TOPRAĞI BOL OLSUN
TOPRAĞI BOL OLSUN
En çok dikkatimi çeken gerçekten bozulduğum hatta içimden kızdığım bir mesele ise ölen birinin arkasından güya iyi dilekte bulunuyormuş gibi Toprağı Bol Olsun saçma dilektir. Bir kere ölen kişinin mezarın da toprağının çokluğu ne işe yarayacak. O tarafta ekip biçecek çiftçilik mi yapacak? Ziraat işlerimi yürütecek? Yoksa kerpiç kesim ev falan mı yapacak? Yahut da ilerde yer kalmaz diye arazi arsa mı edinecek?
Eğer ölen kişi bana göre hangi inançtan olursa olsun aklı evvel dinci yobaz kesimi ayrımcılık yapıyorlar. Ölen Müslüman ise Allah rahmet eylesin denmeliymiş. Gayri Müslim ise Toprağı bol olsun denilebilirmiş. Çünkü bu gayri Müslim için taziye yerine geçmezmiş. Bire yoz ölen bir insan kim olursa olsun onun arkasından iyi dilek ve affı mağfiret dilenir. Ailesine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır temennisin de bulunulur.
Asla ölen kişi hangi nasıl bir inanç sahibi olursa olsun iyi dileklerde bulunmak esastır. Ayrım yapmak gerçek Müslüman’a insana yakışmaz. Bir de ölenin arkasından asla toprağı bol olsun demeyelim. O kadar güzel denilecek dilekler varken. Allah günahlarını bağışlasın. Allah mekânının cennet kılsın. Allah ailesine ve yakınlarına sabırlar versin. Allah arkasından yapılan duaları kabul buyursun. Allah sevgili kulları mertebesinde kabul etsin. Allah cehennem azabı göstermesin.
Daha birçok ölünün arkasından taziye dilekleri yapılabilir. Siz siz olun o ilkellikten gelen saçma sapan toprağı bol olsun sözünü ölenin arkasından söylemeyin. Birde ölenin inancını yargılamayın.
Bilmem yanılıyor muyum?
Durmuş Karabağlı
YORUMLAR
Hz. Adem yani ilk insan topraktan yaratılmıştır. Toprak öğesi tüm inanç-düşünce sisteminde ve kültürel mitlerde insanlığın, yaratılışının ilk ana motifidir. Hatta bazı bölgelerde doğan ilk çocuklar kundaklanıp toprağın üstüne koyulur. Daha uzun ömürlü ve bereketli olduğu inancı vardır. Çocuklarımızın göbekbağı toprağa gömülür ve Yeni Zellanda toprağa gömüldüğü gibi üzerine çam ağacı diklir. Bu yüzden toprağın taşıdığı anlam arkaik çağdan günümüze kadar anlam genişlemesi yaratmış ve kutsal sayılmıştır. İlk insanların oluşturduğu bu kültürel bellek gününmüze kadar ulaşmıştır. Ve insanlığın yapmış olduğu “Toprağın bol olsun” duası belleğimizde kodlanarak günüzmüze kadar gelir. Türk tarihine bakacak olursak ölen kağanların mezarlarına halk tarafından toprak atılırmış. Çok sevilen kağanların toprağı bol olur ve bir tümülüs şeklini alırdı. Tasavufta ise toprak tevazudur. Kısacası insanların duaların arasına toprak ifadesi kullanmalarının anlam derinliği fazladır.
Toprağı bol olsun çok da üzerinde düşünülmeden söylenen bir söz ama arkasındaki anlamın "mezarı bozulmadan kalsın, toprağı aşınıp ya da kazılıp cesedi dışarı çıkmasın, defnedildiği yerde ebedi dinlenmesine devam etsin" olduğunu düşünüyorum. Belki yanılıyorum. Saygılarımla.
AHMAK
Asla ölen kişi hangi nasıl bir inanç sahibi olursa olsun iyi dileklerde bulunmak esastır. Ayrım yapmak gerçek Müslüman’a insana yakışmaz
AHMAK
Sizin gibi SAHTE MÜSLÜMANLAR yakışır
Sen kendin ayırım yapma
Kefere kesime neden Rab'bim olan Allah (Celle Celaluhu) Hazretlerinden rahmet dileyeyim ki
Tercihimin KÂHYASI sen misin AHMAK adam