- 213 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Güller Ağladı - Ümit Zeki Soyuduru
"Güller Ağladı" da Bozkırın Sesi
"Güller Ağladı" daha çok şairliğiyle tanıdığımız Ümit Zeki Soyuduru’nun, 2023’te Banliyö Kitap etiketiyle okurlarıyla buluşturduğu anı türünde kitabı. Seksen sayfa hacminde olan kitapta, yedi anı yazısı yer almaktadır. Anılar içerisine, konu muhteviyatıyla ilintili yer yer bazı şiirlere de yer verildiğini görmekteyiz.
Kitabın önsöz yazısını yazarın, roman yazarı yeğeni Mehtap Soyuduru Çiçek’in belirttiği gibi şairin çocukluğunu, gençliğini, ayrılıktan yokluğa, mutluluktan acıya uzanan hayat hikayesini okuyoruz bu yazılanlar da. Ayrıca yazarın memleketine duyduğu özlem, duygusal bir anlatı da kaleme alınmaktadır. Yazarın çocukluğu, gençliğiyle beraber, Yozgat, Sarıkaya İlçesi, Kanak Bucağı ve Kadılı Köyü tarihi ve kültürüyle alakalı kimi bilgi kırıntılarına da yer verilmektedir.
Yozgat’ta ki "Gelin Kayası" mevkiinin efsanesi kısaca şu şekilde anlatılmaktadır. "Gelin Kayası" geline benzeyen bir kayalıktır. Köyün birinden gelin alayı bu mevkiiden geçerken eşkiyalar gelin alayını çevirirler. Eşkiyalardan kurtulmak için gelin ve damat dua ederler. Güzel gelin ağlarken gözünden döktüğü yaşlar sel olur ve kırmızı laleciklere dönüşür. Gelin, develer ve atlarla beraber kayaya dönüşerek kurtulur. Damat da kuş olup uçar gider. Yine efsaneye göre her yılın Mayıs ayının ikinci haftası on beş gün açan laleler, kırmızı renk açar ve bu süre zarfında hürmeten hiç bir avcı, kuş avlamaz. Başka bir bilgi kırıntısını da Sarıkaya İlçesi, Roma Hamamı hakkındadır. Sarıkaya ve çevresinde Romalıların Milattan önce birinci asırda Roma Krallarından birinin kızı için yaptırdığı bir hamam olduğunu öğreniyoruz. O yıllarda Sarıkaya yedi bin haneli Opel adında bir devletin sınırları içerisindedir.
Bazı anlatımlarda da yöresel bazı ifadelerle karşılaşmaktayız. Çocuğun olmamasını "ocağın kör kalması" olarak nitelendirilmesi bunlardan birisidir. Başka bir yerde iki katlı evlerin "konak" olarak nitelendirilmesini söyleyebiliriz. Kitapta dikkatimi çeken bazı güzel ifadeleri buraya taşımak istiyorum izninizle. "Çocuğunun olmayışı ile bütün hoş görülerini kaybetmişlerdi", "Kimsenin hayatının bir yerinde koskocaman bir ah bırakmak istememek", "Güneş, kar durana kadar saklandı", "Sanki dünya günahlarından kurtulmuş bir insana benziyordu" Gibi.
Yazarın anılarının içeriğine girmeden kısa da olsa kitap hakkında bir değinide bulunmaya çalıştım. Her insan gibi her yazar gibi hayatı anlama çabalarının bir örneği desek yeridir bunlara. Samimi, yalın ve mihaniki bir şekilde konular işlenmektedir. Kitaba da ismi verilmiş olan "Güller Ağladı" Soyuduru şiirinden bir bölüm ile yazımızı nihayetlendirelim. "...Besbelli bitecek bir gün yolumuz/ Nice olur kimse bilmez halimiz/ Tutmaz oldu ayağımız elimiz/ Gidişine güller bile ağladı// O hep gönlümüzün ağlayan sesi/ Onunda var idi bin bir hevesi/ Yanağımda durur hala busesi/ Gidişine yeller bile ağladı// Ümit’im hasretlik meğer buyumuş/ Gönülde sevgiye sınır yoğumuş/ Farzet ki ölmemiş, yatmış uyumuş/ Gidişine güller bile ağladı" İyi okumalar.
İlkay Coşkun
21.01.2024
YORUMLAR
Ümit bey ile tanışma fırsatı olmuştu geçmişte iyi bir şairdir. Umarım nesirde de kayda değer yazıları vardır. Yürekten kutlar başarılar dilerim