- 259 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
ERGENOKON VE NEVROZ
ERGENOKON NEVROZ
Nevruz, Bayram Farsça
Ergenekon Destanı,
Yeni Gün, Kutlama Türkçe
Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adlı bir bölgeye yerleşip burada dört yüz yıl yaşadılar. Zamanla buraya sığmaz olunca, çevrelerindeki demirden dağı eriterek kendilerine yol aramışlardır.
Türkistan ilinde Oğuz Kağan soyundan il Han’ın hükümranlığı sırasında Tatar Türklerinin hükümdarı Sevinç Han Moğol ülkesine savaş ilan etti. ilhan’ın idaresindeki orduyu Kırgızlar ve diğer boylardan da yardım alarak bozguna uğrattı. ilhanın ülkesindeki tüm insanları öldürdüler. Yalnız il Han’ınn küçük oğlu Kıyan ve eşi ile yeğeni Nüküz ile eşi kurtulmayı başardılar. Düşman askerlerinin, onları bulamayacağı bir yere kaçmaya karar verdiler. Yabanî koyunların yürüdüğü bir yolu izleyerek yüksek bir dağıda dar bir geçite vardılar. Bu geçitten geçerek içinde akar sular,pınarlar, çeşitli bitkiler, çayırlar, meyva ağaçları, çeşitli avların bulunduğu bir yere gelince Tanrıya şükrettiler ve burada kalmağa karar verdiler. Dağın doruğu olan bu yere dağ kemeri anlamında "Ergene" kelimesiyle "dik" anlamındaki "Kon" kelimesini birleştirerek "Ergenekon" adını verdiler. Kıyan ve Nüküz’ün oğulları çoğaldı. Dört yüz yıl sonra kendileri ve sürüleri o kadar çoğaldı ki Ergenekon’a sığmadılar. Atalarının buraya geldiği geçitin yeri unutulmuştu. Ergenekon’un çevresindeki dağlarda geçit aradılar.
Bir demirci, dağın demir kısmı eritirlerse yol açılabileceğini söyledi. Demirin bulunduğu yere bir sıra odun, bir sıra kömür dizdiler ve ateşi yaktılar. Yetmiş yere koydukları yetmiş körükle hep birden körüklediler. Demir eridi, yüklü bir deve geçecek kadar yer açıldı. İlhan’ın soyundan gelen Türkler yeniden güçlenmiş olarak eski vatanlarına döndü, atalarının intikamını aldılar.
Ergenekon’dan çıktıkları gün olan 21 Mart’ta her yıl kutlamaları yaptılar. Bu kutlamada bir demir parçasını kızdırırlar, demir kıpkırmızı olunca önce Hakan daha sonra beyler demiri örsün üstüne koyup döverler. Ergenekon Destanı için bugün hem yeniden özgür hem de havaların ısındığı, baharın gelişi olarak kutlanmaktadır.
Hacı Bektaş’ı Veliye sordular
-Sizin dünya malı anlayışınız nedir?
Hacı Bektaş Veli dedi ki;
-Kimsenin ekmeğini yeme,
kendi ekmeğini kimseden esirgeme.
Elin açık,
gönlün açık,
sofran açık olsun,
Ayıpları ört,
sırları tut,
öfkeni de yut.
NEVROZ BAYRAMI
Kıyan,ata gitti bir yola
Bakdı durdu bir ara mola
Burası Ergenokon mu ola
Nevroz Türk’ün bayramı ola
Ergenokona ateş yakılı
Büyük Dağlara kürük takılı
Dağlardan Demirler akalı
Nevroz,Türkün bayramı ola
Türkler Ergenekona sığmaz oldu
Her yer bolluk beteket doldu
Türklük yeniden büyüdü doğdu
Nevroz Türk’ün Bayramı oldu
Türkler Ergenokona sığmadı
Ergonakondan bir destandı
Türk Oğuzhan soyundandı
Nevroz yeni güne başlamakdı