- 221 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ETÜT MERKEZLERİ
A B Denemeleri Eğitim üzerine:40ETÜT MERKEZLERİ
ETÜT MERKEZLERİ
Dershanelerin bir yanılgı olduğunu, eğitim sistemine yardımcı değil, muhalif olduğu ve ona zarar verdiği gerçeğini ihtiyaç haline gelen etüt merkezleri ortaya çıkarmıştı birkaç yıldır. Örgün eğitim sistemi olan okullarda dersler zaten yapılmaktaydı. Yapılan bu dersleri aynı oranda işlemek, anlaşılan kısımlarla anlaşılamayanları tekrarlamak için bu külfete gerek yoktu.
Aksine dershane sistemi öğrenciyi tembelliğe itiyor, örgün eğitimden de koparıyordu. Oysa aynı sistem içinde eksik öğrenme gerçekleşiyor, geç öğrenen öğrencilerin dersten kopması bir vakıa gibi karşımıza çıkıyordu. Ancak müfredatı yetiştirme gibi bir problemi olan öğretmen geride kalanlarla ilgilenemiyor, onlar da sınıfta dersin işlenmesine yönelik problem teşkil ediyordu.,
Bu gibi problemler disiplin sorunlarına yol açıyor, giderek örgün eğitimi, yavaşlatma, sabote etme, engelleme gibi sonuçlara varıyordu. Dahası bu öğrencilerin örgün eğitimden kopmaları sağlanıyordu. Bu gün hala devam ediyor bu durum; sınıfta kalmalar, ya da eksik bilgilerle bir üst sınıfa taşınmalar eğitim seviyesini her geçen gün biraz daha düşürüyor, eğitimciler yıllardan beri bu durumdan şikayet ediyor, ancak bu konu yöneticilere intikal etmiyor ve herhangi bir çare üretilemiyor.
Çünkü eğitimciler kendilerine verilen had ve sınırları aşma cesaretinden yoksun bırakılmışlar. Herkes bir vurdumduymazlık içindedir. Bakanlık eğitimcileri önemsememekte, onların fikirlerine değer vermemektedir. Bu kanaatte olan eğitimci kitlesi sorunları ortadan kaldıracak düşünce üretmek yerine, en az problemle aybaşını getirmek, daha fazla gelir kazanmak ve emeklilik hesaplarıyla meşgul olmaktadır.
Aşılamayan engeli dolaşmaktadır eğitimci. Sallabaşı al maaşı cinsinden bir yaşam, artan gelirle otomobil değiştirme, krediyle daire ve yazlık alma, ardından daha fazla refah, daha fazla eğlenmekten başka bir şey düşünemez hale gelmiştir.
Şimdi gelelim etüt merkezleri ihtiyacına. BATIDA UYGULANAN BU SASTEMİ İRDELEYELİM. ÖRGÜN EĞİTİMDE ERİ KALAN ÖĞRENCİ ÖĞRETMENİ tarafından etüt merkezine yönlendirilmekte, eksik konu ve anlaşılamayan bölümler etüt merkezinde öğrenciye bire bir verilmekte, öğrenci örgün eğitime kaldığı yerden devam edebilmekte, sorunlar en aza indirilmektedir.
Bunu savaş sırasında yaralanan askerin hastanelerde tedavisi sonrası tekrar asli vazifesine döndürülmesi olarak düşünelim mesele daha iyi anlaşılacaktır. Bu etüt merkezlerinin bu günkü işleyişinin dershanelere dönüşmesi tehlikesi de böylece ortadan kaldırılabilecektir. Etüt merkezi masrafları batıda öğrenci velisi değil devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu doğru bir karardır. Ancak bu günkü işleyişte vatandaşın ödemeleriyle hayatlarını sürdürmektedirler.
Arz talep dengesine göre bu günkü işleyiş de isteklilerin buralardan yararlanması şeklinde -bedelleri bizzat kendileri tarafından karşılanarak- devam edebilir. Ancak devletin bu kurumları sıkı denetlemesi, dershanelerde yapılan yanlışların burada tekrarlanması sağlanabilir. Bu tehlike vardır ve hele dershanelerin kaldırtılmaya çalışıldığı bu ortamda bu tehlike daha büyüktür.
Anadolu Aleviliğinin baskı gördüğü dönemlerde Alevilerin Bektaşi tekkelerini cem evine dönüştürdükleri bilinirse durum daha iyi anlaşılabilir. Yetkililerin soruna acilen el atmaları şarttır. Bu alandaki sorun kroniktir ve bir an önce bu soruna çare üretilmelidir. Sorun ortada, çözüm ortadadır. Sorunların çözümü için gerekli irade hükümetlerindir.
Ahmet Kemal
Kayıt Tarihi : 8.9.2014
YORUMLAR
İsmail Hocam, siz çağın gereği ne ise onu söylüyorsunuz. Haklısınız. Fakat bu değerli düşüncelerini ve batıda gelişen eğitim sistemini görüp, çağımıza uygun, bilim temelli eğitimi hayata geçirecek bir zihniyet görebiliyor musunuz? Adamlar halen orta çağ kafasıyla Maruf eğitim sisteminden bahsediyor. Bu zihniyetin kafasında ilim, felsefe, tıp, matematik ve cebir gibi ana dersler birer birer kaldırılıyor. Eğitim tamamen dinselleştiriliyor ve bu bilinçli yapılıyor. Yüreğinize sağlık hocam. Umarım birileri okur da bir şeyler yapar.