- 238 Okunma
- 2 Yorum
- 1 Beðeni
TAHTA BAVULLU ÖÐRETMEN
TAHTA BAVULLU ÖÐRETMEN
.
Kim bu tahta bavullu öðretmen? Kim olacak Cemil Sönmez. Cemil Sönmez, 93 yaþýnda bir delikanlý. Köy Enstitülü bir öðretmen.
Aslýnda Tahta Bavullu Öðretmen Cemil Sönmez’in bir kitabý. Bu kitap, Ekim 2023’te Ýzmir’de basýlmýþ. Yeni Kuþak Köy Enstitüleri Derneði Yayýnlarý arasýnda yerini almýþ. Tam tamýna 112 sayfa.
Cemil Öðretmen kitabýný eþi Gülsen Haným’a ithaf etmiþ.
Cemil Sönmez, Tahta Bavullu Öðretmen’i “Meslektaþým Sayýn Mustafa Topaloðlu’na Sevgiyle, Dostlukla…”notunu düþüp imzalamýþ ve bana göndermiþ. Ýlgisine çok teþekkür ediyorum.
.
Cemil Sönmez, bu kitabýnda öðrencilik yýllarýný, köy enstitüleri kapatýlýrken bu süreci ve öðretmenlik hayatýný anlatýyor. Diyor ki Cemil Öðretmen:”Mordoðan Ýlkokulu’ndan mezun olduðumda eðitimimi sürdüreceðim hiçbir okul yoktu. Bugün dönüp geriye baktýðýmda hayatýmýn en önemli dönüm noktasýnýn ilkokul öðretmenimin babama:’Cemil Köy Enstitülerinin sýnavýna girsin.’cümlesi olduðunu daha net görüyorum. Bu sýnavla birlikte hayatým tamamen deðiþti. Yatýlý olarak Ýzmir Kýzýlçullu Köy Estitüsünde baþlayan eðitimim Adana Düziçi Ýlköðretmen Okulu diplomasýyla tamamlandý. Tahta Bavullu Öðretmen kitabým iþte bu süreci ve öðretmenlik hayatýmý anlatýr.”
.
Tahta Bavullu Öðretmen’de Ön Söz’den sonra dört bölüm baþlýðý var. Ýlk iki bölüm: Tahta Bavul ve Tahta Bavullu Öðretmen. Sonraki bölümler: Emeklilik ve Hayatýmda Bir Dönemin Kapanmasý, Büyükbaba Torunlarýyla…
Tahta bavul neden bu kadar önemli? Önemli çünkü altý yýllýk eðitim bitiyor. Okul hayatý sonlanýyor. Marangozluk Dersinin son ödevi bir tahta bavul yapmaktýr. Öðretmen adayý Cemil heyecanla iþe koyulur. Alet edevat, malzeme…Hepsini hazýrlar. Tahta bavulu özenle tamamlar ve yaptýðý tahta bavulu kahverengiye boyar.
Okuldan ayrýlýrken iki kitap verirler Cemil Öðretmen’e. Nutuk ve Beyaz Zambaklar Memleketi Finlandiya. Bu iki kitabý itinayla tahta bavuluna yerleþtirir. Ve okuldan ayrýlýr.
.
Ýlk görev yeri Mardin’dir. Midyat Ýlçesi Site Köyü Ýlkokulu’dur. Daha önce “Öðretmensiz köy” olarak bilinen Site Köyü artýk “Öðretmenli köy” olmuþtur. Burada iki yýl tek öðretmen olarak çalýþýr. Köylüyle iyi iliþkiler kurar.
.
Sonraki görev yeri Mersin, Mut ilçesi Ýbrahimli Köyü Ýlkokulu’dur. Ve oradan Tarsus Ulaþ Köyüne geçiþ. Ulaþ’ta köy imamý Zeki Hoca sýk görüþtüðü kiþiler arasýndadýr. Zeki Hoca ile ilgili bir yaþanmýþlýðý anlatýyor Cemil Öðretmen: ”Bir gün Zeki Hoca’yý oldukça sinirli ve suratý asýk gördüm.
-Hayrola hoca, dediðimde olanca öfkesiyle:
-Sorma hoca, sorma… dedi ve devam etti. Nedir bu Ankara Radyosu’nun yaptýðý? Böyle rezalet olur mu? Biz hem bu dünyada hem öbür dünyada Muhammed’e muhtaç olmayýp kime muhtaç olacaðýz?
Tam anlamýyla bir dokun bin ah dinle Zeki Hoca’dan. Bir yanlýþ anlaþýlma olduðunu hemen fark ettim. Zeki Hoca dinlediði türküde ’Kadir Mevlam senden bir dileðim var / Beni muhannete muhtaç eyleme…’sözlerindeki son bölümü ‘Beni Muhammed’e muhtaç eyleme’ biçiminde anlamýþ, öfkesi ondanmýþ. Türkünün doðrusunu anlattýðým zaman yürekten bir ‘Oh!’ çekti ve çok rahatladý. Sonralarý (hocayý) her gördüðümde sorardým:
-Muhannete mi, Muhammed’e mi?
(Zeki Hoca) gülerek:
-Muhannete…derdi." (s.70)
.
Cemil Sönmez, askerlikten sonra Ankara Çamlýdere Ýlçesi Avdan Köyü öðretmenliðine atanýr. Ankara’da deðiþik okullarda öðretmen ve idareci olarak çalýþýr. Otuz üç yýl hizmet eder milli eðitime ve emekli olur. Emeklilðinde okuma ve yazma çalýþmalarýna aðýrlýk verir. Bunun gerekçesini de þöyle açýklar: “Otuz üç yýl ilkokul öðretmenliði yaparak devlete olan borcumu ödemiþ oldum. Ama ödenmeyen bir borcum daha vardý. Atatürk’e ve millete olan minnet borcum…”
.
Atatürk’ün özellikle insancýl yönünü araþtýrmaya baþlar Cemil Öðretmen. Onu bir insan olarak duygularý, kaygýlarý , umutlarý ve idealleriyle genç kuþaklara anlatmayý amaç edinir. Ve peþ peþe Atatürk’le ilgili kitaplarý yayýnlanýr. Bu kitaplar þunlardýr: Atatürk ve Çocuklar, Atatürk ve Okuma Sevgisi, Atatürk’ün Annesi Zübeyde Haným, Atatürk’ün Yetiþmesi ve Öðretmenleri, Atatürk ve Çevre, Atatürk’te Edebiyat Sevgisi, Milletini Aydýnlatan Baþöðretmen ve Kurtuluþ Savaþý Öðretmenleri, 23 Nisan’dan Bugünlere…
Ayrýca Tren Gelir Hoþ Gelir ve Þiirli Tren adýnda iki kitabý vardýr ki bu kitaplar Kültür Bakanlýðýnca Þiirli Tren-Tren Þiirleri Antolojisi adýyla yayýnlanmýþtýr.
.
Kitabýn son bölümünde torunlarý Özün Sönmez Daðdagül, Ilgým Coþar, Benan Kazdaðlý, Sevi Sönmez ve Irmak Coþar’ýn “Büyükbaba”larýyla ilgili yazdýklarý yer almýþ. Torunlar Cemil Sönmez’e “Büyük” diyorlar. Bunu Ilgým Coþar’dan öðreniyoruz. Diyor ki Ilgým: ”Artýk Büyük 91 yaþýnda(Þimdilerde 93). Hayat enerjisinden, öðrenme aþkýndan ve en önemlisi de barýþ arayýþýndan kaybettiði hiçbir þey yok…Büyük, bildiðimiz gibi hâlâ zamana ve dünyaya meydan okuyor.” (s.106)
.
Bak, ben boþuna 93 yaþýnda bir delikanlý demedim Cemil Öðretmen’e. Hayat dolu biri. Kendisine kitaplarýmý gönderdim. Altýnýn kýymetini sarraf bilir. Kitaplarýmý almýþ. Beni aradý: “Þiir gibi kitaplar öðretmenim. Ýlaç gibi geldi. Kitaplarýný okuyorum.” dedi.
Saygýyla, sevgiyle Cemil Öðretmen’im.
YORUMLAR
Öðretmeni yazar olurda öðrencisi durur mu? Sayýn Cemil öðretmenin Mersin'in Mut ilçesi Ýbrahimli köyünden öðrencisi sayýn Nihat Mustul' da on üç öykü kitabý yazarak on altý yýldýr Mut Çýtlýk adlý dergiyi çýkarmaktadýr. Yazýn dünyasýnda eser verenlere saygýlarýmla .Sayýn Topaloglu yazýnýzý arkadaþým Nihat beyin sayfasýna ekledim izninizle. Saygýlarýmla.
Mustafa Topaloðlu
Ýlginizden dolayý mutlu oldum. Sizleri sevgiyle selamlýyorum.
Köy enstitüleri gerçeði ve oradan yetiþen Cemil Sönmez gibi nadir yetiþen kýymetler... Ne diyelim var olsunlar yaptýklarý ve yaþattýklarý için...
Mustafa Topaloðlu
Çok teþekkür ediyorum. Selam ve sevgiler.