- 124 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
HESAPLAŞMA & YENİLENME
HESAPLAŞMA & YENİLENME
14 Mayıs yapılan 28. dönem milletvekili ve cumhurbaşkanını seçme seçimlerinde, seçmenler milletvekillerini parlamentoya gönderdi. Cumhurbaşkanın seçmeyi de 2. tura bıraktı.
28 Mayıs’ta yapılan 2. tur cumhurbaşkanını seçme sonucunda YSK’nin yapılan resmi açıklamaya göre Erdoğan oyların % 52.16 sını alarak cumhurbaşkanı seçilmiş oldu. Kılıçdaroğlu ise oyların sadece % 47.84 nü alabildi.
Her ne kadar AKP 14 mayısta yapılan seçimlerde oylarında ve milletvekillerinde azalma olsa da Parlamento da meclis çoğunluğunu elde etmeyi başardı. 28 Mayıs’ta yeniden 3. defa cumhurbaşkanı olmayı başarması Erdoğan’ın hanesine başarı olarak yazıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısında yeni kabine üyelerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu oldu.
Kabinede sadece bir kadın bakan görev aldı..
Yeni bakanlar kurulu Hakkında Barış Terkoğlu şöyle yorumladı:
"TSK demek son 7 yıldır neredeyse Hulusi Akar demekti, Türkiye’de polis-jandarma demek son 7 yıldır neredeyse Süleyman Soylu demekti. Türkiye’nin yarınında olabilecek bu güç merkezini dağıttı. Kendisine son derece sadakat ile bağlı olduğunu düşündüğü bürokratlardan ve siyasetçilerden ve AKP grubundan, kendine sadık bir bakanlar kurulu oluşturdu."diye ifade etti.
İktidar tarafında bu yenilikler yaşanırken, muhalefet partilerden ilk tepki 7 yıla yakındır cezaevinde tutulan Demirtaş partisini sert dille eleştirdi, seçim sürecinde birçok yanlışlar yapıldı diyerek ’’aktif siyaseti bırakıyorum’’ ama ’’HDP’li olarak kalacağım’’ dedi.
Eski HDP Eş Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sezai Temelli ise Demirtaş’ın kararıyla ilgili olarak, "Siyasetten emekli olunmaz. Dolayısıyla şu anki duygu haliyle böyle bir şey söylemiş. O siyaseti bırakmak istese de ne biz onu bırakırız ne de siyaset onu bırakır. Beraber siyaset yapmaya devam edeceğiz" dedi.
Artı TV’ye konuşan Temelli, "Evet ortada bir başarısızlık var. Bu başarısızlığın yaratmış olduğu etkiler var. Bunun yaratmış olduğu bir duygu hali var ve bu duygu hali tabi ki hepimizi etkiliyor" diye konuştu ve ekledi:
"Buna bağlı olarak da açıklamalar yapıyoruz. Her şeyi anlamak için biraz zamana da ihtiyacımız var. Sahici, samimi, birbirimizi anlamaya yönelik bir eleştiri, özeleştiri sürecine ihtiyacımız olduğunu hepimiz söylüyoruz." şeklinde ifade etti.
CHP’de “Artık aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemeyeceğiz” sözleriyle değişim mesajı veren İmamoğlu’nun açıklamasını Kılıçdaroğlu şöyle yanıtladı; “Belediye başkanımızın sözlerinde bir aykırılık yok. ’Bu sonuçları doğru değerlendirin, aynı yöntemlerle farklı yol bulunamaz’ sözlerini biz de söylüyoruz. Yeni dönemi planlarken sağlıklı değerlendirme yapmamız gerek. Yeni bir dil, üslup, çalışma yöntemi bulmamız gerek. Ekrem Bey bizim zenginliğimiz. Dönüşüm sürecine birikimiyle katkı verecektir. Bu çıkışını pozisyon yakalama değil partiyi büyütmeye dönük bir dil, çıkış olarak görüyoruz” şeklinde ifade etti.
İYİ Parti Genel Başkanı Akşener Parti’nin aldığı oy masaya yatırıldı “Gereken dersleri çıkaracağız” Haziran ayında yapılacak kongrede ittifakın güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için bir seçim iş birliği olduğuna dikkat çekildi, seçim bittiği için bunun sonlanmasının da doğal olduğu, daha sonra yeni iş birliği süreçleri gerekirse o günün koşullarında yeniden ele alınabileceği vurgulandı.
Tüm bunlardan sonra ana başlıklar şeklinde şunlar söylenebilir.
1 - Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu sağladı. Ancak sırtında kambur da var.Listelerinden seçilen parti dışındaki isimler sorun olacağı görülüyor.
2 - 14 Mayıs’ta görüldü ki alınan oylar % 42’den % 35’e geriledi.Milletvekili sayısında da ciddi kayıp oldu.
3 - Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi zorluklar bekliyor. Önlem alınmazsa acı fatura gelebilir.
4 - CHP için yeni bir kurultay kaçınılmaz gözüküyor.
5 - İYİ Parti’nin gündeminde de iç hesaplaşma var. 24-25 Haziranda kongre var. Taşlar yerinden oynayabilir.
6 - HDP Eski Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın aktif siyasete ara vermesi ve yaptığı açıklamalar, doğru anlaşılırsa, muhalif siyasete katkı yapması, hatta güçlendirmesi de söz konusu olabilir.
7 - HDP’nin TİP ile yürüttüğü ittifak modeli HDP’ye oy kaybettirdi.
8 - HDP adayları,TİP adaylarıyla yarışır hale geldiler. Bu hem HDP’den hem de CHP’den eksik milletvekili çıkarmasına neden oldu diye düşünüyorum…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.