- 161 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Tımarhane Kaçkını
Meşguliyetin tedavi gücünü anlamak için oldukça güzel bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Osmanlı döneminden günümüze kadar kullanılagelen bir tabir vardır: " tımarhane kaçkını" .Bu deyimin hikayesi şöyle:
Osmanlı döneminde akli melekeleri bir şekilde bozulan insanları boş boş durdurmak yerine sırf meşgale olsun diye haralarda atların tımar edilmesi işinde istihdam edilmeleri uygun görülmüştür. Atların bakım görevi verilen hastaların zamanla iyileştikleri ortaya çıkınca bu tedavi şeklinin yaygınlaşması hız kazanmıştır.
Oldukça tüylü yapıda olan atların gerek savaşlarda gerekse yük taşıma, tarım, seyahat gibi oldukça geniş sektörlerde kullanılması atın bakım işlerinin önemini daha da artırmıştır. Kaşağı ve benzeri aletlerle yapılan tımar işlemi yani yara bere bakımı, atların vücut temizliği anlamına gelmektedir. Tımar kelimesinin ekstra başka bir anlamı da ağaç bakımı ifade etmek için kullanılır.
Tımarhane kaçkını; uzun süre hastanede kalıp tedavi olanları kastetmek için kullanılmıştır. Tımarhane kaçkını ise delilere has işler yapan kimse anlamında kullanılır.
10.06.2024
Murat CANBOLAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.