Bir insanı avucunuza almanın en iyi yolu, kalbini kazanmaktır.-- la cordaıre
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül
@34807597890

STEFAN ZWEİG.

23 Nisan 2024 Salı
Yorum

STEFAN ZWEİG.

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

173

Okunma

STEFAN ZWEİG.

STEFAN ZWEİG.

STEFAN ZWEİG KİMDİR?
Avusturya’da 1881’de doğmuştur. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde. Viyana’da felsefe dersleri almıştır. Avusturya’da doğmasına rağmen almaya da ün kazanmış yazar, biyografik eserlerle ün kazanmıştır. Stefan Zweig, II. Dünya savaşı öncesi Nazi Almanya’sında toplatılıp yakılmıştır. Daha sonra 1940’ta ingiltereye gitmiştir. 1942 yılında eşiyle beraber Brezilya’da intihar etmiştir. Stefan Zweig, şiir, tiyatro, roman, deneme, biyografi türünde eserler de vermiştir.
Stefan Zweig büyük heyecanların yazarı. En şöhretli eserinden en az bilineni kadar hepsinde aynı duygu ilenir. İnsanın zihnini harap eden insanı zirveye ulaştıran bir duygudur. Adrenalin yüklü vücut onun eserlerinin kişileridir. Bu adrenalin bazen tek başına bazen de yaşadığı olaylar nedeniyle yüklenir.
O yaşadıklarının izlerini ara ara eserlerinde işler. Bunu anlamak güç değildir. Stefan Zweig Kimdir? Bana göre insanlığın zulmüne dayanamayan bir ince ruhtur. Oluk oluk kanın acısıyla korkan-strese giren kişidir. Eserlerinde insanın zorlayıcı-çıldırtıcı çaresizliği hâkimdir. Edebi kişiliğini asıl oluşturan şey budur. Gördükleri yaşadıkları onu düşünce sisteminin temelidir. Belki vagonlarda yakılmadı. Belki işkencelere bedenen maruz kalmadı. Ama farkındayız ki onu bu sona sürükleyen şey bu kaygıydı. Bu korkuydu. İnsanlığın yandığı-acıdığı her sızıyı kendi içinde yaşadı. Bu dünya artık ona göre değildi. Gitmeyi tercih etti.
Yazmak öyle bir eylem ki her bilimden her şeyden bir tutam olmalı. Bir de anlattığınız konular hakkında mutlak bilgi birikimi bulunmalıdır. Bilim adamı bir alanda uzmanlaşır. Yazar ise her alanda birimlidir. Bir arıya benzetebiliriz. 100 gr bal içim milyarlarca çiçek gezmelidir.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Stefan zweig. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Stefan zweig. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
STEFAN ZWEİG. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.