Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (mao)
Fehmi Tazegül
Fehmi Tazegül

JEREMY TAYLOR.

Yorum

JEREMY TAYLOR.

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

249

Okunma

JEREMY TAYLOR.

JEREMY TAYLOR.

JEREMY TAYLOR KİMDİR?
Jeremy Taylor (1613 - 13 Ağustos 1667) İngiltere Kilisesi’nde bir din adamıydı ve Oliver Cromwell’in Koruyuculuğu sırasında yazar olarak ün kazandı. Şiirsel yazma tarzı nedeniyle bazen "İlahilerin Shakespeare’i" olarak bilinir. Taylor, 1626’da mezun olduğu Cambridge’deki Gonville ve Caius Koleji’ne gitmeden önce Cambridge’deki Perse Okulu’nda eğitim gördü. Canterbury Başpiskoposu William Laud’un himayesi altındaydı. Laud’un sponsorluğunun bir sonucu olarak Kral I. Charles’a sıradan bir papaz oldu. Bu, Laud’un İngiliz İç Savaşı sırasında Püriten Parlamentosu tarafından 1645’te ihanetten yargılanıp idam edildiğinde Taylor’ı siyasi olarak şüphelendirdi. Parlamentonun Kral’a karşı kazandığı zaferden sonra, birkaç kez kısaca hapsedildi.
Sonunda, Carbery Kontu’nun özel papazı olduğu Galler’e emekli olmasına izin verildi. İngiliz Restorasyonu sırasında, siyasi yıldızı yükselişteydi ve İrlanda Piskoposu Down ve Connor Piskoposlukları yapıldı. O da Dublin Üniversitesi’nin rektör yardımcısı yapıldı. Taylor, birçok dindar insanın yalnızca kendi doktrinlerinin veya inançlarının doğru olduğunu ve farklı olanların sivil sakatlığa maruz kalması gerektiğini iddia ettiği bir zamanda ılımlılığın sesiydi. Hoşgörü konusundaki büyük talebi, teolojiyi kanıtlanabilir bir bilim haline getirmenin imkansızlığına dayanıyordu. Tüm insanların aynı fikirde olmasının imkansız olduğunu savundu. Ve yapılması imkansız olanın, yapılması gerektiğini gerektirmediğini düşünüyordu. Taylor, görüş farklılıkları olması gerektiği sonucuna vardı. Sapkınlığın bir anlayış hatası değil, irade hatası olduğunu öne sürdü. Taylor, tüm küçük soruları bireysel üyenin mantığına sundu ve inancın temeline aykırı veya iyi yaşama aykırı veya insan toplumu için yıkıcı olanlar dışında, hoşgörüye belirli sınırlar koydu. Taylor, insanlığın tüm görüşlere din adına hitap etmemesi durumunda barışın sağlanabileceğini ifade etti.

Paylaş:
1 Beğeni
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Jeremy taylor. Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Jeremy taylor. yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
JEREMY TAYLOR. yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.