- 134 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Nefsin İstekleri 4
4-İktidar İsteği
Toplumda itibar görme isteği ve arzusuyla yakından alakalı olan iktidar olma istek ve arzusu, nefsi daima heyecanlandırmıştır.Toplum hayatı şöyle bir incelenip tahlil edildiğinde iki guruba ayrıldığı gözlenmektedir. İlki iktidarı elinde tutanlar, diğeri iktidara tabi olanlardır. Nefse "Hangisini tercih edersin" diye sorulacak olsa,kendisine hoş gelen "iktidarı tercih ediyorum" diyecektir.
Olaya gerçek manada bakılacak olursa iktidar,nefsin tatmin olma makamı değil, adaletin eşit oranda dağıtılacağı bir hizmet yeridir.Asrı saadet döneminde veya İslamiyet’in kurallarının gerçekten tam uygulanmaya çalışıldığı devirlerde, makam insanların hizmetinde kullanılmıştır.Fakat günümüzde genel olarak bunun böyle olduğunu kim iddia edebilir? Makam, idarecilik önemli, mesuliyet gerektiren,kayıtsız şartsız adalet isteyen çok değerli bir görevdir.Bu konunun önemini vurgulamak açısında Peygamber Efendimiz (a.s.m.) duası reddedilmeyen üç kişiyi sayarken şöyle buyurmuşlardır:
"Üç kişinin duası geri çevrilmez:adaletle hükmeden hakim, iftar edinceye kadar oruçlu ve mazlum." (İbn-i Mace,Sıyam:48)
Buradaki hakimden kastedilen manaya her seviyedeki idareci de girebilir kanaatindeyim. İdareci emri altındakilere eşit ve adaletle davranmalıdır fakat,günümüzde bu tür idarecileri her halde çok zor buluruz.
Bizlere düşen görev kendini her şeye ehil ve layık gören nefsimize hakim olmaktır.
Demek ki, nefsimize fazla itibar etmeyeceğiz, her dediğini yapıp onu yoldan çıkarmayacağız. Onun doğru yola girdiğine emin oluncaya kadar işi sıkı tutacağız. Bunu yapmazsak, nefisler lezzet ve menfaatte aşık olduğundan, her an bizi yoldan çıkarma ihtimali vardır. Kendi küçük menfaatlerimiz için, insanlığa ait menfaatleri terk ederiz.
Bu bakımdan nefsimize aşırı muhabbet etmemeliyiz. Yoksa kendimize zarar vermekle kalmaz,bütün topluma zararımız dokunur.
Ahmet TULGANER
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.