- 137 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
FİLİSTİN & İSRAİL SAVAŞI
FİLİSTİN & İSRAİL SAVAŞI
Ortadoğu uzun zamandan beri savaş alanına dönmüş durumda. Bazen İsrail, Filistin, Suriye, İran, Lübnan, Afganistan çeşitli şekillerde sorunlar yaratılarak bugüne kadar savaş eksik olmadı. Bundan sonra da sorun olmaya devam edileceğine benziyor.
Ama bugünkü konumuz Hamas İsrail arasında meydana gelen saldırı ve sonrası gelişmeler olacak.
2007 yılından bu yana havadan, karadan ve denizden İsrail’in kuşatmasında.
Halen terör listesinde bulunan Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü İsrail’’e yönelik saldırıların ardından İsrail hükümetinin Gazze için ‘’topyekün abluka’’ uygulama kararı alarak savaşın fitilini ateşlemeye başladı.
Başta elektrik, gıda ve akaryakıt olmak üzere temel ihtiyaçların kesileceğini söyledi.
Son olarak ta Enerji ve Altyapı Bakanı Israel Katz, İsrail’den Gazze Şeridi’ne giden su kaynaklarının da derhal kesilmesi emrini verdiğini söyledi.
Bu durum karşısında, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve insan hakları örgütleri, insanlar için günlük hayatın devamı konusunda çok zor olduğunu vurgulayarak Gazze’de İsrail’in aldığı yeni kararın vahim olduğunu açıklamasında bulundu. "son derece vahim" insani durumun "katlanarak kötüleşeceğini" gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini açıkladı.
Gazze Şeridi’ne yönelik harekatın kısa süre içinde büyüyerek devam edeceğini çeşitli kaynaklarca ifade ediliyor. İsrail yetkilileri, Hamas’ın askeri kapasitesini yok edeceklerini açıkça dile getiriyor.
İsrail beklenen kara harekatı için Gazze sınırına yüz binlerce asker yığdı,
Şimdiye kadar yapılan karşılıklı saldırılarda İsrail’de 1200, Gazze’de 900’den fazla kişi öldü.
Gazze’deki tek elektrik santralinin yakıtının bugün tükeneceği açıklandı. İsrail Başbakanı Netanyahu ve muhalefet lideri Gantz ’olağanüstü hal hükümeti’ kurmak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.
Savaşın gerçek yüzü kendini göstermeye başladı. Ölüm, yokluk, yoksulluk, gözyaşı her tarafta kol geziyor. Başta temel insani ihtiyaçlar olmak üzere birçok ihtiyaçlar karşılanamaz durumda.
İsrail’in 9 Ekim’de Gazze’yi tamamen kuşatma emri vermesinden iki gün sonra, saat 14:00 civarında tüm bölgede elektrik kesildi.
Edinilen bilgiye göre, Gazze’ye yapılan saldırılar mülteci kampında yaşayan sivilleri de etkiliyor. Gazze’nin kuzeydoğusundaki kalabalık Cebaliye Mülteci Kampı yıkımla karşı karşıya kaldı. İnsanlar yıkılan evlerinden canlarını kurtarmaya çalışarak kamptan kaçmaya başladı.
İsrail’in yoğun bombardımanına defalarca maruz kalan kampta hayat yokmuş gibi görünüyor. En şanslı olanlar, yanlarına battaniye veya kıyafet alabilenler olduğu söyleniyor.
Hamas İsrail savaşı ve Gazze’de yaşananlara bakacak olursak kısaca bakacak olursak şunlar görünür.
Hamas 7 Ekim’de İsrail’e karşı benzeri görülmemiş bir saldırı düzenledi. Gazze Şeridi yakınındaki farklı noktalardan İsrail’e giren militanlar yüzlerce kişiyi öldürdü ve onlarca kişiyi rehin aldı. İsrail’in verdiği kanlı yanıtla birlikte gerilim bir savaşa dönüştü.
Peki Hamas’ı kim kordu? Hamas, 1987 yılının Aralık ayında İsrail işgaline karşı çıkan ilk büyük ayaklanma dalgası Birinci İntifada sırasında, Müslüman Kardeşler’in Filistinli üyeleri tarafından kuruldu.
Hamas veya resmi adıyla İslami Direniş Hareketi, Gazze Şeridi’ni kontrol ediyor. Bugün İsrail tarafından işgal edilen topraklarda İslami bir devlet kurmayı amaçlıyor.
Hamas, 2007’de Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi’yle (El Fetih) yaşanan askeri çatışmanın ardından Gazze’nin kontrolünü ele geçirdi.
Önemli sorulardan biri de Filistin hangi bölgede oluşuyor? Batı Şeria ve Gazze, Filistin toprakları olarak biliniyor. Bunlara ek olarak tarihte Filistin olarak anılan devlet Doğu Kudüs ve İsrail’i de kapsıyordu.
Bir başka soru da Hamas’ın son saldırıları ne kadar ciddi? BBC’nin Orta Doğu konusunda deneyimli editörü Jeremy Bowen, Hamas’ın Gazze’den gerçekleştirdiği operasyonun, bir neslin gördüğü en iddialı operasyon olduğunu söylüyor.
Aynı zamanda bu, İsrail’in karşılaştığı en ciddi sınır ötesi operasyon.
Hamas militanlarının Gazze’yi İsrail’den ayıran dikenli telleri birçok noktadan geçtiği operasyon, Orta Doğu’da büyük bir savaşla anılan bir günün 50’inci yıldönümünde yapıldı.
Saldırıda İsrail istihbaratın hatası var mı? Sorusu akıllar karıştırmaya devam ediyor.
Gazze ile İsrail arasındaki sınır hattı boyunca kameraları, yer hareketini izleyen sensörleri ve düzenli ordu devriyeleri var.
Dikenli tellerle kaplı sınırın, tam olarak bu saldırıdaki gibi bir sızmayı önleyebilecek bir "akıllı bariyer" olduğu varsayılıyor.
Ancak Hamas militanları bu sınırı buldozerlerle, tellerde delikler açarak, deniz yoluyla veya paraşütlerle aşarak İsrail’e girdiler.
Son olarak da Hamas İsrail savaş sonrası Filistin’de nelere sebep olabilir ? Hamas’ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deyf Filistinlileri ve diğer Arapları "İsrail işgalini silip süpürmek için" operasyona katılmaya çağırdı.
Hamas’ın silahlı kanadı El-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Deyf Filistinlileri ve diğer Arapları "İsrail işgalini silip süpürmek için" operasyona katılmaya çağırdı.
İsrail ordusu büyük miktarda asker takviyesi yapılması emrini verdi. Gazze’ye yönelik yoğun hava saldırılarının yanı sıra, buraya kara operasyonu planladığını da belirtti.
Öyle görülüyor ki; bu savaş birçok olası gelişmelere gebe. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, savaşın haklı olanı yoktur. Savaş açlık, yokluk, yoksulluk, acı, gözyaşı demek. En kötü barış en iyi savaştan iyidir…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.