları güdmek için en iyi silah açlıkla terbiye! Maailar dünyanın dibinde, yurt dışından vergiler yüzde 3000 seviyesi. Halk ki uyanmaya kalktığında Yunanistan sınırı Dedeağaç da sayısız tank ve asker ülkeyi işgale hazır. Doğu, Güney doğu zaten ki silahlı dış paralı askerler kan akıtmakta tetikte.
Şunu bilmeli insan, inanç, din, bize rasyonel gerçekliği nedir? Doğrusu akla yatkın mı? Dinin tanımındaki bize öğretilen ama şimdi hiç ayrıntıda her şey var. Ben inanmak zorunda mıyım? Ama toplum ağır baskısı! Atatürk, Kurtuluş Savaşı konular dahi yanılsamaya, çarpıtılmaya açık. Çünkü insanlar okumuyor! Cahil,bağnaz, tutucu..
Ülkedeki tüm manalar çökmüş ki din de bunlardan biri. Çok üzüntü verici...