- 280 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Her Kitap Bir Dünya: Kitap Gözü
Her Kitap Bir Dünya: Kitap Gözü
İnsan ruhuna hitap eden her kitap, tüveyçler taşır gönül göğüne. Bibliyofil ile bibliyomani arasında bir yerlerde konuşlanıp -okuma ve yazma yoldaşlığı çerçevesinde- örülü duvarları yıkmayı ve özgürlüğe daha da yaklaşmayı sağlayacaktır elbet. Bu hal kalbe dokunup daha çok sancı dindirecektir. Özgürlüğe güvercin karanlıkta hür çığlık olacaktır. El değmemiş maviye bulandıracaktır gerçekleri. Gün gelecek cehalet, kitaplarla ölecektir. Okunarak ve yazılarak yontulacak bütün karanlıklar. Derinlikli, hissiyatı yüksek her eseri; cevherfüruşan olanlar göreceklerdir elbet. Kitabı donanımlaştırmak ama metalaştırmamak ve kapitalistleştirmemek esas olacaktır. Mutad bir sehiv halinden uzak durarak. İnsan, öğrenme ve bilgi edinme gücünü daha çok kendini tanıma yolunda kullanması gerektiğini görecektir. “Bu günkü çamaşır dünkü güneşle kurumaz” misali yeni şeyler de söylemek gerekecek. Sadece tutkularla esriyip geçilecek bir dünya değil burası. “Ne yazıyorsam onu yaşıyorum ne yaşıyorsam onu yazıyorum” diyen Nuri Pakdil sözündeki gibi bir anlayışla...
Okuduğum kitaplara ulaşmak için şu yayınevi, bu dergi çevresi kitapları türünden bir seçimim ve gayretim olmadı hiç. İl Halk Kütüphanemizden seçip edindiğim kitaplar, satın aldığım kitaplar ve bana hediye olarak gönderilen kitapları okuma listemde tuttum. Tabi ki bunlar içerisinden seçimler yaparak değerlendirmelerimi yazdım. Beğenmediğim kitapları okumadım, ya da ilk sayfalarda okumayı bıraktım diyebilirim. Daha çok beğeni ölçülerimde olan kitaplar hakkında yazılar yazdım. Yazılarımda çok bir eleştiri olmamasının sebebi mucibi budur diyebilirim. Kitapları okurken keyif almamı engelleyici eleştirel gözümü biraz kısık tuttum desem de yeridir. Bir okur keyif alarak okuduğu, beğendiği bir kitapta kusur arama zorlanmasına düşmemeli. Yazım dünyasında münekkitlik kıymetli saygı duyulması gereken, faydası dokunan bir alan elbette ama kendi yazdıklarımı bir münekkitlik yaklaşımında görmüyorum. Kitap değerlendirmesi, kitap tanıtımı gibi isimlendirmeler daha doğru bir tanımlama olacaktır. Çok farklı renklerde olan kitaplara yer vermeye çalıştım. Sadece tek istikamet yolundan ziyade farklı istikametleri de görmeye çalıştım. Kitapları anlamanın, şairini, yazarını anlamayla bitişik nizam görürüm. Böylelikle hem insanı hem de hayatı anlamaya yaklaştıran bir olgu olduğunu düşünürüm.
“Kitap Gözü” 2021 ile 2023 yılları arası, son üç yılda yazdığım kitap yazılarından oluşmaktadır. Bu üç yıl zarfında, yüz ellinin üzerinde değerlendirme yazısı yazdım. Bu yazdıklarımdan yetmiş beşine bu kitabımda yer vermekteyim. Bazı yazılarımı çeşitli gerekçelerle elemiş olmakla beraber, daha çok her şair ve yazardan birer yazıyı kitaba alma amacıyla, diğerlerini elemek durumunda kaldım. Öz olarak, kitapları okurken daha çok yazılanları, edebi metni anlamaya çalıştım diyebilirim. Popüler olandan uzak ama edebi, piyasa kitaplarından değil ama sanatı, fikriyatı olan.” Kafka’nın dediği gibi “iyi bir kitap, içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir balta olacaktır” Yazılanlarda sadece kitapları tanımaktan ziyade daha çok insanı (yazarı, şairi, edebiyatçıyı) anlamaya çalışılması temennisiyle. İyi okumalar.
Kitap İsmi: Kitap Gözü
Yayın Tarihi: 01.12.2023
ISBN: 9789754493788
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 374
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13 x 19.5 cm
İlgili Kategoriler: Kitap Edebiyat İnceleme
Editör: Mustafa Nurullah Celep
Kapak ve Resimler: Rabia Coşkun
İlk Okuma: Kadir Bayrak - Vildan Poyraz Coşkun
Kitap İsmi: Poyrazhan Coşkun
İlkay Coşkun
Aralık 2023
#İlkayCoşkun #KitapGözü #KDY
#kitapinceleme #tahlil #tanıtım #edebiyat
-------
www.kitapyurdu.com/yazar/ilkay-coskun/208383.html
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.