- 210 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TÜRKÇE REHBERLİK YASA TASARISI HAKKINDA
TÜRKÇE REHBERLİK YASA TASARISI HAKKINDA
Sevgili dostlar hepinize Merhaba iyi günler iyi bir hafta sonu dilerim. Dikkatinizi çekmek istediğim bazı konularda görüşlerimi açıklayacağım.
Güncel konumuzun bu yanlarını düşünenlere pek rastlayamıyorum desem yalan değil.
Amaç günü kurtarmak değildir, uzun erimli düşünelim.
Bir otele rezervasyon yaptıran acente no show süresini aştıysa, grubun iptali halinde no show bedelini yasanın öngördüğü hükümlerce, ya da sözleşme esaslarına göre no show bedeli ödemek zorundadır. Ama bazı acenteler son anda rehbere iptal çekip, rehbere hiçbir ödeme gereği yapma hissini duymayabiliyorlar. O saatten sonra da rehber o tarihler için iş bulma fırsatını elden kaçırmış oluyor. Bu esaslar, yeni yasal düzenlemelerde güvence altına alınmalıdır. Rezervasyonla birlikte sözleşme esasları yasal geçerlilik hükmü taşımalıdır.
İşe evet dediği halde acenteyi mağdur eden rehber de aynı biçimde kendisinin yerine hizmeti aynı koşullarda yapacak başka birisini bulmalıdır ve bulamaz ise eyleminden acentenin zararından sorumlu olmalıdır.
Ayrıca turist rehberi dışarıdan döviz getiren bir kişi olup sunduğu hizmete katma değer kazandıran bir kişidir. Bu nedenle vergi teşviklerinden yararlandırılmalı yıllık gelirinden ne kadar bir bölümün vergiden muaf tutulacağı güncellenmelidir. Turist rehberi acentenin turla ilgili düzenleyeceği sigorta belgesinde bir gün bile olsa sigortalı olarak hizmet vermeli ve o gün emekliliğine esas teşkil edecek biçimde sigortalı hizmet süresine eklenebilmelidir.
Emekli iken çalışmakta olan bir turist rehberi için bu esaslar yeniden gözden geçirilmeli emekli olduktan sonra verdiği sigortalı hizmet süresi yasanın öngörecegi biçimde emekli maaşına yansıtılabilecek bir hale sokulmalıdır.
Turist rehberinin sigorta primi vergi ve gelir stopajları acente tarafından kaynağında tahsil edilmek suretiyle karşılanmalıdır. Ekonomik anlamda insanların sosyal güvencelerini düşünmeyen bir rehberlik yasası taslağı düşünülemez. Yoksa devletin varlığı ve kişinin sosyal güvencesi yok hükmünde kalır. Asıl kafa yorulması gerekenler, rehber, çok sayıda rehber var edip rehber enflasyonu yaratmak değil vatandaşın ve her rehberin rantabl kazanç elde edebilmesi ve huzur ve refah içinde yaşayabilmesidir. 100 bin turist rehberi olsa iş yoksa ne işe yarar rehber? Akıl var mantık var plânsız projesiz hiç bir iş yürümez.. Uzun vadeli düşünülmüş olsa idi turizm politikası olan bir devlet olsaydı bu gün ülkemizde Çince bilen Türk rehber sorunu da olmazdı!!!
Suçlu kim?!? Bir daha soralım?! Rehberlerın hakkını yiyemezsiniz!!! Bu günlere gelene değin Milyarlarca Dolarlık halı deri kuyum tekstil satımının öncülüğünü yapan kişiler rehberlerdir!
Daha fazla turistin gelmesine öncülük eden ülke genelinde hizmet üreten herkesin kazancına katkı sunan ciddi çalışan acenteler tur operatörleri ve rehberlerdir. Antalyanın 1980 yılında turistik belgeli yatak sayısı 14046 idi. Bu gun 650 bin dolayında yatak kapasitesi var.
Bu günlere nasıl gelindi?! Turizmden kim kazandı?! Ne kazandı? Nasıl kazandı? Bir daha sorgulayalım?!
Tatlı dil güler yüz turiste yazılan tavsiye mektubudur..
Polemik bazında tartışmalar ile kimse bizi dikkate almaz! Yağcılığı, yalakalığı çamur atmayı, kendini beğenmişliği benciliği, bırakmayan kim olursa olsun sonu hüsrandır" Bencilĺik, çöküşe, birlik ise dirilişe gider..
Hakikatleri konuşmaktan korkmayınız?" Doğruyu ahirette değil, dünyada söyleyiniz.
Unutmayalım ki her gün kendimizi yenilemek bilgili bireyler olmak zorundayız.
Bu güncel konu gündeme gelmeden evvel platformalarda kimlerin neyi, nasıl tartıştıklarını, kimlerin neler yazdıklarını, kaprislerini hepimiz biliyoruz.
"Boş çuval dik durmaz"
Kalkınmanın yolu bilgiden geçer.
Üç kuruşa, beş köfte olmaz!!!
Sürçü lisan eyledimse affola!
Turizme ve tüm çalışanlarına saygıyla...
Şaban AKTAŞ
Profesyonel Almanca ülkesel turist rehberi
23 Şubat 2024 saat 14.22
ANTALYA
Görsel: Şaban AKTAŞ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.