- 101 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ERMENİSTAN.
ERMENİSTAN TÜRKİYE SINIRI.
Ermenistan-Türkiye sınırı (Ermenice: Yunanistan ile Türkiye arasındaki 328 km uzunluğundaki kara sınırıdır. Türkiye’nin en uzun dördüncü sınırı olup Gümrük Antlaşması ile günümüze kadar gelmiştir.
Tarihçe
Ermenistan-Türkiye sınırı, Türk Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi’ndeki Türk zaferinin ardından imzalanan Gümrü Antlaşması ve Kars Antlaşması ile belirlenmiştir. 1945-1953 yılları arasında iki ülke sınırı, Sovyetler Birliği’nin Türkiye üzerindeki toprak iddiaları nedeniyle tartışmalı hâle gelmiştir. 1955’ten itibaren Türkiye, sınır boyunca mayın döşemeye başlamıştır.Britanyalı tarihçi Christopher J. Walker’a göre 1968’de Sovyetler Birliği, Kars Antlaşması’nın revize edilmesi ve Ani’nin Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’ne bırakılması karşılığında Akbaba Dağı çevresindeki iki Azeri köyünün Türkiye’ye verilmesi için müzakere yapılması için uğraşmış ancak sonuç alamamıştır.
Türkiye, Birinci Dağlık Karabağ Savaşı’nda Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi nedeniyle Ermenistan ile olan ticari ve diplomatik ilişkilerini kesmiş ve kara sınırlarını 1993 yılında tek taraflı kapatmıştır. Türkiye sınır kapısının açılması ve ikili ilişkilerin başlatılması için Ermenistan’dan soykırım ısrarından ve bu amaçla yürüttüğü kampanyalardan vazgeçmesini, işgal altındaki Karabağ topraklarından çekilmesini ve ortak sınırın çizildiği Gümrü Antlaşması ile Kars Antlaşması’nı tanımasını istemiştir.Aralık 2021’de iki ülke arasında başlayan ilişkilerin normalleşmesi süreci kapsamında sınırın açılması planlanmaktadır.2022 yılında sınırdaki mayınların temizliğine başlanmıştır. Sınır, 2023 Kahramanmaraş depremleri’nin ardından Ermenistan’dan gelen yardım konvoylarının geçişi için 35 yıl aradan sonra ilk kez açıldı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.