- 108 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ÇUKUROVA 16. KİTAP FUARI
ÇUKUROVA 16. KİTAP FUARI
Merhaba değerli okuyucularım;
Bu haftaki köşe yazımı Çukurova 16. Uluslararası Fuar Ve Kongre Merkezi’nde yapılan Adana kitap fuarı etkinliklere ayırdım. Çünkü kitap fuarlar;: karanlıkları aydınlatan, yolumuza ışık tutan bilgi hazinesidir.
Bu amaçla her yıl ülkemizin birçok kentlerinde kitap fuarlarında etkinlikler düzenleniyor.
Bilindiği gibi kitap fuarları, okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazandıran önemli etkinliklerdir. Okuma kültürünün yaygınlaştırmak, okur-yazarları bir arada toplamak, yazar, şairlerin eserlerini tanıtmak için birçok bilimsel etkinliğin yapıldığı bugünlerde okuma kültürünün topluma kazandırılmasında en önemli araçlardan biridir kitap fuarlarıdır.
Kitap fuarları meraklı okurların yeni yayınları keşfetmeleri için en iyi mekânlardır. Yeni yayınevlerinin, yeni yazarların, yeni kitapların keşfedildiği büyülü alanlardır.
Bunun bilincinde olan kurucusu ve başkanı olduğum YAŞA-DER (Yazar Şair Ve Sanatçılar Derneği olarak katıldık. Fuarda yer almamızı sağlayan Adana YAŞA-DER başkanı ve yönetim kuruluna sağladığı olanaklar, çalışmalarımıza katmış olduğu değerler ve başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederim. Başarıları daim olsun diliyorum.
Bir başka teşekkür de Adana Büyükşehir Belediyesi’nin YAŞA-DER’e vermiş olduğu desteğinedir.
2024 yılın ilk kitap fuarı olan 16. Çukurova Kitap Fuarı 13 ocakta tarihlerinde başlamış oldu.. TÜYAP Adana Fuarcılık tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliği, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Fuarcılık A.Ş.’nin desteğiyle düzenlenen fuar TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde kapılarını açtı.
Dokuz gün devam edecek fuarda okur 300’e yakın yayınevi ve sivil toplum örgütüne ulaşacak. Fuar boyunca 93 panel, söyleşi, atölye çalışması, etkinlik ve imza günü düzenlendi. Yüzlerce okur-yazar okur ve yazarlarıyla buluşma fırsatını buldu.
Fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Adana’nın kitap okuma ve satışı açısından İstanbul ve Ankara’dan sonra Bursa ile birlikte 3 ve 4’üncü sırada olduğunu belirtti. Kocatürk, yayıncılık sektörünün zor zamanlar geçirmesine rağmen ayakta kalmayı başardığını ve yaklaşık 83 bin yeni başlık yayınlandığını anlattı. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre bu rakamla Türkiye’nin dünyada 7’inci sırada yer aldığını ifade eden Kocatürk, bu başarının altında bağımsız yayıncılığın ve okurların katkıları olduğunu vurguladı.
TÜYAP Yapım A.Ş Genel Müdürü ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü de "Fuarımız yine yoğun bir katılımla ziyarete açıldı. 15 yıldır 3 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan bu fuarımız artık sadece Adana’nın değil, bölgemizin de en önemli platformu haline geldi. Bu fuara sahip çıkmalarından dolayı tüm Adana halkına, bölge halkına, öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 323 yayınevi, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü, derneklerimiz bu fuarda şu anda yerini aldı. 500 etkinlik ve 500’ün üzerinde imza günüyle yazarlarımızla okurlarımızı bu 9 günlük süre içerisinde buluşturacağız. Girişlerimizin ücretsiz olduğu bu fuar 21 Ocak tarihine kadar ziyarete açık kalacak" dedi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise "Bu fuar Adana’ya yakışıyor. Çünkü Adana, Orhan Kemal’in, Yaşar Kemal’in, Yılmaz Güney’in, Abidin Dino’nun ve onun yanı sıra çok değerli sanatçıların yetiştiği bir kent. Biz İstanbul ve İzmir’den sonra kitap fuarına en çok ilgi duyulan, en çok kitap satılan, en çok ziyaretçi ağırlayan üçüncü fuarız. O konumumuzu da sürdüreceğiz. Biz de 16’ncısını yaptığımız fuarda çocuklara çok ciddi sayıda kitap alalım ve dağıtalım. Çünkü okuduğunu anlama, kitap okumaya bağlı. Eğer çocuklar kitap okursa okuduklarını 13-15 saniyede anlıyorlar. Kitap okumayanlar da bunun üç katı sürede anlıyorlar. Dolayısıyla gelişmişliğin bir yolu da kitap okumaktan geçiyor” dedi.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Adana fuarlar şehri, 5 aydır fuarlar gerçekleştirdik. Çok büyük katılımlar oluyor. Girerken elinde kitap almış aileler görmek, böyle canlı dinamik yüksek katılımlı fuarı gerçekleştiriyor olmak aslında Adana’daki kitap fuarının diğer fuarlardan da ayıran bir husus. Her şey ilimle, irfanla, okumakla, bilmekle, bilimle, sanatla gerçekleşir.
Adana bu anlamda büyük sanatçıların büyük yazarları yetiştirmiş bir şehir. Her anlamda büyük zenginlikler var. Adana Türkiye’nin bir özeti gibi. Adana’da bir irfan var, kültür var, okuryazarlık var. Sanatçı, yazar yetiştirmiş büyük insanlar var. Adana sadece sanayi anlamda değil kültürel anlamda da münbit bir coğrafya, ondan dolayı da bu kitap fuarlarının muhakkak karşılığı var. Ben buradan kitap alan, evinde kütüphane kuran çocuklara, çocuklarına kitabın kokusunu hissettiren ailelere teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.
Sonuç olarak Adana kitap Fuarı için şunlar söylenebilir;
1 – Çukarova 16. Kitap fuarı, sadece Adana değil, Çukurova bölgesinin ilgi duyduğu kitap fuarı haline gelmesi sevindiriciydi.
2 – Fuara 300 yakın yayınevinin katıldığı, sivil toplum kuruluşlar, demokratik kitle örgütlerinin katılımı fuara farklı güzellikler katmıştı.
3 – Fuar boyunca 93 etkinlik ve söyleşinin yapılması edebiyat, kültür ve sanat açısından önemliydi.
4 – Dokuz gün boyunca, imza günün etkinliklerine yer verilmesi okur-yazarı bir arya gelmesine vesile olması değerliydi.
5 – Milli Eğitim ile işbirliği çerçevesinde yetersizliklere rağmen öğrencilerin fuara getirilmesi edebiyatımız açısından önemli kazanımdı.
6 – Kürt yayınevlerinin yer almaması veya yer verilmemesi ülkemizin birliği açısından büyük eksiklikti.
7 – Fuarlar karanlıkları aydınlatan, yaşamımıza can katan güneş gibidir. Güneşimiz daim olsun diliyorum…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.