Taş Kafa 2
Gönlünde o ulvi muhteşemliği bulamayanlar, huzuru; taşların arasında veya karşısında arıyor. Taşlara karşı dünyanın hiç bitmeyen bir aşkı var. Taş aşkı diyelim buna.
50 ton ağırlığında 3,5 metre uzunluğunda vb vs granitten oyulmuş, işlenmiş insan kafasını, başka türlü hangi aşk ve heves yaptırabilir ki insana. Antik uygarlıkların taş aşkı başka, lakin günümüzde değişen nedir ki?
Buda İlkbahar Tapınağı (153 metre) – Çin
Laykyun Setkyar (130 metre) - Myanmar
Ushiku Daibutsu (120 metre) - Japonya
Cristo-Rei (110 metre) - Portekiz
Guan Yin Heykeli (108 metre) – Çin
Özgürlük Anıtı (93 metre) - ABD
Anavatan Çağırıyor (85 metre) - Rusya
Gizze’nin Büyük Sfenksi (73 metre) - Mısır
Dini taşlar konusunda ne alemdeyiz peki? Yukarıdaki taş heykelerin çoğu din ve tapınmayla alakalı. Bunların yanında insanlar hiç durmadan taşlar ile dinleri sıkı sıkıya bağlamışlar. Mabetler, tapınaklar...
1- Göbekli Tepe / Türkiye
2- Hypogeum / Malta
3- Pantheon / Roma
4- Ajanta Mağaraları / Hindistan
5- Borobudur / Endonezya
6- Delfi / Yunanistan
7- Teotihuacan Piramidi / Meksika
8- Ur Zigguratı / Irak
9- Callanish Stones / Birleşik Krallık
10- Karnak Tapınağı – Mısır
Kutsal Yerler Kimindi ve ne için yapılıyor? Hacıların en sık ziyaret ettiği yerler. Düşünsenize o bölgede yaşayıp da devamlı gelen hacılar üzerinden nafakanızı çıkardığınızı düşünün, kıyak iş değil mi?
Hangi dinde hac nasıl yapılır veya dinlere göre hac çeşitleri diye aramalar yaptım lakin... Epey detaylı. Lakin enteresan bir sayfa çıktı karşıma.
İnanç Turizm:
inanctur.com.tr/blog/hac-nasil-yapilir/
Dünya kurulalıdır bir şekilde ticaret yapıyoruz. Değiştir- takas et, para ve altın karşılığı al-sat.. Bunların yanında ticaret yolları eski dünyadan günümüzde en büyük savaşların verildiği yerler. Mesela :İpek Yolu. Baç parası, geçti parası, haraçlar yola hakim olanlar tarafından kullananlardan alınıyor. Kervanlara saldıran olursa terörist ilan ediliyor. Barbar ilan ediliyor. Barbarların veya eşkiyaların yaptığı bildiğimiz hayvani düzen, gücü yeten yetene. Peki, incitmeden sizi soyanlar kim veya kandırarak bizi yolanlar kim.
İşte günümüzde onlara tapıcı veya dinist diyoruz.
Lakin; taş deyip hakir görmek de imkansızdır. Şuan kullandığımız tüm bilgi saklama alanlarını taşların içine inşaa ediyoruz. binlerce terabaytlık bilgiyi temeli taş olan teknolojiye aktarıyoruz yine de.
İnsan sormadan edemiyor, eski tapıcı veya eski kültür ve uygarlıklar da, mesela;
MS 1000’lerden 17. yüzyılın ikinci yarısına kadar yapılmış yaklaşık 900 moai bulunuyor. Bunlardan bitmiş halde bulunanların en uzunu 10 metre ve 86 ton ağırlığında. Yalnızca 14 moai bazalttan yapılmışken, geri kalanı adanın daha yumuşak volkanik tüfünden oyulmuş.
Türklerde; Yada Taşı,
Araplarda, Kara Taş (Hacerül Esved)
Mısırlılarda; Ben-Ben Taşı,
Eski Yunanda; Omphalos Taşı,
Friglerde; Kara Taş (Cybele Black Stone)
İslamda: Muallak Taşı (Kubbetüs Sahra)
Lapis Lazuli: Ender bir mavi renk, Mısır Kralları veya Tanrılarının Taşı.
Taşın dini milliyeti ulusu coğrafyası olur mu? En kıymetli hangisi, en çok insanı hangi taşla çekebilirseniz o bölgeye gelsin ticaret, kurulsun kervansaraylar, düzülsün kervanlar.
Peki ya, elmaslar. Taçlarda, bıçaklarda,kılıçlara yüzüklere işlenen pırlantalar..
Peki ya şifa taşları az mı? Kimi olur bileklik, kolye, küpe olarak sunulur alıcısına. Kimi ben de kullanırım bileklik olarak.
Yani taş deyip geçmemek lazım, tapınmak lazım, enerjisini hissetmek lazım, size vereceği huzuru, dinginliği yaşamak lazım... :) Yani; insan huzur bulamazsa niye taşlara değer versin ki?
Dünya bir taş mağara sanki, peki ya, internet mağaranın içinde bir başka taş oda mı? Nerede internetin tapınağı veya kutsal taşı? Verin onu bana, kolye veya bileklik veya yüzük olarak var mı satılan bir yer ? :)
Galiba Tanrının taşlarla bir alıp veremediği var arkadaş? Dünyadaki Piramit kültürü neredeyse her kıtada var? En bilinenleri, Mısırlılarındaki, sonra İnka ve Aztek Piramitleri, sonrası sonrası vb vs.
İşin gerçeği tarih veya insanın geçmişi yeniden yazılıyor. En kadim uygarlıklardan Sümerler; kültür coğrafyamıza hakim olan üç dinden 2-3 bin yıl daha eski, ondan önceleri yavaş yavaş çıkıyor piyasaya; Göbeklitepe ve çevresi.
Bakalım insanlar nasıl bir taş, pardon, tapınmacılık, dinist bir açıklama yapacak Göbeklitepe ve çevresine. Ya hu daha Mısır Piramitlerinin neden yapıldığını, amacının ne olduğunu 200 yıldır çözemedi dünya, Göbekli Tepeyi de belki 100 yıl sonra çözer insanoğlu.. Şunun şurasında 70-80 yıllık bir ömür için çok fazla taş bilmecesi yok mu dünyada.
Madem, taşlara her türlü bilgi ve kültürü günümüzde teknoloji vasıtasıyla yükleyebiliyoruz, Tanrı neden taş kafa vermemiş arkadaş insanlara? Et, kemik mi daha sağlam taş mı? Madem aynı işi görebiliyorlar, malzemeden neden çaldı Tanrı? Bizim bilmediğimiz sır nedir?
Buzullar yeniden erimeye durmuşken, 12 bin yıllık bir zaman döngüsünün son bin yılındayız belki de.
Ben oynamıyorum arkadaş bu oyunu:) Kafam almıyor, keşke taş olaydı, daha kıymetli olurdu herhalde.
Kaynak: www.anadoluhayat.com.tr/blog/hayata-dair/dunyanin-en-buyuk-8-heykeli-40
Kaynak: arkeofili.com/dunya-capinda-arkeolojik-10-dini-yapi/
Kaynak: arkeofili.com/moai-heykelleri-nedir/
Kaynak: universumcorpusnostrum.blogspot.com/2012/08/tanrlarn-kutsal-taslar.html
YORUMLAR
Taş olsaydım diyordum boşuna dememiş:)) Nesildaşım tez yazım aşamasına gidiyoruz gibi ama bilgilenmek güzel oluyor.
Hep yaz emi.
Aslında çok daha yakışır bir yorum yapmaya geldim. Sene sonu yoğunluk ve kafam acayip dolu, toparlayıp iii cümle yazamadım. Alacak olsun artık.
Affola.
Sağlıcakla kalasın.
Yinsani
genel olarak; yorumların şiirlerin yazıların pek tadı yok galiba bu aralar benim için. yani havalardan mıdır piyasadan mıdır... yoksa edebiyat şiir ve yazıdan soğuduğumuzdan mıdır bilmiyorum..
en sevdiğinize emanet efenim.
Yinsani
Yinsani
Gül'enyüz
Olur anlamam :)
Arada öyle esiyor bakma kusuruma...