- 135 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
KURBAN BAYRAMI
KURBAN BAYRAMI
Günümüzde dini bayram olarak kutlanan Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dini bayram olmasının yanı sıra resmi tatil ilan edilir.Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.
Kurban Bayramı farklı dillerde ve farklı kültürlerde, kültürel etkilerle de, farklı isimlerle anılmaktadır.
Kurban olayı çok önceki çağlara uzanır. Çok eski doğa dinlerinde Mezopotamya, Anadolu, Mısır, Hint, Çin, İran ve İbrani, yılın belli aylarında dini törenlerle kurban sunma, bayram yapma, geleneği vardır. Ancak insanlık tarihinde en fazla şöhret bulan kurban olayı Hz İbrahim’in oğlu İsmail’i kesmeye teşebbüs olayıdır.
Merak edilen bir başka soru da Kurban kesmek farz mi kuranda geçiyor mu? sorusudur.
Dini otoriterlerin konu hakkında ortaklaştığı görüş; kurban kesmek, geleneksel fıkha göre sünnet veya vacip bir İbadettir. İttifak edilen nokta kurban kesmenin farz olmadığıdır.
İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir.
Kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah’a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.
Konunun daha iyi anlaşılması için
Kurban Bayramı nedir, nasıl ortaya çıktı ? sorusunu kısaca açıklamak gerek.
Kurban ibadeti Hz. İbrahim ve oğlu arasında başlar. Baba, oğluna: “Ben seni rüyamda Allah için kurban ediyordum.” diyerek rüyasını açıklamıştır. Oğlu ise bu duruma “Babacığım sana emrolunanı yap, babacığım! Beni kurban etmek istediğin zaman, beni iple sıkıca bağla ki benden sana karşı, bir şey isabet edip de ecrim eksilmesin.”
Hz. İbrahim oğlunu kurban edecekken Allah tarafından “Ey İbrahim! Rüyana sadakat gösterdin, işte sana oğlunun yerine boğazlayacağın kurbanlık, onu boğazla!” emredilmiştir. İşte kurban ibadeti günümüze kadar bu dini değer ile korunmaktadır.
Kurban Bayramı denince tüm düşünceleri ortak görüş yardımlaşma ve ibadet çatısında birleşir. Kurban Bayramı sadece bir et kesilen bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir.
Allah’a kurban edilen kurbanlık hayvanlar kesilirken, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerini bulacağı bir bayramdır. Bu süreç hem sevinçle hem de manevi duygularla kutlanmalıdır. Her sene Kurban Bayramı’nı en güzel duygularla yaşamak ve sonrasında hatırlamak için, Kurban Bayramı’nı usulüne göre yaşamak gerekir.
Konu hakkında diyanetin yaptığı açılama; “Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.’’
Kurban Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir.
Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan kurban kesmek, ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri sayılmaktadır.
Kurban Kesmenin Anlamı ve Önemine gelince:
Kurban kesmek öncelikle çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler. Bu durum da dinimizde kurban kesmenin çok ayrı bir yere sahip olması günümüze kadar devam ediyor.
Müslümanlık dini inancına göre; Kurban kesimi, Allah’a olan ibadetlerinden biridir. İbadetin amacı, Allah’a yakınlık kazanmak, O’na itaat etmek ve kendini Allah’a adamanın bir yolu olarak değerlendirilir.
Bir başka önemi; Paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma açısından önem teşkil eder. Kurban edilen hayvanın eti, yoksul ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılır. Bu, zenginlerin varlıklarını paylaşarak toplumdaki dengesizlikleri azaltmayı amaçlar.
Ayrıca kurban kesimi, sadaka vermenin bir yoludur. Müslümanlar, kurban keserek Allah’ın rızasını kazanmak ve sevap elde etmek amacıyla hayır işlerinde bulunurlar. Sadaka vermek, bireysel ve toplumsal hayır işlerine katkıda bulunmanın bir ifadesi olarak kabul edilir.
Sonuç olarak kurban kesme ve Bayram şeklinde kutlanması konusunda şunlar söylenebilir;
1 - Amacına uygun olarak hareket edilirse, yoksulların en azından bayramda et yemesine vesile olur.
2 - Kan davası, anlaşmazlık, kin ve nefret duygularının, sevgi, hoşgörüye vesile olduğu gönlerdir denilebilir.
3 - Kurban Allah’a yakın olabilme, ona teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir şeklinde yorumlanabilinir.
4 - Kurban Bayramı, kardeşliğin birlik ve beraberliğin temsili olan, yardımlaşmanın en çok vücut bulduğu bir dönem olarak değerlendirilmesini en isabetli düşünce olduğunu düşünüyorum.
Sevdiklerinizle barış ve kardeşlik içinde yaşanacak, dünyaya gururla bakılacak nice bayramlar diliyorum…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.