Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- goethe
muzaffer kalaba
muzaffer kalaba
@muzafferkalaba

YARIŞ BAŞLADI

4 Şubat 2024 Pazar
Yorum

YARIŞ BAŞLADI

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

175

Okunma

YARIŞ BAŞLADI


YARIŞ BAŞLADI

Konuya başlarken, yerel yönetimleri demokratik bir toplumun temel yapı taşlarından biri olduğunu vurgulamak istedim. Bir ülkede demokrasinin yerleştirilmesi ve sağlam temellere dayandırılması bakımından yerel yönetimlerin oldukça önemlidir. Bu konuda yarış başladı.

Yerel yönetimler, yerel halkın ihtiyaçlarına yönelik kararlar almak, gereken hizmetleri sunmak ve yerel çıkarları temsil etmek amacıyla faaliyet gösterirler. Kentlerin planlaması, altyapı çalışmaları, çevre düzenlemeleri gibi birçok karar ve hizmet bu yönetimler tarafından gerçekleştirilir.

Yerel yönetimlerin karar alma süreçlerinde şeffaf ve hesap verilebilme olması, demokratik kurum ve kuruşların kararlara dahil edilmesi, birçok yolsuzluk ve rant elde etme olanaklarını ortadan kaldırılmasına vesile olur.
Günümüzde yerel demokrasiyi yalnızca yerel yönetimlerin seçimle gelmesi ile sınırlayan, aşağıdan yukarı demokratik örgütlenmeyi temel almayan anlayış egemen durumdadır. Gerçekte bu demokratik olmayan bir anlayışın yansımasıdır.

Yapılması gereken katılımcı demokrasiyi etkin kılmaktır. Bu durum yerel hizmetlerin kalitesini ve etkinliğini artırır. Halkın ihtiyaçlarını doğrudan belirleyerek, hizmetlerin planlama ve yürütme süreçlerine katılarak daha güvenilir ve ihtiyaçlara uygun hizmetlerin sunulmasını sağlar.

Son zamanlarda ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum büyük şehirlerde yaşamayı zorlaştırıyor. Bunun nedeni, büyük şehirlerin aldığı yoğun göçten kaynaklı bir durum. Diğer yanda, çevre sorunları, altyapı, konut, işsizlik, gibi sorunlar ciddi sorunlar olarak seçilecek yerel yöneticilerin çözülmesini bekliyor.

Ülkemizin merkezi yönetimindeki katı merkeziyetçi anlayış, yerel yönetimlerin ayak bağı durumundadır. Yapılması gereken yerel yönetimlerin yetkisini artırmaktır.

İnsanları üzerinde baskılar sonucu, örgütlü demokrasi mücadelesi geleneğinin engellenmiştir. Yurttaşlık bilinci gelişememiş, topluma ve kendine yabancılaşma yaşanmaktadır. Dil, din, cinsiyet, etnik ve siyasal düşünce ayrımı körüklenerek halk kamplara bölünmüştür.

Bu ve benzeri olumsuzlukların sonucunda bugünkü yerel yönetim birimlerimiz çağdaş toplumun isteklerini karşılayabilecek demokratik, katılımcı, saydam, etkin, verimli ve arzulanan yönetim yapısına sahip değildir.
Son yıllarda yerel yönetimlerde uygulanan politikalar ve siyasi kararlar; yerel yönetimlerin gelişip güçlenmesi yerine sivil toplum kuruluşlarını etkisiz hale getirme veya demokratik kurum ve kuruluşlar dışlanma yoluna gidilmesi tercih edildi.

Ülkemizde yerel yönetimlerin önemi siyasi partiler için düşünülenden daha da fazladır. Buralardan elde edilen rant siyasi parti ve yandaşların yararına kullanıldığı bilinen bir durum.

Durum böyle olunca siyasi partiler özellikle başta büyükşehir belediyelerini almak için ne gerekiyorsa yapmaktan kaçınmazlar.

2019 yılındaki seçimlerde İktidar partilerin elinde İstanbul başta olmak Ankara, Adana, Mersin, Antalya, üzere önemli bazı şehirler el değiştirerek CHP ye geçti.

14- 28 Mayıs seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan Erdoğan, Mart 2024 yerel seçimleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 4 yıldır hiçbir hizmet alamayan şehirlerimizin tekrar hizmet ve eser siyasetiyle buluşturacağız. Muhalefetin kavgalı, dağınık, gerçekten içler acısı haline bakıp da gelecek seçimler dahil hiçbir seçimi çantada keklik göremeyiz" diyerek ne kadar önemli olduğunu vurguluyordu.

Öyle görülüyor ki; yapılacak yerel seçim ülkemizin ve siyasi partilerin kaderini belirleyecek. Bunun için iktidar ve muhalefet ince eleyip sık dokuyorlar.

Seçime 2 ay gibi kısa bir süre kaldı. Siyasi partiler büyük ölçüde büyükşehir belediye başkanlarını açıklamaya başladı

CHP daha önce İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, Ankara adayı Mahsur Yavaş olduğunu açıklamıştı.
Arkasından açıklanan Büyükşehir adayları; Adana’da Zeydan Karalar, Mersin’de Vahap Seçer, Antalya’da Muhittin Böcek Aydın’da Özlem Çerçioğlu ve Hatay’da Lütfü Savaş’ın yeniden aday gösterilmesi kararlaştırılırken, uzun yıllardır Yılmaz Büyükerşen’in yönettiği Eskişehir’de değişime gidildi. Büyükerşen’in de önerisi doğrultusunda, belediye genel sekreteri Ayşen Ünlüce aday gösterildi.

Son olarak da CHP MYK toplantısı sonrası, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu açıklandı. Bunlarla beraber birçok il ve ilçelerde adaylarını belirlenmiş oldu.
AKP’de ise, İstanbul’da Murat Kurum, Ankara’da Turgut Altınok, İzmir Hamza Dağ, Antalya Hakan Tütüncü, Aydın Hakan Tütüncü olmak üzere birçok kentte adaylarını açıkladı.

Diğer yandan DEM, MHP, YRP, İYİ PARTİ, SP, DEVA, GELECEK PARTİ, TİP ve diğer partilerin bir kısım il ve ilçede adaylarını açıkladı.

DEM parti grup başkan vekili Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Koçyiğit, Başak Demirtaş’ın olası adaylığıyla ilgili şunları söyledi:

“Başak Demirtaş’ın açıklamasının kendisi bizim açımızdan resmi başvuru niteliğindedir. O anlamda ekstra bir başvuruya ihtiyaç duymuyoruz. Evrak anlamında söyleniyor galiba resmi başvuru. Böyle bir başvurusu yok ama yaptığı açıklama bizim için başvurudur. Bu başvuruyu da aldık kabul ettik.

Başak hanım aday adayı. Direk adayı desem kuralları ihlal ederim. Başak hanım muhtemel olabilecek en güçlü adaylarımızdan birisi. Mayıs kampanyamızı birlikte yürüttüğümüz, mitinglerimizde konuşan bir arkadaşımız. O nedenle adaylığının önünde hiçbir engel yok. Medyadaki tartışmaları hayretle izliyoruz. Son tartışmalarla beraber nihai kararı MYK verecek. En geç 5 Ocak’ta yeni adaylarımızı kamuoyuna duyuracağız.” şeklinde açıkladı.

Tüm bu gelişmeler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; yapılacak yerel seçimlerde, seçimin kaderini anahtar durumunda olan DEM Parti belirleyecek.

Bunun için de, DEM partisinin önünde 2 seçenek var. Birincisi, eğer AKP ile anlaşma sağlanırsa en güçlü adaylarını başta büyükşehirler olmak üzere il ve ilçelerde çıkaracak. Ötekileştirme ve kayyum atamalarına son verilmeyi güvence altına alarak rahat bir nefes alacak. İkinci seçenek, CHP’ye bazı şartlar doğrultusunda seçim işbirliği yaparak daha önce kazanmış olduğu, sonradan kayyumla ellerinden alınan 100’e yakın belediyeyi yeniden almayı hedefleyecek.

Sonuçta başarı biraz da cesaret işidir. DEM partisiyle cesaret gösterip işbirliği yapan kazanacak diye düşünüyorum.

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Yarış başladı Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Yarış başladı yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
YARIŞ BAŞLADI yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.