Kral olsun, köylü olsun, en mutlu insan, evinde huzur bulabilendir. -- goethe
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül
@34807597890

ARAPLAR VE TÜRKLER.

16 Haziran 2024 Pazar
Yorum

ARAPLAR VE TÜRKLER.

2

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

174

Okunma

ARAPLAR VE TÜRKLER.

ARAPLAR VE TÜRKLER.

TÜRKLER VE ARAPLAR
Türkiye Cumhuriyeti halkının, Ümmetçilik adına Arap kültürüne teslim olup olmadığı veya Türkiye’nin Araplaştığına dair kesin bir cevap vermek kolay ve basit değildir, bu sorunun cevabı, Araplaşmanın nasıl tanımlandığına ve Türkiye’nin Araplaşmanın hangi boyutlarına maruz kaldığına bağlı olarak değişebilir.
Araplaşma, bir toplumun Arap kültürünün etkisi altında kalarak, Arap dilini, dinini, geleneklerini ve yaşam tarzını benimsemesi olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda, Türkiye’nin Araplaşmasını şu boyutlarda ele almak mümkündür:
• Dil: Türkiye’de Arapça dilinin kullanımı artmaktadır, özellikle son yıllarda, Arapça dizilerin ve filmlerin Türkiye’de yaygınlaşması, Arapçaya olan ilgiyi artırmıştır, bununla birlikte, Türkiye’de Arapçanın ana dil olarak konuşulduğu bölge sayısı çok azdır.
• Din: Türkiye’de İslam dini, halkın çoğunluğu tarafından benimsenmektedir. Lakin Türkiye’de İslam’ın yorumlanması, Arap dünyasından farklı özellikler göstermektedir. Örneğin, Türkiye’de şeriat hukukunun uygulanmadığına dikkat etmek gerekir. Türkiye’de tasavvufi tarikat ve cemaatlerin İslam’ı yorumlaması da Arap ülkelerine göre farklıdır
• Gelenekler: Türkiye’de Arap geleneklerinden çok az etkisi görülmektedir. Örneğin, Türklerde şifa niyetine deve sidiği içen yoktur.
• Yaşam tarzı: Türkiye’de Arap kültürünün etkisiyle bazı yaşam tarzı değişiklikleri yaşanmaktadır. Örneğin, son yıllarda, Arap ülkelerinde yaygın olan tesettür giyim tarzı, Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlamıştır, bu da bir tercih meselesidir.
Bu boyutlar göz önünde bulundurulduğunda, iktidardaki mevcut hükümet ülkeyi her ne kadar dönüştürmeye çalışsa da, bu süreç AKP iktidarı ile kaimdir, dağıttığı ekonomik ve siyasal rüşvetler, ülkeyi ulus devlet statüsünden çıkarıp, ümmetçi bir yapıya kavuşturmayı hedeflemektedir.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Araplar ve türkler. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Araplar ve türkler. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
ARAPLAR VE TÜRKLER. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Süleyman Özerol
Süleyman Özerol, @suleymanozerol
19.6.2024 14:26:05
'Arap ülkelerinde yaygın olan tesettür giyim tarzı'ından vazgeçilmeye çalışılırken Türkiye'deki bazı zatların diretmesi-dayatması neyin nesi diye düşünmek gerek...
Suat Zobu
Suat Zobu, @suat-zobu
19.6.2024 14:06:50
Fehmi bey, çok önemli bir konuya değinmişsiniz.

Bir kaç başlıkta değerlendirme yapınca net bir kanaat oluşmamış.

Tarikat ve cemaatler diğer Arap ülkelerini bilmem ama Suudi Arabistan'da yasakmış mesela. Bizden iyi olan tek şey o galiba.

Şimdilerde bir kesimin giyim kuşamı ne derece etkilendiğimizin ispatı. Ayrıca binlerce milyonlarca çocuğumuzda onların kültürleriyle yetiştiriliyor. Belki tamamı yansımasa da olanları duyuyoruz.

Çocuklara konulan isimler de zaten malumunuzdur.

Selam ve saygılar, iyi bayramlar.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.