HAC VE KURBAN ÜZERİNE
Bilindiği gibi hac İslâmın şartlarından biri ve hac yapmakla yükümlü olan kimselerin yerine mutlaka getirmesi gereken farz ibadet.
Kurban ise şartları mevcut bulduğunda yapılması yükümlüsüne vacip olan bir ibadet .
Hac ibadeti şartları taşıması halinde kurban ibadetini de deruhte etmiş (yani kapsamış).Hac Allah’ın davetine icabet edip ’’
Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, innel hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk, lâ şerîke lek.” Manası; “Buyur (emret) Allah’ım! Emrine amadeyim buyur! Diyerek dünyevi her bir şeyi geride bırakarak Allah’a teslimiyet .Kurban da insanın canı ile Allah’a teslimiyeti..
Kesilen kurbanlar değil edinilen takvadır Allah’a ulaşan .Kulun Yaratıcısına kayıtsız şartsız ram olmasıdır.Yunus bir dörtlüğünde;
Ak sakallı pîr hoca
Bilemez halı nice.
Emek yimesün hacca.
Bir gönül yıkar ise.
der.Molla Câmî’de; Gönül almak haccı ekberdir" der.
Kâbe Azer oğlu İbrahim’in yaptığı binadır.
Gönül ise Celil ve Ekber olan Allah’ın nazargâhıdır.
Mevlâna der ki; Hacca gidenler orada Kâbe’nin sahibini arasınlar.O’nu bulduktan sonra Kâbe’yi her yerde bulabilirler.
İbranice korban sözcüğü de "yakınlaşmak" anlamına sahiptir. Farsçadaki anlamı ise yaklaşan demektir. Kurban kelimesinin Arapçası ذِبْح (zibh; boğazlama) veya hedy (hediye) dir. Dini terim olarak Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir.
Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.
Kurbanlık hayvanın davranış, yürüyüş, vücut yapısı ve şekli normal, tüyleri düzgün ve parlak, gözlerinde canlı bir bakış olması, geviş getirmesi ve solunumunun düzgün olması gerekir.
Hayvanı kesecek kimsenin, akıl ve temyiz gücüne sahip, Müslüman veya Ehl-i kitap olması gerekir. Putperest, ateşperest, ateist ve mürtedlerin kestikleri hayvanların eti yenmez. Ehl-i kitap olduğu bilinen kimse kesim yaparken Allah’tan başkasının adını anmamalıdır.
Umarız sıkmadan okunacak bir yazıya imza atmamız nasp olmuştur.
Edebiyat Defteri Değerli Üyelerinin ve Tüm İslâm Âleminin Kurban Bayramını Kutluyoruz.
Dualarımız Filistin,Doğu Türkistan tüm Mazlum kardeşlerimiz için.
Sağlıcakla nice bayramlara...
YORUMLAR
Filistinde D.Türkistanda ve Bütün Dünya mazlumlarının kurtuluşuna vesile olmasını, Cenabi Rabbil aleminden dua ve niyaz eder, sevdiklerinizle nice hayırlı bayramlar dilerim
neneh.
neneh.
Yine geldi mübarek Kurban Bayramı. Aslında dünyanın bir çok coğrafyasında Müslümanlar zulümler altında inim inim inliyor bize bayram kutlamak yakışmaz, dualarımız ise her zaman mazlumlara, yerinden yurdundan edilenlere... Gayrı Müslümlerin kurbana yaklaşımları bizi ilgilendirmez, balinaların soyları tükenmesin diye eylem yapıp da kurbana karşı olmak, biraz abestir. Kendileri sanki et yemiyorlar mı ömürleri boyunca, biz kesince dinimiz gereği hem de vahşet oluyormuş, hadi oradan sersemler... Takvamız ise Rabbimiz tarafından mutlaka değerlendirilecektir... Kutlarım güzel yazınızı hayırlı bayramlar...
neneh.
“Mevlâna der ki; Hacca gidenler orada Kâbe’nin sahibini arasınlar.O’nu bulduktan sonra Kâbe’yi her yerde bulabilirler.”
İşte bu.
Var ol kardeşim.
Selamlar saygılar iyi bayramlar.
neneh.
Bal tadında bir yazıydı USTAM.
Kalemin yüreğin var olsun.
SİZLERİN DE BAYRAMI MÜBAREK OLSUN.