Kitap ve Teknoloji Mafyaları
Tarihin bağrında bitip tükenmeyen mafyalar her zaman var mıydı, kimdi bunlar. Taşlara öngörü, ideal, hayal yazan heykel traşlar mıydı? Kitabın kökeni taşlara, ceylan derilerine, kağıda ve sonradan da matbaa üzerinden okullara, tapınaklara kadar dal budak sarmadı mı? Kitap mafyasına karşın son dönemlerde görüntü mafyası baş vermeye başladı. Y ve Z kuşaklarını incelerken görüntü hafızalarından sıklıkla bahsedip dururdum, aslında bir balık misali deryadan habersiz yazar dururdum, hala da aynı. Sorunu bulamıyorum, lakin incelemeye devam ediyorum.
Kitaba karşı ilk hamle telgraftı. Telgraf aynı zamanda duman, atçı ulaklar, kağıt postası ve kuşlarla haberleşmeye karşı yapılan ilk koç başı saldırıydı. Saldırı dememim nedeni ise, Kitabı veya Mafyasını Ortaçağdan başlayarak Antik Çağa kadar bir kale içinde görmemdi. Aynı iki ordunun veya iki milletin veya iki kültürün savaş meydanında karşılaşması gibi; siz bu savaşları dünyanın doğusundan tutun da batısına kadar her yerinde görebilirsiniz.
Sanayi Devrimi, Fransız İhtilali gibi dünyayı sarsan olayların kökeninde belki Teknoloji Aidiyetini bile bulabiliriz. Lakin epey bir ıkınmamız gerekir. Arada pırtlamalar olabilir yerli ve yersiz olarak. Dünyanın en eski kitap mafyaları olarak neyi gösterebiliriz peki? Sümer Tabletleri, Göktürk Yazıtları, Mısır Hiyeroglifleri, Taş ve Mağara çizimleri, Nasca Çizgileri, büyük tapınaklar; Agnor Vat, Piramitler, Süleyman Tapınağı, Ayasofya, Kubbetüs Sahra, Kabe, Vatikan gibi uzar gider bizim kültürümüze yansıyanları açısından. Ay ve Güneş Piramitleri pek yansımamıştır lakin ayın ve güneşin yansıdığı olaylarda bolca Tanrıcılık ve Tapıcılığı soluklayabiliriz. Yine Kommegane uygarlığından Artemislere, Kıbelelerden Zeus heykellerine kadar büyük bir mafyadır bu kitabi mafyalar. Kökenlerini daha tam olarak çözemedik ne yazık ki.
Teknoloji Mafyalarını ise ilk başlarda atari oyunlarında gördük belki de tetris, yılan oyunu, mario veya ördek avlamacalardan Street Fightere, Mortol Combat’a, Joystick oyunlarından Fifaya, dijital spor karşılamalarına, sonradan sonraya da Messengera, Maillere, Youtubelara, Tiktoklara, İnstagramlardan dizi ve filmlere, dizi ve filmlerden de seri dizi ve filmlere kadar yeni yeni kök salmaya başlayan bir gücü görebiliriz mi? Ki reklamların tüketiciye ulaşmasının da yatak veya mecra değiştirmesinin teknoloji mafyasını beslediğini söyleyebiliriz.
Her iki mafya grubunun da artık bir meydan savaşasına doğru son surat yaklaştıklarını söylemek yalan olabilir mi?
Teknoloji Mafyasının arkasında, büyük bir arka planı olmasa da, önünde göz alabildiğince, bir ufuktan diğerine boş bir meydan gördüğünü ve buna sahip olmak istediğini görmek gerekecek. Lakin bu büyük ovada karşılarına yerli yersiz, dayanıklı veya çürümüş mezarlar, kitabeler, tapınaklar, taş heykeller, mermer sütunlar çıkacak.
Bu mafyaların da hem kendi içlerindeki çekişmesi hem de asıl düşman olarak gördükleri başat oyunculara karşı racon kesmeleri ayrı bir ihtisas alanı veya ilim olarak literatüre tam olarak yansımasa da, yavaş yavaş etkilerini hissetmeye başlıyoruz.
Bu mafya savaşlarının ortasında kalan insanlar olarak nasıl bir yaşam ve dünya serüveni bizi bekliyor, kim bilir. İşte bu nedenle tüm siydik yarıştırmalarımız da bu iki mafya grubunun arasında sanki bir böcek gibi kaldığımızı resmediyor resmen. Yani, sanki, olabilir, taş düşebilü ayı çıkabülü hesabı.
Hadi bakalım, benim tek başıma ortaya çıkarabileceğim mafya grupları değil bunlar. Biri taş kafa biri sayısal kafa, ikisi de beni lime lime etmeye kadir. Bu mafyalardan herhangi birisine biat etmem, secde etmem mecburi midir? Yoksa başka bir güç veya aura, beni veya tüm özgürlüğüne düşkün insanları kurtarabilir mi bu iki mafyadan. Daha fazla ünitleri deşmeye gerek yok, atladığım veya gözden kaçırdığım chapterler için de size muhtacım. Getirin bakalım kafaları yan yana, bu sorunlara biz çözüm arayalım.
Saygılarımla..
En sevdiğinize emanet olunuz.
YORUMLAR
Nesildaşım her yazını takip eden biri olarak söylüyorum; giderek çıtayı yükseltiyorsun. Teknik ve anlatı olarak ilerleyişin taktir edilesi bana göre. Bu sefer ki konu bana da oldukça ilginç geldi. Kitap ve teknoloji konularını mafya olarak incelemen. Neden bu benzetmeyle yaklaştı acaba diyerek okurum. Ben hepsini iletişim tekniklerinin bir parçası olarak görüyorum. Büyük resim içerisindeki minnak teknikler. Hepsinde bir ileti ama kimden ve neden... İşte bu noktada bir sürü komplo teorisine kendimi kaptırmış şekilde buluyorum.
Gerçi “ X Files” izliyorum daha başka me düşünecektim. ;)) doksanlarda bile bu ve benzeri bir çok konuyu işlemiş bir dizi olarak, dizinin halen geçerliliğini görmek beni şaşırtıyor. Tabii sevindiriyor. Halen izlemesi halen sıkmıyor. Diziyi izlersen daha net anlarsın ne dediğimi. İnsanlık tarihine dair tüm komplo teorilerini ele alan bir dizi desem yeridir.
Mafya içinde mafyalar nesildaşım. Hepsi bir bütünün parçası olabilir mi.
Hep yaz emi.
Sağlıcakla kalasın.
Her yazınızda toplumsal problemlerimizi ameliyat masasına yatırıyorsunuz, sayın Yinsani.
Elit eğtiminizle ve uzmanlığınızla, hastanızı iyileştirmek adına - planlı ve proramlı olarak - kesip biçiyorsunuz, cımbızlıyorsunuz, didikliyorsunuz; kimi zararlı kütleleri kesip çıkarıyorsunuz, yarım kalmış yerleri yamalıyorsunuz.
Saatlerinizi veriyorsunuz büyük bir itina göstererek. Bu arada kan kaybı olmaması için elinizi çanbuk tutuyorsunuz.. Uykusuzluğa rağmen ellerinizin titrememesi için özveriyle eğiliyorsunuz iyi ışıklandırılmış olan kanserli noktaya...
Sonra dikiyorsunuz yarayı, iz bırakmaması için de özen gösteriyorsunuz.
Bunca didiklemelere rağmen, başınıza topladığınız biz öğrenciler, kayıtsız kalıyoruz ve hatta bir teşekkür etmiyouz. Soru yöneltmiyor, sorgulamıyor ve tartışmıyoruz edindiğimiz tecrübeleri. Siz, bir "ah" çekerek zulanıza çekiliyorsunuz...
Çabalarınız sonucu kurtardığınız hastaya ne oluyor, kullandığınız malzeme dezenfekte ediliyor mu, öğrencileriniz ders başına dönüyor mu, düşünüp tecrübe ediniyorlar mı..? Hepsi muamma.
Yine de, hiç bıkmadan usanmadan angaje olmayı sürdürüyorsunuz. İdeal ve sağlıklı bir toplum için yaşamayı misyon ediniyorsunuz. Sizi hedef alan o koca koca taşlara rağmen, korkusuzca faydalı olmaya devam etmekten vazgeçmiyorsunuz...
Bu nedenle - eleştirliecek ufak tefek ayrıntılar olsa bile - size çok çok minnetdarım, hepimiz adına.
Biliyorum ki motivasyonunuz zirvede ve siz sadece insanı değil, evreni kurtarmaya devam edeceksiniz!
Elbette; her iyi adım çok değerlidir.
Varolun, eksik olmayınız, efendim.
Çokça saygılarımla, "sevdiğinize emanet olunuz" :)
Tüya tarafından 3.12.2023 19:01:39 zamanında düzenlenmiştir.
Yinsani
artık nasıl yazabilirim:)
eksik olmayın, saygılarımla.
en sevdiğinize emanet.
Tüya
Yanlış yaptıysam, bağışlayın, efendim. :)
Bilmukabele, saygımla.