- 127 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BÜYÜK ANKARA DEPREMEİNE AZ MI KALDI?
Ankara Fay hattı şehrin altından geçmese de Ankara’nın sınır ilçelerinin çoğunluğu fay hattında bulunuyor. Bununla beraber şehrin merkezinde de birçok aktif fay hattı var. Kuzey Anadolu Fay Hattı: Ankara’ya yaklaşık 80 kilometre mesafede bulunuyor. Bolu Gerede’den geçmektedir. Tuz Gölü Fay Hattı: Haymana’nın oldukça yakınından geçmektedir. Keskin Fay Hattı: Daha önce 6.8 büyüklüğünde deprem oluşturmuştur. Ankara’nın kuzeyinde 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğusunda Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala’nın altındaki küçük fay hatları bulunuyor. Bu fay hatları itibari ile Ankara’da tehlike altındaki illerden biri oluyor. İlçemiz deprem konusunda riskli bir bölgede bulunuyor, kuraklık nedeni ile yer altı sularının çekilmesiyle bu risk daha da artmaktadır.
Aksaray ve Niğde il sınırlarında yer alan Hasan Dağı’nda, yaşanan son depremlerin ardından yapılan inceleme ve ölçümlerde magma tabakasındaki yükselmeler ile hareketlilikler tespit edilmiş, Haymana yakınından geçen Tuz gölü fay hattı Hasan dağını tetikleyen fay hattıdır. 3 bin 268 metre yüksekliğindeki Hasan Dağı’nın en son püskürmesi Holosen döneminde, yani geçtiğimiz 10 bin yıl içinde gerçekleştiği biliniyor. Hasan dağı kül ve volkan püskürtmese de bunun yer altındaki hareketliliği deprem olarak bize döne bilir. Biz depreme ne kadar hazırlıklıyız? Önce evlerimiz de deprem çantası var mı?, acil durumlarda neler yapılması gerekli? Toplanma alanları nereler? Olası bir depremde çadırlar nereye kurulacak ? Bu alanların alt yapısı var mı?. Binalarımız depreme ne kadar dayanıklı? Tatbikatlar yapılıp personel bu olası senaryoya hazırlanıyor mu?
Öncelikle kıymetli okurlarım, depremler bir kaderdir ama depremler oluştuktan sonra yaralarımızın sarılması için önceden bazı hazırlıklar yapılması lazım. Bunlar öncelikle hastane ve önemli devlet kurumları önünde deprem kurtarma malzemelerinin olduğu konteynerlarıın olması lazım. Yok ise ivedi tedarik edilmesi gerekli. Depremde telefon şebekeleri kesile bilir bunun için bir çalışma yapılmalı, Kızılay da çadır, soba vs acil gerekli ısınma ve barınma malzemeleri hazır bulunmalı. Her türlü acil yardım ve müdahale planları yapılmalı zaten yöneticilerimiz bunun hazırlığını yapmışlardır ama yinede biz hatırlatalım istedik. vatandaş olarak deprem anında ne yapmalıyız? uzmanların tavsiyesi şöyle;
• Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
• Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
• Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
• Güvenli bir yer bulup, diz üstü çök, Başını ve enseni koruyacak şekilde kapan, Düşmemek için sabit bir yere tutun
• Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır.
• Balkona çıkılmamalıdır.
• Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
• Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
• Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
• Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
• Tekerlekli sandalyede isek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır.
• Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
• Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
• Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.
• Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde çök-kapan-tutun hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
• Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.
Unutmayın kıymetli okurlarım, ’’Deprem öldürmez, tedbirsizlik ve ihmal öldürür’’, Allah’a emanet olun, hoşça kalın.
Aydın Benli
Siyaset Bilimci, Araştırmacı Yazar.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.