- 176 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Hemcinslerin Tarihi 13-14
Hemcinsler biyolojik olarak aynı türden bir primat alt grubu olmayı ifade eder. Hemcinsler özel anlamla "insanı" ortaya koyan türdür. "İnsana" gelene kadar insan olmazdan önceki yaşamlarıyla türsel atalarımızı ifade ederler.
Hemcinsler gelip geçici günlük durumlar içinde sürü olarak, grup olarak ve tekil olarak avcı toplayıcı bir yaşam sürmüştürler. Groteskti düşünce dediğimiz bir mana anlayışları vardı.
Hemcinsler üreten ilişkiyi ortaya koyana kadar avcı toplayıcılık yaptılar. Bulduklarıyla yetindiler. Çok zor şartlar altında hayatta kaldılar. Günlük besleniyorlardı.
Hem avcıydılar hem avdılar. Avlanamadan barınma alanlarına döndükleri de oluyordu. Leş, börtü böcek, ot, kök, meyve, yemiş gibi çevrelerinde ne buldularsa yediler.
Hemcinslerin avcı toplayıcı yaşamları totem dönem içinde de sürdü. Ne mülkleri vardı ne mülk vardı. Belli bir bölgede savunma içinde, yaşam mücadelesi veriyorlardı.
Zaman zaman av peşinde ya da mevsimsel değişmelerle göçerlik de yapıyorlardı. Hemcinsler izole bir alanda yaşamakla düzenli grup hareketi salınım çevrimleri ortaya koydular.
İzole alan depo edilen çevrimlerle bir kültürü ortaya koyan totemi alandı. Totem dönem daha çok güce değil kültüre boyun eğen bir yaşamdı.
Totem dönem kendisine özgü değişip dönüşmeleri içinde gelişmeci bir tarihin ortaya çıkması olacaktı. Totem dönem hemcinsler tarihinde bir doğumdu (milattı).
Hemcinslerin uzun bir totem dönem öncesi avcı toplayıcı yaşamları vardı. O dönemlerde on üç kadar birçok insan biçimli (antropomorfist) türler ya da şimdiki tanımla "insanımsılar" vardı.
Bugünkü insan dediğimiz türümüz homo sapiens denen bir türün sosyal, kültürel ve biyolojik evrimiyle ortaya çıkmışlardır. Örneğin, az da olsa bu insanımsılardan neandertallerin genini taşımaktayız.
Hemcinsler izole bir alanda avcı toplayıcı gruplar olarak yaşamakla izole alanın üs sel durumları içinde gelişmeci ve kültürel müktesebatlar la oldular.
Totem alanda düzenli avcı toplayıcı enerji çevrimleri ile transferci kolektif alan ve kolektif gücü ortaya çıkardılar.
Düzenli ve kapalı "totemi sosyal alan çevrimi" totemiler avcı toplayıcılık hareketi ile dış dünyaya açıyordu.
Dış dünyaya yine "kapalı" ve kendi "totem bölgesi içindeki" doğal çevre ve doğal çevre kaynaklarıydı.
Çevre kaynakları "totemi sosyal grubu"; "totem bölgesi" dediğimiz dışa açıyordu. Yani totemi sosyal alana göre dış, yine kaynakları olan "izole bir doğal bölgeydi".
14
Totemi sosyal alan, korunan kültür çevrimiyle az çok yerleşiklikti. Çok az kaos içeriyordu. Bu düzenli sosyal alan çevrim içindeki "artık zaman", üretim yapabilme gibi yeni ve çok hızlı bir değiştirici dönüştürücü olguları ortaya koymuştu.
Böylece totem dönem içindeki hemcinslerin; üretim ilişkisi üzerinde üretim hareketini, üretim hareketi üzerinde ittifakı, uygarlığı ve insanı ortaya çıkarmasıyla adeta tarihi misyonu sona eriyordu.
Üretim hareketi tam bir bölgesel dışa açılma ve totemi gruplar arasında sosyolojik bir dışa açılma hareketiydi. Hemcinsler dönemi insan ve insanın köleci uygarlığıyla tarihi sahnede çekilecekti.
Sürü hareketi daima açılıp kapanan parçalı bir öbek (grup) hareketi görünümü verir. Sürü hayatı daha çok savunma biçimi olup, sürü hiyerarşisine, grup gücüne boyun eğilen bir dönemdi.
Yine sürü dönemi çoğu deneyim ve müktesebatın düzenli olarak biriktirilemediği zamanlardı. Sürü hayatı eleğin su tutmayıp sadece ıslanması gibi bir durumdu.
Sürü hayatı belli belirsiz bulutumsusu bir izolasyon alanını oluşturur. Fakat bu bellisiz izole alan kendi içinde kapalı bir iletişim ağı oluşamaz.
Yani sürü davranışının oluşturduğu üs sel durumlu sürü sel alan, hemcinsler üzerinde fazla bir kapasite oluşturamıyordu.
Hemcinslerin yaşamı üç farklı derişim alanıyla totem dönem öncesini, totem dönemi ve ittifakı dönemi ifade eder.
Ancak hemcinslerin yaşamı totem dönemle birlikte, hem totem dönemin izolasyon şartlarını taşıyan üs sel durumla üs sel durumlu izolasyon devinmesi kazandı. Hem de izole bir üs sel devimin kapasite ve ivmesini kazandı.
Totem dönem grubun sosyolojisini yalıtıma yapan izole-karantinalı bir dönemdir. Yalıtıma dönemi totem grubu sürüden ve başka grup sal sosyolojisi olan öbeklerden ayırır.
Totemi alan diğer totem gruplardan, diğer sürülerden ayrılmakla izole bir sosyal bağışıklama dönemidir. İzole dönem "totem kültürü" ortaya çıkarmıştır.
Kültür, gelişme açısında hemcinslere mesafe aldıracak izole alanlı bir süreç etkiydi. Bu izole alan totemi alandır. Bu izole alan atalar müktesebatıdır.
Bu izole müktesebatlar bizden ve bizden olmayanları yani kendi aitlerini ayırt etmeyi; aiti olmayanları da kendinden saymamakla onları avlayıp yemeyi, onlara dokunmamayı içerir.
Hemcinsler yamyamlıklarını üreten ilişkileri sayesinde aşabilmişlerdir. Üreten hemcinsler ürün fazlası yiyecekleri karşı yamyamlara canlarını kurtarmak için kurban olarak verdiler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.