- 143 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Ahlak-ı İlahiye
Ruh aynasının temizliğini sağlamanın ilk yolu da Ahlak-ı İlahiye ile yani Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmaktır.
Acaba bunu gerçekleştirmenin yolu nedir? Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmak nasıl gerçekleşir?
İnsan ancak, Cenab-ı Hak karşısında gerçekten aciz olduğunu,kusurlu olduğunu tam hissederek ihlas ve samimiyetle O’na yönelir ve O’na kul olmaya gayret ederse gerçek anlamda Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmış olur.İnsanların çok sınırlı çerçevede gücü olduğundan her şeye gücünün yetmeyeceği aşikardır. Dolayısıyla insanın güç kullanarak her hangi bir şey elde etmesi mümkün değildir.Çünkü insana bütün sunulanlar Allah’ın bir lütfüdür.Bütün fiil ve hareketlerimiz O’nun izin ve kudretiyledir. Yüce Yaratıcı dileyip,yaratmadıkça bizler parmağımızı bile oynatamaz, kainatta bir yaprak dahi kıpırdayamaz.Bütün bunların insan farkında olmasına rağmen nefis ve şeytanı onu rahat bırakmamaktadır. Cenab-ı Hak’kın Kur’an-ı Kerim’de buyurduğu gibi; "Gerçekten insan çok zalim, çok cahildir." (Ahzab,33/72)
İnsanoğlu sanki her şeye gücü yetiyormuşçasına davranıp, gerçekte yetmediğini,aciz olduğunu aklına bile getirmek istemez. Kusurları çok olduğu halde hiçbirinin farkında değildir.
Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmanın ön önemli kilometre taşı ahlakı Kur’an ahlakı olan Hz.Muhammed Aleyhissalatü Vesselamı kendimize rehber etmekle başlar.Çünkü Peygamberimiz (a.s.m.)’ın hayatı,bütün fiilleri yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de emrettiklerinden başka bir şey değildir.Bu açıdan Peygamber Efendimiz Aleyhisselâtü Vesselâmı her özelliğiyle kendimize rehber ve önder yaparsak Kur’an ahlakıyla ahlaklanmış oluruz ve dolayısıyla Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmış oluruz.
Peygamber efendimizin Aleyhisselâtü Vesselâmın ahlakına tarih ve yazılan eserler şahittir. Düşmanları dahi bunu tasdik etmişlerdir. Bütün güzel huylar onda toplanmıştır. Yumuşak huyluluğunu, adaleti, doğruluğu gibi üstün meziyetlerle donanımlı olduğu ve bunları hayatına mal ettiğine çocukluğundan vefatına kadar yaşadığı hayat şahittir. Hayatının en zor anlarında dahi yalan ve hile yanında barınamamıştır.
Peygamber Efendimiz Aleyhisselâtü Vesselâmın ahlakını daha iyi anlamamıza yardımcı olması açısından ilgili hadislerinden bazılarını sizlere nakletmek istiyorum:
"Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim." Muvattaa’,Hüsnü’l-Hulk,1
"Allah’ım,senden;sıhhat afiyet ve güzel ahlak dilerim." İbn-i Mace,Dua 3871
"Sizin en hayırlınız ahlakı en iyi olanınızdır." Buhari,Edep 38-39
"Sirke balı nasıl bozarsa kötü ahlak da ameli öyle bozar." Buluğu’l-Meram IV.406
Hz.Muhammed Aleyhissalatü Vesselamın bunlara benzer daha birçok hadisleri mevcuttur.O’nun bütün bu sözleri,hareketleri, hayat tarzı,yani İslamiyet’i en güzel şekilde yaşayarak öğretmesi bizlere rehber olmuştur.İşte şayet bizler de gerçek manasıyla Peygamberimiz(s.a.v)’i kendimize rehber edinir,onun yaşadığı şekilde yaşamaya çalışırsak,o zaman tam manasıyla Allah’ın ahlakıyla ahlaklanmış oluruz.
Ahmet TULGANER
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.