GERİ KALMIŞ TÜRKİYE
GERİ KALMIŞ TÜRKİYE
“Geri kalmış Türkiye…
Tarih biraz incelendikten, kültürüyle, sanatıyla, yapısı ve düzeniyle toplum gözden geçirildikten sonra, yan yana koymaya, insan elinin varmadığı üç kelime…
“Geri – kalmış – Türkiye”
Kuralları, gelenekleri ve düşünceleriyle ortaçağı aydınlatan, yeniçağa ışık tutan bir kültür…
Mevlânalar, Yunus Emreler, Evliya Çelebiler, Mimar Sinanlar…
Dayanışmanın, kardeşliğin en güzel örneklerini veren “FÜTÜVVETNAMELER” (Fütüvveti ve Ahi teşkilatlarının mesleki yönetmeliği)…
Toplum ve ekonominin gerekleri uyarınca dini yorumlayan, ileriye dönük bir kurum gibi ondan yararlanmasını bilen Osmanlı akılcılığı…
Ve geri kalmış bir Türkiye!..
Her biri devlet yönetme sanatının belgesi olan “MÜHİMME DEFTERLERİ” (Divan toplantılarında konuşulanların tutulduğu defter. Bugünkü Meclis tutanakları. MEKTUM-İ MÜHİMME: gizli hüküm ve fermanların yazıldığı defter. Bugünkü “gizli oturum tutanakları”…
Çağın koşullarında çerçevesinde başlı başına şaheser olan devlet.
Devlet yönetme ustalığı…
Bir belirli çağın en ileri ekonomik ve sosyal yapısı.
Osmanlı ordularını bir kurtarıcı gibi karşılayan, eşitliği ve hürriyeti ondan bekleyen Balkan halkları…
Yıkılmakta olan bir kölelik dünyasının yahut dağılmaya yüz tutmuş derebeyliğin yerinde kurulan ileri ve âdil bir toplum düzeni…
Ve geri kalmış Türkiye!..
Başka bir milletin ortak çabayla meydana getirdiği folklor ve sanat özelliğini hemen her köyünde ayrı ayrı ve değişik şekilde yaratabilmiş Türkiye…
Sanatının inceliğini ve görülmemiş çeşitliliğini âşıklarının sözünde, halılarının ilmiğinde, çevrelerinin nakışında yaşatan Türkiye…
Geri kalmış Türkiye…
. . .
Burada bir daha belirtelim ki, Türkiye’nin geri kalmışlığı bir Afrika yahut Lâtin Amerika ülkesinin geri kalmışlığı değildir. Koskaca bir geçmiş ve geleceği olan, medeniyeti olan, sağlam temelleri hâlâ direnen ve kendini ileriye götürecek birikimi çeşitli alanlarda gerçekleştirmiş bir toplumun “GERİ BIRAKTIRILMIŞLIĞI”dır.”
* ALINTI KAYNAĞI:
TÜRKİYE’DE GERİ KALMIŞLIĞIN TARİHİ – İsmail CEM – 10. Basım; Mart 1989 – Cem Yayınevi
* Alıntı; bu eserin “GİRİŞ” yazısının baş kısımlarından bir bölüm ve son paragrafı alınmıştır.
. . .
İSMAİL CEM İPEKÇİ (15 Şubat 1940 - 24 Ocak 2007):
Robert Koleji ve Lozan Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu hukukçu, gazeteci, araştırmacı yazar, siyasetçi.
Dışişleri bakanı, TRT Genel Müdürü, Milletvekili…
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliği, Batı Avrupa Birliği Asamblesi Üyeliği, AKPM Sosyalist Grubu Başkanvekilliği ile Avrupa Medya Enstitüsü Danışma Kurulu Üyeliği gibi görevlerde bulundu.
Türkiye’de Geri Kalmışlığın Tarihi, Türkiye Üzerine, 12 Mart, TRT’de 500 Gün, Siyaset Yazıları, Gelecek İçin Denemeler ve Mevsim eserlerinin yazarıdır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.