- 142 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
YAŞA-DER & ANTOLOJİ
YAŞA-DER & ANTOLOJİ
Bu haftaki yazımı YAŞA-DER’in kuruluş amacı gereği şimdiye kadar yaptıkları çalışmalar, Antoloji ile olan ilişkisine değinmek istedim.
Bilindiği gibi, Antoloji konusu oldukça geniş bir konu.Tüm sanat dallarını içine alır. Ama konumuz ve çalışmamız gereği biz sadece antoloji şiir ve şair ilişkisine değineceğiz.
Denilebilir ki şiir, neredeyse dilin doğuşuyla birlikte ortaya çıkan ve günümüze kadar gelişerek önem kazanılan bir yazın türüdür. Şiiri tanımlamak için binlerce ifade kullanılsa da doğru tanımlamak oldukça zordur.
Şiir az sayıda sözcükle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip yazınsal bir iletişim aracıdır. Şiirde, ima yoluyla yazım ön plandadır. Anlam yoğunluğu, doku zenginliği esastır.
Denilebilir ki; şiir bazen coşkun akan ırmak gibidir, bazen de sessiz ve sakın akar. yatağını bulur. Bazen usulca yüreklere dokunur, bazen yürekleri isyan ettirir.
Şiirde en önemli nokta şu olmalı, şiiri önce yazan beğenmeli, duygu yoğunluğu anlatım gücü güçlü olmalı, okuyucusuna bu duyguları yaşatmalı, okuyucu her dizede kendini bulmalı.
Şiir yaşamdır. yaşamın içindeki acı, sevinç, umut, sevda, aşk duyguların kağıtlara dökülüp oradan binlerce, milyonlarca insanin yüreğine akma sanatıdır.
Sonuç olarak şairlerin dikkat edilmesi gerekenler konusunda şu söylenebilir; şairler şiir yazımında giriş gelişme ve sonuç bölümlerine dikkat edilmeli. Girişte anlatılmak istenen birkaç dizeyle anlatılmalı. Gelişme bölümünde anlamlı dizelerle zenginleştirmeli. Sonuç bölümünde ise altın vuruşla şiirlerini taçlandırılmalı.O zaman amaçlanan hedefe varılır düşünüyorum.
Antoloji konusuna gelirsek; antoloji, genel anlamıyla aynı tür eserlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan eserlerden oluşan oluşumun adıdır.
Belli bir ulusun edebiyatından ya da dünya edebiyatından seçilmiş eserlerden de Antolojiler oluşabilir.
Antoloji yapmanın amacı, beli seçkin kişilerin eserlerini bir arada toplamak amaçlansa da, günümüzde yeni yazmaya çalışan kalemleri teşvik etmek, tanıtmak, eserlerini bir arada toplamak, toplumun beğenisine sunmak olarak da amaçlanmaktadır.
Günümüzde antolojiler hazırlanırken yer alacak olan eserlerin yaşamdan kaynaklanan, toplumsal sorunları dile getiren nitelikte olmasına gereken hassasiyet gösterilmeli. diye düşünüyorum.
Bizler de YAŞA - DER-Yazarlar Şairler Ve Sanatçılar derneği- olarak yola çıkarken;
1 - Kısa vadede
2 - Orta vadede
3 - Uzun vadede gerçekleşmesini istediğimiz projelerimizi amaç ve hedeflerimizi bilgilendirme yazısıyla sosyal medyada duyurmuştuk.
Bu projeleri emin adımlarla, ben değil biz anlayışıyla, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu ve ortak bir aklın ürünü olarak şunları yapmayı başardık diyebiliriz ;
Kısa vadede;
Birincisi ; 11 aylık gibi kısa bir sürede 2300 üye sayısına ulaştık. elbette bu sayılara ulaşmak kolay olmadı. ’’Bir elin nesi var iki elin sesi var’’ anlayışıyla hareket ederek yürek yüreğe vererek bunu gerçekleştirdik. Her geçen gün biraz daha büyüterek yolumuza devam edeceğiz.
İkinci olarak, kısa bir süre içinde, birçok ilçe ve yurt dışında temsilcilik oluşturmayı başardık.
Üçüncü olarak, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde ikamet eden, şiir üreten şairleri ve eserlerini tanımak, bir araya getirmek, kaynaştırmak ve ürettiklerini bir arada Antolojide toplamak istedik.
Bu amaçla, 6 aylık gibi kısa bir sürede YAŞA - DER projesi gereği hazırladığımız ve her biri 20 şairden oluşan YAŞA - DER Antoloji - 1- Antoloji -2- ve Antoloji -3- kitaplarını çıkardık.
Toplam 60 şairden oluşan şairlerle 25 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da bir araya gelerek, şairlerimizin buluşmasını, birbirleriyle tanışmasını sağlamak, birlik beraber ruhuyla hareket etmelerini pekiştirmek istedik.
Bu amaçlar doğrultusunda Ankara programı dahilinde şu etkinliklere yer vereceğiz;
1 - Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılarak birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapılacak.
2 - YAŞA-DER’in kısa orta ve uzun vadeli amaç ve hedeflerine vurgu yapılacak.
3- YAŞA-DER’in Ankara’da kuruluşu hakkında gerekli bilgilendirmesine değinilecek.
4 - Her şair arkadaşımız alfabetik sıralamaya göre sahneye davet edilerek kendini tanıtıp bir şiirini okuma olanağı sağlanacak.
5 - Her şairimiz kendini tanıtıp şiirini okuduktan sonra YAŞA-DER’in hazırladığı ONUR ÖDÜLÜ plaketi verilecek.
6 - Etkinlik aralarda sanatçı eşliğinde sazlı sözlü şarkı ve türküler söylenerek halaylar çekilecek.
7 - Her yazarımız ve şairimiz kendi eserlerini okuyucularına imzalama olanağı sunulacak.
8 - Program sonunda teşekkür konuşması yapılacak. Konuşma sonrası birlikte yemek yenildikten sonra etkinlik programımızı sonlandıracağız
9 - Şair dostlarımızdan bize gelen yoğun talepler doğrultusunda yeni antolojilerle, amaç ve hedeflerimize uygun şekilde devam ettirme düşüncesindeyiz.
Hep birlikte nice etkinliklere…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.