- 125 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
GÖRÜŞME VE İTTİFAKLAR
GÖRÜŞME VE İTTİFAKLAR
Son zamanlarda ittifak kelimesinin anlamı daha da önem kazanmaya başlandı. Bunun nedeni de seçim yasasında yapılan değişikliler oldu. Durum böyle olunca küçük partiler büyük partilerle ittifak etmeyi zorunlu hale getiriyor.
Türkiye’de 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi’ne toplam 35 siyasi parti katılıyor. Bu partilerin bir kısmı ittifaklar oluşturarak sandığa gidiyor. İttifaklar protokollerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu.
YSK’nin yaptığı açıklamayla cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğplu, Ata İttifakı adayı Sinan Ongun, Millet Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce olduğu resmi olarak kabul edildi.
En son yapılan görüşmeler sonucunda ittifaklar şöyle oldu;
1 - Cumhur İttifakı; Adayı Recep Tayyip Erdoğan.
İttifak içinde yer alan partiler;
Büyük Birlik Partisi (BBP)
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti)
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)
Yeniden Refah Partisinin (Yeniden Refah)
HÜDA PAR ittifaka dışarıdan destek veriyor.
2 - Millet İttifakı; Adayı Kemal Kılıçdaroğlu.
İttifak içinde yer alan partiler:
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)
İYİ Parti
Saadet Partisi (SP)
Gelecek Partisi (GP)
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi
Demokrat Parti (DP)
Türkiye Değişim Partisi, Liberal Demokrat Parti ve Doğru Partileri dışarıdan destek sunacaklarını açıkladı
3 - Emek ve Özgürlük İttifakı: Aday çıkarmama kararı aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’nu destekleyebilineceği bekleniyor.
İttifakta yer alan partiler:
Emekçi Hareket Partisi (EHP)
Emek Partisi (EMEP)
Halkların Demokratik Partisi (HDP) *
Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF)
Türkiye İşçi Partisi (TİP)
Toplumsal Özgürlük Partisi’nin (TÖP)
HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile katılma kararı aldı.
4 - Ata İttifakı: Cumhurbaşkanı adayı eski MHP’li Sinan Ogan’ı destekliyor.
İttifakta yer alan partiler:
Zafer Partisi
Adalet Partisi
Ülkem Partisi
Türkiye İttifakı Partisi
Partiye Vatan ve Hürriyet Partisi ile Güven Adalet ve Aydınlık Partisi dışarıdan destek veriyor.
5 - Sosyalist Güç Birliği: Kemal kılıçdaroğlu’nu destekliyor.
Siyasi partiler:
SOL Parti (SOL)
Türkiye Komünist Partisi (TKP)
Türkiye Komünist Hareketi (TKH)
Devrim Hareketi (DH)
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP)
İttifaklar bu şekilde şekillenmiş oldu.
İnce Cumhurbaşkanı adayı olmadan önce yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yapıldı. Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu ile İnce kısa bir açıklama yaptı.
Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
"Bizi kabul ettiği için teşekkür ederim. Doğal olarak deprem bölgesi olmak üzere pek çok sorunu görüştük. Yaşanan sorunlarla ilgili çözümleri de ifade ettik. Halil İbrahim sofrasını büyütmeye çalışıyoruz. Sorunları masaya yatırmak, çözümler üretmek benim ve Sayın İnce’nin görevi"
İnce şu açıklamayı yaptı:
"Siyasette ittifaklar olmalıdır ama menfaat değil ilke ittifakı olmalıdır. Bizim ilkelerimiz nettir. Atatürk’ü tartıştırmayız. Teröre karşı mesafeliyiz. Bu duruştan asla taviz vermeyiz. İlkeler etrafında bu memleketi ayağa kaldırabiliriz. Bu Erdoğan gitmelidir. ’’
Açıklamada İnce hiçbir ittifaka katılmayacağını konuşmasının ardından, "Hoş geldiniz güle güle" diyerek açıklamıştı.
6 - Yapılan bu açıklamanın ardından Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce YSK’ya baş vurarak Cumhur başkanı olduğunu resmi olarak açıklamış oldu.
Tüm bu Gelişmeler sonucunda şunlar söylenebilir;
1 - İnce’nin Kılıçdaroğlu’na "Hoş geldiniz güle güle" şeklinde uğurlaması siyası partiler ve yorumcular büyük nezaketsizlik olarak nitelendirildi.
2 - Ayrıca İnce’nin dördüncü günde 100 bin imzayı bulamaması nedeniyle, AKP tarafından otobüslerle insan taşıyarak imzanın tamamlandığı şeklinde yorumlandı
3 - Bir diğer tepki de, Cumhur İttifakı ile HÜDA PAR arasında yapılan anlaşma gereği Hüda Par başkan ve yöneticilerin AKP listelerinden milletvekili seçilmelerine sağlanan olanağa gösterildi.
4 - Bu tepki Vatan Partisi Genel başkanı Perincek’in Cumhur İttifakından ayrılmasına ve Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesine, seçilmesi için 100 bin imzayı bulamadığı şeklinde yorumlamalara neden oldu.
5 - Bir başka tepki MHP’den geldi. Bahçeli, "Cumhur İttifakı’nı teşkil eden 2 partinin kendi adıyla amblemiyle ve adaylarıyla seçime katılmaları söz konusu iken, MHP’nin ortak liste hazırlığına teşne olması ve buna tevessül etmesi doğru, mantıklı ve makul bir seçenek olamayacaktır." şeklinde değerlendirildi.
6 - Bahçeli, "MHP, Milletvekili Genel Seçiminde, tüm seçim çevrelerinde olmak suretiyle üç hilal amblemiyle ve değerli milletvekili adaylarıyla demokratik mücadelesini yapacak, nihayetinde hak ettiği, layık olduğu, hasretle beklediği başarıya kesinlikle ulaşacaktır." şekkinde yorumlandı.
Bu ve benzeri tepkilerin yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. dönem Milletvekili seçimlerinde ne kadar etkili olacağını hep beraber göreceğiz diye düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.