- 113 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
MERSİN YAŞA-DER KURULDU
MERSİN YAŞA-DER KURULDU
Bu haftaki köşe yazımı kurucusu ve başkanı olduğum YAŞA-DER’in (Yazar Şair Ve Sanatçılar Derneği) Mersin derneğinin kuruluşuna ayırmak istedim.
Sivil toplum kuruluşu olan derneklerin önemine değinerek başlamak istedim. Dernekler, insanların belli bir amaç için bir araya gelerek oluşturduğu topluluklardır.
Dernekler herhangi bir kazanç amacı gütmeyerek toplumun faydasını gözetirler. Toplumun çıkarlarının bireysel çıkarlardan daha önemli olduğunu belirten dernekler her alanda kurulabilmektedir. Dernek kurmak için, önceden izin alınması gerekmemektedir.
Derneklerde amaç da şöyle açıklanabilir; Dernekler, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturulan, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır.
Sivil toplumun, özellikle demokrasinin devamında artan bir tanesine sahiptir. Sivil toplumun demokraside sahip olduğu bu özel önem, bireyler, partiler, dernekler ve diğer sivil toplum birimleri ile bu birimlerin demokratik katılımdaki rolünden kaynaklanmaktadır.
Demokrasinin temeli, hak ve özgürlüklere dayanmaktadır. Bu hak ve özgürlüklerin devlet tarafından kısıtlanması karşısında, sivil toplumların tepkilerini demokratikleşme dile getirerek, devlete yol göstermeyi amaçlar.
Sonuç olarak demokratik bir devlet ve toplum oluşturmak için devlet ve sivil toplum birlikte hareket eder. Sivil toplum kurumlarının günümüzdeki rolü, etkili bir siyasi baskı aracı olarak üstlendiği rol ve toplumsal değişim ve gelişim için büyük öneme sahiptir.
Bizler de bu toplumsal amaçlar doğrultusunda YAŞA-DER’i kurduk. Bir yıllık gibi kısa süre içinde üye sayımız 2700 kişiye ulaştı. Kuruluş aşamasında., amaçlarımız doğrultusunda kendimize;
1 - Kısa vadede
2 - Orta vadede
3 - uzun vadede hedefler belirledik.
Kısa vadede; yazar şair ve sanatçıları bir grupta toplama., bir araya gelen şairlerle antolojiler çıkarmayı amaçladık. 5 ay gibi kısa bir sürede, her biri 20 şairden oluşan Antoloji 1-2-3- serilerini çıkardık.
Bunu Ankara’da yapmış olduğumuz şairlerle buluşma., tanışma ve imza günü etkinliğiyle pekiştirerek, katılımcı şairlerimizin başarılarını ONUR ÖDÜLÜ plaketiyle taçlandırdık..
Ardından antoloji 4-5 çıkardık, şimdide antoloji 6 çıkarıyoruz. Mersin’de 29 Ekim pazar günü antoloji 1-2-3-4-5-6’da yer alan şairlerle tanışma ve imza günüyle büyük katılımlı bir etkinlik düzenleyerek başarılarını ONUR ÖDÜLÜ plaketleriyle pekiştireceğiz.
29 Ekim 2023 yılında yapılacak etkinlikte, bizlere salon vb konularda desteğini esirgemeyen Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah ÖZYİĞİT başta olmak üzere tüm belediyelere teşekkür ederiz.
Ayrıca yapacağımız etkinliğe başta Mersin’deki belediyeler başta olmak üzere tüm toplumsal demokratik kuruluşlar (TSK)
Etkinliğimize davetli olduklarını vurgulamak isterim.
Kısa vadede yapılacak çalışmalardan sonra şimdide orta vadede yapılacak çalışmalara çok kısa değinmek isterim.
Orta vadede; Türkiye’nin birçok yerinde YAŞA-DER (Yazar Şair Ve Sanatçılar Dernekleri) ni kurduk. Bu dernekleri daha da yaygınlaştırarak kurmaya devam edeceğiz.
Uzun vadede: Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulan dernekleri bir çatı altında toplayarak YAŞA-DER FEDERASYONU kurmayı hedefliyoruz.
Bunun içindir ki, derneklerin toplumdaki rolü ve önemi her geçen gün artmaktadır. Bunun için, dernek kurma özgürlüğü temel insan hakları ve özgürlüklerinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmiştir.
Ama şunu da önemle vurgulamak isterim; Ülkemizde maalesef her on yılda bir darbelere maruz kaldığı için, sivil toplum kuruluşları (STK) da bu darbelerden nasibini alıyor. Tepeden verilen haklar, tepeden de alınması kolay oluyor.
Bu durum şöyle özetlenebilir; Sivil toplumun çok eski bir geçmişi vardır. 2. Dünya Savaşından sonra olmuştur. Birleşmiş Milletlerin 1948 de kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi dernek kurma özgürlüğünü temel insan hakları arasında saymıştır.
Ülkemizde, ilk olarak 1924 Anayasası dernek kurma özgürlüğünü güvence altına almıştır. Ancak 1925 yılında Cemiyetler Kanununda yapılan değişikliklerle hükümete dernekler üzerinde geniş bir denetim yetkisi verilmiştir.
1938 yılında derneklerle ilgili Cemiyetler Kanunu çıkarılmıştır. Bu kanun cinsiyet ve sınıf esasına dayalı dernek kurulmasını yasaklıyor, ayrıca, bu kanun hükümete de dernek kapatma yetkisi veriyordu.
Çok partili demokratik sisteme geçildikten sonra, 1946 yılında dernekler kanununda yapılan değişikliklerle bu kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırılmıştır. 1947 yılında da sendikalar kurulmasına ilişkin kanun çıkarılmıştır.
1956 yılında yeniden kısıtlanmıştır.1961 Anayasası dernek kurma özgürlüğünü yeniden güvence altına almıştır. Sendika kurma hakkı, 1961 Anayasasında ayrıca düzenlenmiştir. O tarihte kamu çalışanlarına da sendika kurabilme hakkı verilmiştir.
Ancak bu hak daha sonra 1971 değişiklileri ile kaldırılmıştır.1982 Anayasası ile dernek kurma hakkını kısıtlamaları içeren yeni dernek kurma kanunu askeri cunta zamanında kabul edilmiştir. Bu kısıtlamalar pek çok eleştiriye yol açmıştır.
2001 Anayasa değişikliğinden sonra 2004 yılında bugünkü Dernekler Kanunu çıkarılmıştır. Yeni Dernekler Kanunu ile taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmelere uygun düzenlemelerin bir kısmı kabul edilmiştir.
Buna göre herkes önceden izin almaksızın dernek kurabilir ve bunlara üye olmak ya da üyelikten çıkmakta herkes özgürdür.
Anayasanın 10. maddesi doğrultusunda herkes kanun önünde eşittir ve derneklerde dâhil olmak üzere herkes dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Devlet ve idari makamlar bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.
Temel insan hakları bağlamında, dernek kurmak, üye olmak ve dernek olarak faaliyet bulunmak özgürlüğü uluslar arası sözleşmeler tarafından korunmaktadır.
Umarım bundan böyle sivil toplum kuruluşları 10 yılda bir darbeyle karşı karşıya kalmadan demokratik görevlerini yerine getirirler…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.