- 167 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
SEÇİM SONRASI GELİŞMELER
SEÇİM SONRASI GELİŞMELER
Bilindiği gibi, 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerde, ilginç gelişmeler art arda meydana geldi. Bunlardan en ilginci, 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerde, CHP 1977 seçimlerinden sonra ilk kez birinci parti oldu. Bir diğer ilginç gelişme Van’da meydana geldi. Bu haftaki yazımı bu ilginç gelişmelere ayırmak istedim.
Kesin olmayan sonuçlara göre CHP 14 büyükşehir, 21 il, 320 ilçe ve 48 belde belediyesini kazandı.
Buna göre, CHP yönetiminde bulunan büyükşehirlerden yalnızca Hatay’ı, illerden ise Kırklareli’ni kaybetti. Büyükşehirlerden AKP yönetimindeki Bursa, Balıkesir, Manisa ve Denizli CHP yönetimine geçti.
CHP’nin yeni kazandığı iller ise Uşak, Kütahya, Afyonkarahisar, Zonguldak, Kırıkkale, Bartın, Kastamonu, Amasya, Giresun, Adıyaman ve Kilis oldu.
Seçimin kazanılma nedenine ilişkin konuşan CHP’li yetkililer, partinin yol haritasına ilişkin şunları söyledi: “Süreci doğru kadrolar ve adaylarla yönettik. Sonuçları yerel seçimin ruhu içerisinde değerlendiriyoruz. CHP Kürtlerden, muhafazakarlardan, sosyal demokrat ve hatta sosyalistlerden oy alan bir parti olmuştur. Türkiye’nin sorunlarını biliyoruz, görüyoruz. CHP daha çok toplumsal muhalefeti örgütleyen, canı yananların, emeklilerin, kadınların, işsizlerin yanında olacak. İlk genel seçimde de iktidar olacağız.” şeklinde yorumlandı.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçları sonrası açıklamalarda bulundu.
Partisinin genel merkezinde balkon konuşması yapan Erdoğan, “Dik duracağız dikleşmeyeceğiz. 31 Mart bizim için bir bitiş değil bir dönüm noktasıdır. 31 Mart seçimlerinde de Türk milleti yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilere ulaştırdı. Bu seçimin galibi demokrasimizdir, milli iradedir. 85 milyonun tamamıdır. Seçimde kazanan adaylardan önce milletimiz olmuştur. Uğruna ağı bedeller ödediğimiz demokrasimiz olmuştur. Sandığın gücüne güç katan herkes kazanmıştır” şeklinde açıklaması olumlu olarak yorumlandı.
Şimdi ikinci ilginç gelişmeye gelirsek; Van İl Seçim Kurulu, Ak Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas’ın talebiyle yaptığı incelemeyi tamamladı. Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki aday Arvas’a verilmesine karar verdi.
DEM Partili Abdullah Zeydan oyların % 55.78 almış, AKP’nin adayı % 27.15 almıştı. Bu durum Önce Van’da, daha sonra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gün boyu gösterilerle karar protesto edildi.
Selahattin Demirtaş, Edirne Cezaevi’nde uzun yıllar aynı koğuşu paylaştığı Zeydan için Erdoğan’a çağrı yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van’da yaşananlar sizin bu mesajınızla uyumlu değil maalesef. Bunu halk da Hak da kabul etmez.” şeklinde mesaj gönderdi.
DEM Parti Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan yazılı açıklama yaparak, “YSK’nin ve yasaların tüm denetimlerinden geçerek adaylığı bizatihi YSK tarafından ilan edilen belediye eş başkanımız Abdullah Zeydan şahsında Van halkına siyasi pusu kuruluyor. “Seçime iki gün kala, mesai bitiminden beş dakika önce Adalet Bakanlığı, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan hakkında hukuksuz şekilde memnu haklarıyla ilgili kararı geri aldırmıştır. Bunun adı hukuksuzluk ve demokratik hayatın ihlalidir. “Bugün Van halkının iradesi korunmazsa yarın başka bir kentin iradesi hiçe sayılacaktır. Demokrasi, hukuk ve adalet için herkes Van halkının iradesini savunmalı, bu siyasi kumpas ve pusuya karşı halk iradesinin yanında olmalıdır.” Şeklinde açıkladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in açıklaması: “Özseçim sonuçları hakkında yaptığı balkon konuşmasında bizi kutlamadı çık sonuçlara saygılı olacağını söyledi. Ben bunu önemsedim. Orda bunu söyleyip de sonra rakibinin üç katı kadar bir oy olan büyükşehir belediye başkanı varken ona tuzak kurup ikinci olana mazbatayı verme rezaletine kalkışırlarsa söylediği bütün sözler hükümsüz hale gelir. Çünkü aday zamanında başvurmuş, temiz kağıdını almış, memnu hakkları iadesi netleşmiş, aylarca kampanya yapmış, cuma akşamı saat 16.55’te Diyarbakır’dan gidip bir başvuru ile bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır. Bunu geçmişte İstanbul seçimlerini iptal ederek denemişlerdi, ama bedelini ağır ödediler. Böyle bir şeye kalkışacaklarını düşünmüyorum, böyle bir kara lekeyi bu yeni döneme bulaştırmamalarını bekliyorum. Kendisini uyarıyorum, böyle bir şeye tenezzül etmek söylediği tüm sözleri hükümsü kılar.”
Van’da 31 Mart seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen DEM Partil’i Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınması sonrası başlayan protestolar devam etti.
Van’da esnaf kepenk kapatırken, öfkeli kalabalık kentin birçok noktasında toplanarak yürüyüşe geçti.
Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre en az yedi farklı noktada toplanan protestocular, yürüme eylemi gerçekleştiriyor.
CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ve Milletvekili Leyla Zana dahil çok sayıda siyasetçi Van’a giderek protesto eylemi ve basın açıklaması yaptı.
Ancak valiliğin eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Bu arada yasağa rağmen binlerce kişi, yürüyüşe katıldı. Eylemciler, “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganları attı. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gösterilen tepkiler üzerine Yüksek Seçim Kurulu 3 Nisan Abdullah Zeydan’a iade edilmesi kararı aldı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı, “Van ilimizdeki belediye başkanı seçimi ile ilgili 1 Nisan günü zuhur eden cinnet hali durumu, YSK verdiği isabetli kararla sonlandırdı. Yüksek Kurulu ve sayın üyeleri içtenlikle kutluyorum” açıklamasında bulundu.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik,MYK toplantısında 31 Mart yerel seçim sonuçlarının ele alındığını aktaran Ömer Çelik, halkın verdiği mesajı aldıklarını söyledi.
Biz vatandaşımız irade gösterdiği zaman buna teslim oluruz, bunu hürmetle karşılarız. Buna itiraz ve eleştirimiz olamaz. Milletimizin bütün bu süreçte bütün bu tablo ile birlikte ortaya koyduğu bir gerileme ifade eden sonuçları ciddi bir şekilde ele alacağımızdan ve siyaseti önümüzdeki dönemde milletimizin taleplerine, uyarılarına göre yapılandıracağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.” şeklinde açıkladı.
Zeydan mesajında, sandık iradesinin korunması için sokağa dökülenlerin yanı sıra DEM Parti eş genel başkanlarına, Leyla Zana, Ahmet Türk, Başak Demirtaş, DEM Parti vekillerine, cezaevinden dayanışma gösteren Selahattin Demirtaş, Selçuk Mızraklı, Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sabahat Tuncel ve Bekir Kaya başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklara teşekkür etti.
YSK’nin mazbatanın Abdullah Zeydan’a iade edilmesi kararı üzerine Van’da on binlerce kişinin katılımıyla direniş kutlamaları başladı.
31 Mart’ta yapılan yerel seçimde birileri önde, diğerleri geride seçimi kazanmaları demokrasinin gereğidir. Herkes sonuca saygı duymalı. Sonuçta kazanan demokrasi, kazanan Türkiye olmuştur diye düşünüyorum.
YORUMLAR
Çok objektif ve kesinlikle katıldığım bir yazı okudum.Halkın iradesini yok saymak sadece hazımsızlıktır.Neyseki verilen tepki ve protestoları YSK haklı buldu da olaylar yatıştı yoksa çok farklı sonuçları olacaktı.Halk korku sınırlarını aştı ve büyük çoğunlukla demokrasi kazandı.