- 154 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN
YEREL SEÇİMLERE GİDERKEN
Daha önceki köşe yazımda, yerel yönetim nedir? Merkezi yönetim ile yerel yönetim ilişkileri nasıldır? Yerel yönetimimin ülkemizin geleceği açısından önemi nelerdir? Vb sorulara yanıt aramıştık.
Bu hafta da yerel seçimlere 4 aylık gibi kısa bir süre kala, iktidar ve muhalefet partilerin yapılacak seçimlerde, ittifak anlayışı veya işbirliği anlayışlarına vurgu yapacağız.
Yerel yönetimler: merkezi yönetim dışında, yerel bir topluluğun ortak bir gereksinimini karşılamak amacıyla oluşturulan, karar organlarıdır. Doğrudan halkça seçilen, demokratik ve özerk bir yönetim birimi, kamusal bir örgütlenme modeli olarak tanımlanabilir.
Yerel yönetimlerin temel işlevi; Aynı coğrafi bölgede yaşayan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak, toplumun refahını sağlamak ve yerel sorunları çözmekle görevli olan bir kamu kurumudur. Yerel yönetimin temel işlevleri, hizmet sunmak, planlama yapmak, karar vermek ve denetim yapmaktır.
Ülkemizde de yerel yönetimlerin önemi düşünülenden daha da fazladır. Genellikle buralardan elde edilen rant oldukça fazladır. Bu gelir siyasi parti ve yandaşların yararına kullanıldığı da bir gerçeklik.
Durum böyle olunca siyasi partiler özellikle başta büyükşehir belediyelerini almak için ne gerekiyorsa yapmaktan kaçınmazlar.
14- 28 Mayıs seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Erdoğan, Mart 2024 yerel seçimleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 4 yıldır hiçbir hizmet alamayan şehirlerimizin tekrar hizmet ve eser siyasetiyle buluşturacağız. Muhalefetin kavgalı, dağınık, gerçekten içler acısı haline bakıp da gelecek seçimler dahil hiçbir seçimi çantada keklik göremeyiz" diyerek ne kadar önemli olduğunu vurguluyordu.
Erdoğan, CHP’de bulunan İstanbul ve Ankara gibi büyükşehir belediyelerini kastederek, "Gerçek belediyecilik hizmetlerinden mahrum kalan şehirlerimizi Türkiye Yüzyılı’nın inşasına ortak etmek için önümüzdeki seçimler bir fırsattır. Milletimizin de desteğiyle inşallah bu tarihi fırsatın heba olmasına izin vermeyeceğiz” diyerek gerekeni yapacaklarını açıklıyordu.
31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için iktidar ve muhalefet partilerinde bir yandan seçim hazırlıkları için çalışmalar yürütülürken, “seçim iş birliği” arayışlarına dönük görüşme trafiği de hız kazandı.
AKP ve MHP, 2019 yerel seçimlerinde 51 ilde ittifak yapmıştı. AKP kurmayları, halen kendilerinde olan belediyelerde yeniden partili adayların gösterileceğini, ancak MHP’de veya başka bir muhalefet partisinde olan illerin kamuoyu anketleri de dikkate alınarak, MHP’ye bırakılabileceğini işaret ediyor.
Bu çerçevede, 2019 seçimlerinde MHP’den CHP’ye geçen Adana, Mersin, halen MHP’de olan Manisa’nın bu partiye bırakılması yüksek olasılık olarak görülüyor.
İktidar kanadında bunlar yaşanırken diğer tarafta CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le, yerel seçimlerde iki partinin özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde işbirliğinde bulunması konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.
Özgür Özel basın açıklamasında, "ittifak" kelimesinin çok yorulduğunu, yerel seçimde "iş birliği" konusunda yeni bir değerlendirme yapıp yapmayacaklarını Akşener ile ele aldıklarını söyledi.
İYİ Parti Genel İdare Kurulu’nun pazartesi günü toplanacağını ifade eden Akşener de şu ifadeleri kullandı: ‘’Pazartesi biz doğal olarak GİK’İ toplayacaktık zaten. Orada bu soruyu Genel İdare Kurulu’muza soracağız. Onlar nasıl bir cevap verecek göreceğiz. Ziyaretleri için çok teşekkür ediyorum. İnşallah, her şey Türkiye için iyi olur.” Şeklinde açıklamada bulundu.
2019 yerel seçimlerinde “iktidara kaybettirme” taktiği izleyen ve Batı’da aday çıkarmayan HDP şimdi de HEDEP olarak “kayyum atanmaması” koşuluyla iktidar partisi ile de seçim iş birliğine kapıları açık tutacağı ve hatta iki partinin “arka kapı diplomasisi yürüttüğü” iddiaları bir süredir kulislerde konuşuluyor.
BBC Türkçe’ye konuşan AKP’li bir bölge milletvekili, “Biz hiçbir zaman HEDEP çizgisindeki partiler bizi övsün veya bizimle birlikte olsun demedik. ’Kendi kimliğinizle, kendi adaylarınızı çıkarın, başkasının çıkarlarına hizmet etmeyin’ dedik. ’Asıl Kürt sorununa sebep olan anlayış CHP anlayışıdır’ dedik. Kürt sorununun çözüm sürecini başlatmaya cesaret eden bir partiye düşmanlık edip, CHP’ye sığınmak, izah edilemez, sorunlu bir ruh halidir. HEDEP bu ruh halinden kurtulursa, ancak bir temas söz konusu olabilir.”
Bölgede 1. ve 2. sırada olduğu illerde kendi adaylarıyla yarışmayı planlayan HEDEP, oy oranının daha düşük olduğu yerlerdeyse seçim iş birliğine kapıları açık tutacak.
Önceki seçimlerin tersine, başta kayyum atanmaması, siyasi tutukluların serbest bırakılması iktidar veya muhalefet partisiyle seçim iş birliği yapılabileceği ifade ediliyor.
Ancak HEDEP yöneticileri, geçmişteki gibi “arka kapı diplomasisi”ne yanaşmayacaklarını “şeffaf ve görünür” bir iş birliğine “evet” diyebileceklerini ifade ediyorlar.
31 Mart 2024’te Türkiye bir kez daha yerel yönetimlerini seçecek. Kürt seçmenin oyları, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de kilit rol oynayacak.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada partisinin yerel seçim için ittifaklara kapalı olmadığını, “bu ittifakları açık şeffaf bir şekilde yapacaklarını” belirtti.
HEDEP’in Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, yerel seçim ile ilgili yaptıkları özel toplantıda, “Türkiye’de birinci ve ikinci olduğumuz beldelerde, belediyelerde, büyükşehirlerde kendi adayımızı çıkaracağımızı karar altına almış durumdayız,” dedi.
2019’da HDP Adana Ankara Mersin gibi büyük illerde aday çıkarmayarak muhalefeti desteklemişti.
Hatimoğulları, Batı illerinde ittifaka kapalı olmadıklarını ancak “arka kapı diplomasisi” yapmayacaklarını söyledi. Hatimoğulları “HEDEP bize oy versin ama kenarda dursun. Bizim yanımızda görünmesin, gibi bir yaklaşımı asla Kabul etmeyeceğimizi ilan ettik. Her şey açık olmalı” dedi.
Sonuç olarak şunlar söylenebilir:
1 – Yerel yönetimler tüm siyasi partiler için büyük önem taşıyor.
2 – 31 Mart 2024 yılında yapılacak yerel seçimlerde iktidar ve muhalefet partileri kazanmak için her türlü ittifak ve işbirliğine hazır durumda olduğu söylenebilir.
3 – İktidar partileri seçimi kazanırlarsa tüm kurum ve kuruluşlarda etkinliğini pekiştirerek kalıcı duruma geleceği denilebilir.
4 - CHP başta olmak üzere muhalefet yerel seçimlerde başarılı olunursa AKP iktidarını beş yıl daha iktidarını sürdüremez, muhalefet iktidarı erken seçime zorlayabilir.
5 - HDP milletvekili ve cumhurbaşkanı seçiminde yanlış tutumu nedeniyle oy kaybı yaşadı. Seçim sonrası birçok eleştiriye maruz kaldı. Bu durum parti içinde değişime vesile oldu. İyi bir strateji uygulayarak durumu lehlerine çevirebilir.
6 – HEDEP bu seçimlerde anahtar parti durumunda, kim cesaret edip işbirliği yaparsa kazanan olur diye düşünüyorum…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.