- 147 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
NASIL YAPMALI ?
NASIL YAPMALI ?
Daha önceki köşe yazımda ülkemizde yaşanan sorunlar karşısında, ana muhalefet partisi CHP ne yapmalı sorusuna yanıt aramıştık.
Bu haftaki yazımda CHP’den sonra 65 milletvekili ile 3. olarak en çok milletvekili çıkaran HDP’nin nerede hata yaptı? Bundan sonra nasıl yapmalı ? sorusuna yanıt arayacağız.
Aradan aylar geçmesine karşın bu sorunun yanıtı bulundu mu? maalesef halen bulunmuş değil. Nasıl bulunacağı? Nasıl yapmalı ? sorularına halen merak konusu olmaya devam ediyor.
Şunu unutmamak gerekir, tüm muhalif siyasi parti liderleri değişimin şart olduğuna vurgu yapıyor. Ama asıl yapılması gereken değişimim kendilerinden başlanması gerektiğini anlamak istemiyorlar.
Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Millet İttifakı’nın adayı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen HDP’den 2024’te yapılacak yerel seçimlere ilişkin çarpıcı bir çıkış geldi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, seçimde her ilde kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı.
HDP’nin bu kararının ardından CHP’den de dikkat çeken bir açıklama geldi. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, şunları söyledi:
’’Değişim diyenlerin yüzde 48’in, yüzde 50+1’e nasıl getirileceği sorusunun cevabını verebiliriz. Bu yüzden 50+1’e gelebilmek için hangi politikalar ortaya konulmalı ve bunun üzerinden tartışmalıyız. Biz kişiler üstünden tartışmayı sürdürürsek hata yaparız. Bence politikalar üzerinden düşünülmeli, yani ortaya bir yol haritası konulmalı. Hepimizin ortak derdi CHP’yi bugün bulunduğu noktadan daha ileriye taşımak olmalı.’’ şeklinde ifade etmişti.
Şimdi de seçimlere Yeşil Sol Parti ile katılan HDP’ye bakalım.Nerede hata yapıldı? değişim nerden başlamalı? ve nasıl yapmalı? sorularına verilen yanıtlara bakalım:
14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki seçimlerin ardından oy oranı ciddi oranda düşen partilerden biri de HDP’ydi. Cezaevindeki tutuklu eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş da "aktif siyaseti bıraktığını" söylemiş, oy düşüşüne gerekçe olarak da HDP’nin izlediği politikaları göstermiş, "Özeleştiri yapılmalı" demişti.
O eleştirilerin başında HDP’nin aday çıkarmama kararı vardı. Demirtaş kendisinin aday olmak istediğini anlatmış ve eklemişti. "Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum."
Demirtaş, HDP’nin kendisi ile ilgili iletişimi konusunda da genel merkeze sitem etmişti. "Sanırım genel merkezin yoğunluğu nedeniyle zaman zaman bizi bilgilendirme konusunda eksiklikler yaşanıyor. Özellikle seçim dönemlerinde bu eksiklik daha fazla olabiliyor." demişti.
Demirtaş,"Elbette başarısızlığın nedenlerinden biri, yerelin yeterince gözetilmemesi. Bunca deneyimimize rağmen halen halk demokrasisini ve demokratik toplumu önemsememek teknik bir eksiklikten öte ideolojik sapmadır. Bunun sorumlusu da en başta parti yönetimidir. Yönetimimiz ne yazık ki ciddi yetmezliklere düşmüştür. Bence tüm bu süreç için halka bir özür, özeleştiri borçları var."
HDP’nin tek eksiğinin cesur ve nitelikli siyasi kadrolar olduğuna işaret eden Demirtaş, "Bu giderilirse gerisi kolay yeniden yapılanmayı temel gündem yapmalıyız." dedi.
’Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum.
Ayrıca, bana yönelik yapıcı eleştirilere teşekkür ediyorum. Eleştirilerden yararlanmaya çalışacağım. Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum."
Hepinize yoldaşça selam, sevgilerimi gönderiyor, hepinizi hasretle kucaklıyorum. Özgür günlerde görüşebilmek dileğiyle." şeklinde açıklamalarda bulunarak değişimin fitilini ateşlemişti.
Bir başka eleştirisi de TİP ile yapılan ayrı liste ile seçime katılma kararınaydı.
Bunun üzerine HDP yönetimi toplanıp olağanüstü kongre kararı almıştı. O karar sonrası iki eş genel başkan Pervin Buldan ve Mithat Sancar, aday olmayacaklarını açıkladı.
Bu konuya ilişkin açıklama HDP sözcüsü Ebru Günay’dan geldi.“Bir HDP’li olarak bizlere yönelttiği eleştiriler ve kendisinin özeleştiri durumu bizler açısından önemlidir. Bizim konudaki ilgili görüş alışverişimiz ve tartışmalarımız hala devam ediyor. Bu konuda bir diyalog sıkıntımız yok.
Bu konudaki her türlü eleştiri ve değerlendirme bizim açımızdan kıymetli. Kaldı ki ben toplantının başında da ifade ettim biz bir bütün olarak halkımızın bizden beklendiği şekilde bir tartışma bir eleştiri ve öz eleştiri sürecindeyiz. Ve en nihayetinde halkımızla birlikte neler yapacağımıza büyük kongre ve konferans sürecimizle birlikte devam edeceğiz." Şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Umarım siyasi partiler 8 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde kendi yaptıkları hatalardan gereken dersi alırlar ve ayni hatalara bir daha düşmezler.
Düşerlerse ne olur? Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere kazandıkları belediyeleri kaybetmeyle karşı karşıya kalabileceklerini düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.