- 221 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
BATIRIK HANIM
BATIRIK HANIM
.
Batırık; Konya, Karaman, Ermenek, Mut, Gülnar ve Mersin’de bilinir ve yapılır. Besleyici bir yiyecektir.
Batırık yemeğinin ana maddesi bulgur, yer fıstığı, susam, tahin ve kimyondur. Bu malzemeler derin yoğurma kabında kaşıkla karıştırılr ve yoğrulur. Üzerine çekilmiş susam ve fıstık, salça, domates kurusu, kuru soğan, pul biber dökülür. Daha önce ince ince doğranmış hıyar, yeşil biber, ince kıyılmış maydanoz, nane, yeşil soğan karıştırılır. Limon suyu katılır. Biraz daha yoğrulur. Kıvamını bulunca birazı köfte şeklinde sıkılır. Bir tabağa ayrılır. Kalan kısmına da çorba kıvamı alıncaya kadar tahin ve soğuk su konur. Batırık servise hazırdır. Üzeri lahana veya marul yaprağı ile süslenip servis edilir.
.
Bazı yörelerde batırık tahinsiz oluyor. Yapılışında da farklılıklar var.
Ermenek’te batırık demiyorlar bu yemeğe. “Batırma” diyorlar. Ermenek Batırması, 27 Kasım 2023 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve Karaman için coğrafi işaret almış. Bunu da yeri gelmişken belirtelim.
Tokat’ın bat yemeği de batırığa benzer. Sivas’ta da bat yemeği biliniyor. Yapılışı ve sunumu biraz farklı bat yemeğinin.
.
Batırık, öğle sonrası oturmalarda çayın yanında sunulduğu gibi öğün yemeği olarak da seve seve tüketilen besleyici bir yemek çeşididir.
.
Buraya kadar batırık dedik, batırık koduk. Peki Batırık Hanım ne ola? Batırık Hanım, Nihat Mustul’un bir kitabının adı. Nihat Mustul, Mutlu bir yazar. Batırık Hanım, 2018 yılında Anemon Yayınları arasında çıkmış. Tam tamına 134 sayfa. İçinde yirmi dört öykü yer alıyor. Bu öykülerden biri de kitaba adını veren Batırık Hanım.
.
Sizden sır çıkmaz. Ben kitabı görünce batırık yemeğiyle ilgisi var sandım. Ama yok. Batırık Hanım hamarat bir kadının adı. Lakabı falan değil ha kadıncağızın. Titiz mi titiz Batırık Hanım. İşini bilen. Pazar alışverişinde ince eleyip sık dokuyan. Önce tüm pazar yerini dolaşıp neyin nerede daha tazesi var, fiyatı daha uygun olanı araştırması. Bir pazarcıdan aldığı anam babam domatesini emanete bırakıp kaybedişi, sonra alanın geri getirmesi…
.
Ben batırık Hanım’da Yürüyüş Müfettişi’ni çok sevdim. Kendim de yürümeyi severim ya…Nihat Mustul da benim gibi bir sabah yürüyüşçüsü. Belli ki öykünün kahramanı kendisi. Zaten birinci kişinin ağzından anlatılmış öykü. Kahramanımız bir başka kente gider oğlunu ziyarete. Bir yürüyüş yolu bulur. Bir sabah aklına bir şeytanlık gelir. Yürüyüş esnasında karşılaştığı herkese “Günaydın!” diyecektir. İlk karşılaştığı yaşlıca bir erkek. ”Günaydın!” der. Muhatabı “Günaydın!”karşılığını verir. Kahramanımız: “Yürüyüş müfettişiyim ben. Çok güzel. Bu tempoyu sürdürün.”
İkinci yürüyüşçü genç bir kız, 15-16 yaşlarında: “Günaydın küçük hanım. Ben yürüyüş müfettişi. Kutluyorum seni. Seksen yıl sonrasını düşünüyorsun şimdiden.”
Üçüncü yürüyüşçü çift karı-koca: “Günaydınlar! Ben yürüyüş müfettişi. Sakın vaz geçmeyin yürüyüşten.”
Yürüyüşçülerden biri kıllanır: ”Yürüyüşün de mi müfettişi olurmuş? İlk defa duyuyorum.”diye şaşırır.
Ne şaşırıyorsun kardeşim? Kaldırım mühendisi oluyor da yürüyüş müfettişi neden olmasın? Olur olur, bal gibi olur.
.
Bu böyle yedi gün boyunca devam eder. Kahramanımız her gün en az yirmi kişiye “Günaydın!” der. Müfettişliğin gereği yürüyüşçülere bazı uyarılarda bulunur. Sekizinci gün gözlük takar. Kılık değiştirir. Yürüyüşçülerin arasına karışır. Ona kaç kişi “Günaydın!” diyecek. Bunu merak etmektedir.
.
Batırık Hanım’da Yürüyüş Müfettişi gibi birbirinden güzel 24 öykü var. Batırık Hanım’ı okuyun. Bana hak vereceksiniz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.