Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- goethe
çiftçi
çiftçi
@ciftci1

NEFRET ve SOYKIRIM

11 Temmuz 2024 Perşembe
Yorum

NEFRET ve SOYKIRIM

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

254

Okunma

NEFRET ve SOYKIRIM

NEFRET ve SOYKIRIM

NEFRET ve SOYKIRIM
Şu koskoca dünyaya bir türlü sığamadık.
Yapılan savaşları, yıkılan devletleri, yok olup giden kavimleri ve hatta milletleri “tarih” olarak yazdılar ve okuttular. İnsanlığın kaderi gibiymiş, devletlerin ve milletlerin kaderleri de…

Bizim tarihle hesaplaşma şansımız ve derdimiz yok. Ancak hesap vereceklerin kimler olduğunu da asla unutmamak lâzım.
İşin daha derinliklerine, geçmişin karanlıklarına girmeden, doğrudan 20. yüz yılın başlarına kısaca göz atalım.
.
ANTİSEMİTİZM - YAHUDİ DÜŞMANLIĞI
Antisemitizme başlamadan önce kısaca “Pogrom” teriminin ne olduğunu hatırlatalım.
Antisemitizm öncesi Yahudi düşmanlığı ve katliamlar demek, pogrom. Yapılan katliamların sebebi, Yahudilerin ayinler için Hıristiyan çocuklarının kanlarını akıtarak kurban ettikleri iddiasına dayanır.
Antisemitizm, özellikle Almanya’da Hitler tarafından körüklenmiştir.
Hitler zamanında (Nazi Almanya’sı) ve diğer Avrupa ülkeleri resmen antisemitizm (Yahudi soykırımı) başlatmışlar, büyük çoğunluğu Yahudiler olmak üzere Romanlar, engelliler ve düşman görülen beş, altı milyon civarında insanı katletmişlerdir.
.
KRİSTAL GECE KATLİAMI veya KIRIK CAMLAR GECESİ
Almanya’da 1935’te çıkartılan “Nuremberg Yasaları” ırkçılığı resmileştiren Yahudi karşıtlığı yasaların kabul edildiği yıldır.
09 Kasım 1938 gecesi, Almanya ve Avustralya’nın her yerinde Naziler, sinagogların ve Yahudi dükkânlarının camlarını kırarlar. Bu olaya “Kristal Gece Katliamı” veya “Kırık Camlar Gecesi” denir ki, ilk ateş yakılmış olur.

Pek çok yerde “insan öldürme merkezleri” kurarak Yahudileri gaz odalarında zehirlemişler, fırınlarda yakmışlar, fabrikalarda sabun yapmışlar.
Sonra da “HOLOKOST, yani yapılanları inkâr etme” düşüncesini yaymaya çalışmışlardır.

2005 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 27 Ocak “Uluslararası Holokost’u Anma Günü” olarak kabul edilmiştir.
.
II. Dünya Savaşında Almanya ve Avrupa’dan kaçan Musevilere (Yahudilere) Türkiye kucak açmış, onlara vatandaşlık vererek hayat hakkı tanımıştır.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI - 11 TEMMUZ 1995
Avrupa’nın göbeği,
Bosna - Hersek Srebrenitsa katliamı.

11 Temmuz 1995’te 8.372 Bosnalı sivil erkek, Sırplar tarafından acımasızca katledildi.
Değişik yerlerde toplu mezarlara gömüldüler.
Toplu mezarlarda “ÖLÜM ÇİÇEKLERİ” çiçek açtı.
Üzerlerinde mavi kelebekler…
Delil bulunamadığını söyleyen Uluslararası Adalet Divanı, böylece aradığı delilleri (toplu mezarların yerlerini) bulmuş oldu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 23 Mayıs 2024 tarihli kararı ile 11 TEMMUZ "SREBRENİTSA SOYKIRIMINI ULUSLARARASI DÜŞÜNME VE ANMA GÜNÜ" olarak kabul edilmiştir.

2023 – 2024 GAZZE SOYKIRIMI
Dünün mazlumları, soykırıma uğrayan Siyonist Yahudiler (Museviler) bugün, uğradıkları felaketlerin benzerini Filistin Gazze’de Müslüman halka yapmakta.
7 Ekim 2023 tarihinden beri Filistin / Gazze’de 38.000’e yakın bebek, çocuk, kadın, yaşlı olmak üzere İsrail tarafından zalimce katledildi ve katledilmeye devam ediliyor.
Yıkılmadık bina, cami, kilise, okul, hastahane kalmadı. Hepsi harabe oldu.
Bütün tepkilere rağmen İsrail, caniliğini sürdürüyor.
Başta ABD ve İngiltere olmak üzere Avrupa, bu katliama doğrudan veya dolaylı destek veriyor.
İnsanı insan olarak görmeyen, sözde vaad edilmiş toprakları almak için resmen “SOYKIRIM” uygulayan Yahudilere kim, ne zaman dur diyecek?
İnsanlığı vahşice yok eden bu korkunç soykırımın cezasını kimler, ne zaman verecek?
.
Bu katliama sessiz kalanlar utansın.
Dün yaşadıklarını bugün yaşatanlara lânet olsun.
İnsanlık suçu işleyen zalimler kahrolsun.

Hikmet Çiftçi
11 Temmuz 2024

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Nefret ve soykırım Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Nefret ve soykırım yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
NEFRET ve SOYKIRIM yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Ahmet Zeytinci
Ahmet Zeytinci, @ahmetzeytinci
11.7.2024 21:29:40
10 puan verdi
İnsan olan insanı bırak hiç bir canlının canına kıyamaz, yoksa yürekte beden de ruhta insani duygular o insan canavarlaşmıştır her şey beklenir tıpkı Naziler de olduğu gibi, Tıpkı Srebrenitsa'da olduğu gibi, tıpkı Gazze de olduğu gibi... Manidardı...
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.