- 355 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
twitlerle gündem-5
1
islam iktisatı her devirde farklılık arzetmiş.ticaretten vergi alınıyordu ilk dönemde.sonra tımar sistemi getirildi osmanlıda.feodalite demek mümkünmü bu teşkilatçılığa.şimdi yeşil sermaye kapitalizme islam gömleği giydiriyor faizin yoksulluk nedeni olduğu savıyla.
2
abi sen çok değiştin.yalnızca reklamlara çıkıyorsun artık.beyaz showda insanları incitmişsin alaya alarak.senin vazifen yalnızca güldürmekmi kendi yaşadığın sorunlarla yüzleştirerek insanları.onca filmde oynamana rağmen bir sanatçı olmayı başaramadın.
3
halkı iyi tanıdığına işaret o skeçler.insanlık halimi demeliyiz bilmiyorum.recep ivedikle son aşamaya varıldı toplumsal cinnet.sanatçılar duyarlıdır her konuda.komedide iyi espiri yakalamakla sinir uçlarımıza dokunduğundan kendi halimize gülüyoruz bir bakıma.
4
hikmet genç senin kültürlü olduğunu itiraf etmiş en akıllısı pelin batu diyerek.gerçekten her konuda söz sahibi bir sanatçısın.bunu yüzündeki yorgunluktan okumak mümkün.umarım yine neşeli hallerine dönecek fırsatın olur.zaman çok şey aldı götürdü bizden.
5
sizin liberal görüşleriniz amerika gibi ülkelerde finans destekli sürdürülüyor.bunlar sanayileşmek gibi bir sorun yaşamıyor ve devletin tanıdığı haklar var işçiler için.türkiyenin kültür sorunları var bir çok aydına göre.şehirleşmek gibi eğitim sorunlarla yaşıyoruz.
6
eğitimle ilgili bir sorun yaşadığın doğruymuş demekki.edebiyat tarih ve fen bilgisi.bunlar insana bir dikkat kazandırıyor.insan özgür iradesini hangi bilgiye borçludur.torunlarına öğütte bulunki hayattaki amaçlarına yabancılaşmasınlar.bunlar eğitimle kazanılmaz.
7
-bana ait bir giz buldum yüzünde.eski bir şarkının yarım hikayesiydi aradığı.eliyle koymuş gibi buluyordu insanları.yer çekimli karanfil dedikleri.bunlar kusuluyordu vapurlarda.istanbulun rengi griye çalmıştı onun için.aksayan hayatında aradığı senaryoda vardı eksik tını.
8
ortadoğu ülkeleri öz kaynak sıkıntısımı yaşıyor.ülke şartlarının belirleyiciliği yabancı yatırımcı için.bu ülkeler için yeraltı kaynakları bilgi teknolojileri için araç kabul edilebilir.zaten tarımla geçinen bu ülkeler endüstrüleşmenin uzağında.
9
istanbul gökdelenler şehri.büyük markaların üretim tesisleriyle dolu şehir.finans kapital dünya ölçeğinde bir ağa sahip.hindistan gibi ülkelerde dolarla işlem yapıldığından yaşam çelişkileri barındıyor en hafif tabirle.
10
insan anılarıyla yaşar.benimse tek rakibim nefret.birde inatçıyım aşk konusunda.müzik iyleştirmez yaraları.yalnızca tanığıdır acıların.biraz entel biraz şair ne güzel aldatıyorduk kendimizi.kahve kültürü bu ülkenin tek gerçeği galiba.
11
kederli yalnızlıklar demeliydim.bir çok konuda kararsızlık var içimizde.kitabın için iyi bir başlık seçmişsin.biraz modası geçmiş ama entellik halen revaçta.bunun için istiklale çıkmak gerekir.ama istanbul dünyanın en kalabalık şehri.
12
yalnızlık biraz keder demek.tıpkı yeşilçam filmlerinde yakalanmış sevinçler.edebiyat sinemanın vazgeçilmezi kadraja alınacak hikayeler için.sinema bireysel çabalara dönüştüğünden bir sektör olmaktan çıktı nihayetinde.
13
sizin tarih anlayışınız geçmişe dönük.istanbulun fethi tarihe bakışı değiştirmiş.bağdat semerkant ve buharayla anılır istanbul.bir ilki başarmış islam uygarlığı.rasyonalizmin ibni rüşdden alındığı biliniyor.ibni sinanın hekimliğiyle tıp ilerlemiş.ibni haldunun şahsı gibi
14
orda vatan savunması varmı.daeşin terör örgütü olduğu biliniyor ne kadar ümmetin kurtuluşu için bayrak açmış olsada.bunlar toplumu terörize etmekle emperyalizm için bahane sayılıyor ne kadar eylem birliğine inanmış olsalarda.bir nevi cuntacılığa davetiye.
15
"Yılmaz Özdil bana ’yobaz’ dedi" odatv4.com/medya/yilmaz-ozdil-bana-yobaz-dedi-228573 yağmur duasını tabiata aykırı gören ölümünde bir doğa olayı olduğuna inanır.bunu sıkça görürüz yeşilçam filmlerinde.inançlara ölçü koyan milli irade tağuttan başkası değildi kurana göre.
16
hakkımda bilgi edinmek isteyenler profilime bakabilir.bir senaryo oluşma fikri var yazarken seçtiğim konularda.ilim yayma yurdunda öğrenciyken sosyalleşme çabamız vardı zorluklarda.kendimi sanata adamışken beni ilgilendiren genç şairler.bir şiirin hikayesi gibi düşünmek hayatı
17
sizin defter dergisinde yayımlanmış bir şiiriniz vardı.orda her yer kurak diyordunuz.çok etkilenmiştim o şiirden.ekranlarda görünmüyorsunuz çok zamandır.dağın arkasına bakmak bir demokrasi arayışına dönüştü.şimdi kimliklerden çok kürdistan gerçeği var gündemde.
18
neden regaip kandili demiyorsunuz.anlaşılan her konuda olduğu gibi şirke düşme korkusu.islamın kuraklaşması ictimai hayatın uzağına düşme tehlikesiyle alakalı olduğundan kılık ve kıyafet dini çirkinleştiriyor demektir bir çok insana göre.allah bilmiyormu kim ne niyetle yaşıyor.
19
gözünü toprak doyursun sözü toprakla barışık yaşamaya dikkat çeker.yani öze dönüşteki vasfa dair işaret.şimdi gökdelen sevdası neyin görkemine tutulma.istanbul için bir anlaşılma sorunu var tarihe karşı.anlaşılıyorki zevklerde bir değişiklik yaşanıyor anlamsızca yaşarken.
20
nasıl başlar hikayeler ve nasıl sonlanır.hayatımızın kurtulduğuna inanırdık öğrenciliğimizde.bir yanda memleket sevdası için bağlandığımız idealler.ama hayattaki savrulmalarla ayazda kalırdık bir sevdanın bencilliğini örterken rüzgar.işte şiir dünyanızı renklendiren acılar.
21
son cüret kitabınız cumhuriyet ve inkılapların hayatımızdaki yeri üzerinde durmuş.farklı fikirlerde olsakta tarihin şahitliğini anlama mesuliyeti var üzerimizde.istiklal harbinden 1.cihan harbine gösterilmiş kahramanlık için minnet duyma vecibesiyle hürmetle yadediyoruz maziyi.
22
yeni kurulan partilere rağbet fazla.partilerin anlaşılma sorunu var halk için.kuruluş amacına uygun bir siyaset gerekiyor iktidar olma şansı için.tutarlı olmak kadar başarıya inanmak gerekiyor kesinlikle.birde bu tür görevlere layık olmanın şartıdır liyakat.
23
kürkü için hayvanların katledilmesi geçmişte kalmış değil.kapitalizmin doğaya karşı giriştiği yıkımın acı sonuçlarıyla karşılaşacak insanoğlu.doğa bizim çevremiz olduğundan bu konuda bir duyarlılığın oluşması gerekiyor
24
türkiyede solu bitiran işlbirlikçi emellerdir.ama sınıf çelişkisi içindeki sistemin burjuva dayatmasını anlayacak bilinçlenme için sosyalist kültüre gereksinme duyar halkların haklı mücadelesine tanık olmakla.
25
işçilerin ağır şartlarda ücretli köleliğe rıza göstermesi insanlık için bir utanç olduğu kadar sömürülen yalnızca bir emek olmamıştır.işte yasakçılığın emperyalizmle ilişkisi kapitalist ahlakın başvurduğu yöntemle alakalı.
26
moda denince marka akla gelir genelde.bunun aracısı kılınmıştır şirketler.lüx yaşamı arzulama sefaletin bir nesnesi kılar toplumu.işte vahşi kapitalizmin meta duygusunda vardır sömürü.yaşam kültürü denen bu masalla kitleler uyutulur gericiliğin kontrol etmesiyle tüketimi.
27
çevre felaketi ruhlarıda kirletir kitlelere umutsuzluk aşıladığından.insan çevre ilişkisi duyarsızlık nedeniyle bir çeşit anlamsızlığı yaşatır böyle felaketin tanıklarına.çevre katliamı doğanın kullanılmasını meşru görenlerin gözünde yaşamı sınırlar.
28
işçi sınıfı ayakta demokratik hak talebinde bulunuyor.emeğin sömürülmesine karşı örgütlü mücadelen yana devrim konfederasyonu.haklı bir eylemin birleştirici gücüyle meydanlarda insanca yaşamanın şartları için direniyor egemenlere.
29
sosyalizmin geleceği teknolojiden bağımsız değildir.bireysel devrimcilik var halklarda.sistemle uyumlu sol partiler.insan hakları uygulanabilirmi dünya siyasetinde.sömürüye karşı direnmenin sonuçları savaşlar ve iç çatışmalarla örtülmek isteniyor.
30
yalnızca çevre kirliliği değil etik değerlerin çiğnenmesi.bunlar hastalık yarattığı kadar duygusal travmalara neden oluyor gelir farklılığı.ayrıca insanların yalnızlığı demek kültür sorunları.
31
çevre duyarlılığı olmayınca.kimyasal atıklar denize akıyor havayı kirletiyor carbon salınımı.duyarlılık yok ülkemizde bu konuda.zehir solumanın hukukta karşılığı olmayınca sağlıklı yaşamın ne anlam taşıdığıda kimseyi ilgilendirmiyor galiba.
32
çin modeli ucuz insan gücü demek.uygulanabilirlik açısından üretime somut katkı verilmeli devlet kontrolünde sağlanacak büyüme için.işçi hakları patronların insafına bırakıldığında artı değerin ne anlam taşıdığı tüketim üzerinde hesaplanır.
33
bu renkli görüntüler halka sevdalanma nedeni devrimcilerin.yalnızca kazanca bağlamak sosyalizmi.şiir için çırpınıyorsa kuşlar soluğumuzu kesen ayazlarda.bahar değilmi her mevsimin neşesi gözlerdeki.
34
dünya çiçeklenir elbet kardeşliğin kollarında.sorulmaz ne adres nede tarih.bir kutlu günün meşalesi ellerde.ışıtır karanlığı yıldızların yakınlığı.gün doğacak ve meçhul yarınlar için başlayacak sefer.gün doğumuyla çocukları taşıyacak rüzgar.
35
yüreği yok denizlerin.damla damla biriktirir acıyı.ne tarih nede zaman vardır ömürlerde.insanı çekiyor şehrin uğultusu.hayattan geçmek için var ölüm.yüzler umuda asılı pankart gibi.tebrikler.
36
kapitalizmin krizi anlamsızlığın yarattığı boşluk.türkiye gibi ülkeler gelişmişlik sorununu sanayileşmede görmeli.halka yansıyacak bir zenginliğin paylaşımdan geçtiği gerçeği.
37
faşizm için zorbalık işçi sınıfına karşı.amaç örgütlülüğü engelleyerek sosyalizmin beklentisi olan dayanışmanın şartlarını ortadan kaldırmak.bu şekilde halklar için gerçek özgürlüğün imkan dışı olduğu kabul ettirilir.
38
erdoğan diyorya insanı yaşatki devlette yaşasın.bunun bir gereği değilmi kültür sanat.faşizmin güçlü devlet talebi otoriter devletle sonuçlanır.erdoğan gayet tabiki bunu çok iyi biliyor.
39
artı değer teorisi sermayecilikte olur.demokraside proleteryanın hak arayışına dönülmeli artık.zincirleri kırmanın şartıdır sınıf mücadelesi.artı değerin önem kazanması bu durumda anlaşılır.marksın bunu farketmesi kapitalizmin bir zaafı olsa gerek.
40
akpnin yoksul halka ne vadettiği tartışmalı konu.bir vatanda yaşamanın gereğidir bir ülküye inanmak.ülkenin kaynakları ranta gittiğinden halkın hangi talepte bulunacağı ayrıcalıklı insanların iznine tabi haline getirilmiş.
41
göçmen dramı türkiyede aynı yolu izliyor.sınırdan geçmek için insanlar akın ediyor bu bölgelere.şişme botlarla denizi geçmek isteyenlerin dramını seyrediyor dünya.tek düşünceleri insanca yaşamın sağlayacağı rahatlık oluyor ölümle dansın sonunda.
42
mücadele ruhu dayanışmayla kazanıldığından bir isyan hareketine dönüşmüş devrimcilik.geçmişte batı dışındada vardı sosyalist hareketler.örneğin afganistanda sosyalizmin iktidarına karşı cihadı savunan islamcıların bir yıkım yaratması.
43
kalkınmış ülkelerdeki israfı görmek gerekiyor.ne yazıkki yoksul halkların kaderi olmuş açlık korkusu.kapitalizmin bir emperyal mücadelenin aracı olmasına bağlanmış bu dengesizlik elif çağlının kitaplarında.
44
nasıl bir hak arayışında görmeli sosyalizmi.egemenlerin bu düşünceye tavrı eleştirilmiş batıda.zaten ortadoğu türkiyenin içinde yer aldığı bir coğrafya.montaj sanayi için ekonominin dışa bağımlı olmasında teknolojik devrime varan süreçlerde görmeli faşizmin ne amaçla kullanılması
45
diyalektik için marksı anlamak kadar enternasyonalın devrimci ruhunu açıklamak şeklinde anlaşılıyor devrimci mücadele.marksın kullandığı gerçeklik için yalnızca tenkidin bir tarafı olmamıştır meseleler.bunu anlamanın uzağında hala insanlık.
46
bunlar hayatın zorluklarıyla erken yaşta tanışmış çocuk işçiler.eğitim kazandıkları ekmek parası olduğundan cuçlada erken tanışıyorlar.zaten asıl suçluların bunları çalıştıranlar olduğu bir gerçek.
47
kadın ticareti köle ticaretinin bir gerçeği.kendi egosunu tatmin etmenin aracıdır çocuk pornosu.hız haz ve ayartının bir gerçeği gözüyle bakmak yanlış her türlü vahşiliğin kol gezdiği bir dünyada.
48
asıl yangına çevirmiş dünyayı çığlıklar.vitrinlerde ve reyonlarda tatmin olmanın albenisi.bankada zaman geçirmenin ayrıcalığı gibi özel olmanın ışığı.işte bu geminin fırtınada aldığı yol.savruluyor dev dalgalarla.karaya varma umuduyla kürek çekiyor mahkümlar.
49
sosyalizm birazda sınıfsız toplum hayalidir ve faşizmle savaş nedenidir burjuvanın baskılarına karşın.sınıf bilinci örgütlülüğü gerekli kılar kölelikten kurtuluş için.bunun için bir ideoloji görülmesi sosyalizmin adaleti nerde gördüğüne dair ipuçları verir diyalektik.
50
ekim devrimi halkçılığı savunuyordu.günümüzdeki aşırı bireyselleşme insani vasıfları unutturdu.bu tür bağlar unutulduğundan yalnızlık yaşaması ideolojilerin.bir türkünün uyandırdığı hislerle yaşamak kardeşliği.yeniden biz halkız demek faşizme direnirken.
51
proleter devrimde kapitalist sömürünün bir kölesi olmayı reddetmek her türlü zülme karşı eşitliği savunmak var ideolojik yanılsamaları burjuva kültürünün bir uzantısı görmek isterken.savaşlar ve yıkımlarla yılmış insanlık için umudu geleceğe taşımaktır asıl devrim.
52
erdoğanın şahsında yeni bir vesayet doğuyor.anayasal düzenden ibaret değil rejinin aldığı şekil.kemalizmin eğitim anlayışı ve tarih yorumu tipik bir faşist devlet gerçeğini ortaya çıkarmış inkılaplardan sonra.sol kemalizmin bayrağını taşıyor olmasına neden sayılabilir tekelcilik.
53
türkiye bağlamında savaşın gerekçesi güç mücadelesi.rusya fransa ve ingiltere bu savaşın tarafıdır tarihte.müttefik olarak almanyayı seçmiştir yönetici elit.arapların ingilizlerle müttefik olması türkiyenin yalnızlık yaşama nedenidir savaş sonrasında.
54
gelir adaletsizliği büyürken işçi sınıfının hayat zorluğuna eklenmesi emek sömürüsünün.kur enflasyon ilişkisi dar gelirliyi ekonomi dışı tutuyor.
55
rejim asıl çıkmazı yönetimde yaşıyor.islamcılık kemalist devrimin araçlarıyla konuşuyor.devrimsel mücadelede halkın takdirini gözetir güncel siyaset.
56
yazıyı sonuna kadar okudum.işçilerin elindeki araçlar toplantı ve yürüyüş hakkı ve sendikacılık.bunlar devletin kontrolünde olduğundan gerçek mücadeleye inanmak zor.ayrıca anayasal düzen kişi hürriyetini tanımıyor.çoğulculuk herkesin aradığı bir vasıf olmaktan uzak ortama bakınca
57
estetiği anlayacak bilincin yoksunluğunu yaşayan bir coğrafyanın tarih bilincide eksiktir herhalde.bir kültür hazinesi görmezden geliniyor bu durumda.arkeoloji ilgi alanı dışında bu ülkede.çünkü sanat tarihine pagan gözlükle bakıyor insanlar.
58
mal mük düşüncesi aynı zamanda eşitsizliğin nedeni.çünkü parasal değerin ötesinde bir sahiplenmedir bu adaletsiz paylaşım.mülkiyet hakkı kutsaldır yalanı için bir devrimci kıyım yaşatmıştı türkiyede bu çarpık anlayış.
59
işçi sınıfı bir kültür izleğinde görür hakkını.devrimci müzik ve sinemada bunun doneleri vardır.çünkü örgütlülüğe hazırdır sömürülen emek.zincirleri kırmanın manifestosu değilmi sosyalist düşünce.
60
değerli yazar elif çağlı halkların kaderini sosyalizmde görüyor enternasyonelle kurtulur insanlık derken.inşallah emperyalizmden kurtuluşun reçeteside bu kitapların yaşattığı uyanışta görecek bir ütopyayla birlikte.
61
kitleler gerçek kurtuluşu sosyalizmde gördüklerinde isyan büyüyecek bütün coğrafyalarda.doğudan batıya bu haklı davanın savunucusudur dünya halkları.yanlış bilinç imkansız görüyor sosyalizmi.buna inanmanın gereğinde görmeli hayatı.
62
finans kapital bu yoksulluğu görmüyor.bir çeşit kolonyalizm var sömürme mantığında.bilgiye ulaşım bu ülkelerin çıkış noktasında görülmeli.üretim ve tüketim dengesinde emeğin bir değer olarak görülmesidir hakiki ekonomik model.
63
kültür emperyalizminde görmeli sosyal çalkantıları.sol partiler ekonomiyi marksizmin anlayışıyla biçimlendirmekte başarısız oluyor.burda gelişmişliği ideoloji dışı görmenin yanılgısı var.ne yazıkki halkçılıkta görülmüyor bu tür bir yöneliş.
64
tedavi gören hastalar için umut olmuştur yeni ilaçlar.smalı hastalar hayata bağlılık için devletten yardım bekliyor.artık tedavisi mümkün hastalar kategorisinde olduğundan yardım kuruluşları bu konuda hassas davranmalı.
65
hdp için öncelik niçin türkiye değil.çoğulcu demokrasi kadar ülkü birliğine inanmış bir dünyanın gereğidir halkların kardeşliği.türkiye demografik yapısıyla azınlık hakkı tanımıyor kürtlere.
66
yıldırılmış kitlelerin devrim inancı için mücadeleyi başlatma azmi.geleceğin dünyasında sosyalizmin alacağı biçim sömürüsüz bir dünyanın özlemini yaşatanlar için.nasıl bir bilinç gerekiyor emperyalizme karşı halkçılığın burjuva tuzağından çıkması için.
67
kapitalist üretim arz talep dengesinde görür fiatlamayı.talebin artışı tüketimle ilgili bir konu.burda bir süreklilik olduğu doğrudur.rekabetin hangi koşullarda gerçekleştiği ekonomi poltiğin konusu.milletlerin zenginliği için ne anlam ifade ediyor refah ekonomisi.
68
çevrecilerin tepkisi çoğunluğun suskunluğuna rağmen etkili değil devlette.dünyanın çöplüğüne dönüşen türkiye tarım ve sanayide hedeflenen verimin uzağında.umutsuz kitlelerin örgütlülüğü bir güven sorununda görmesi faşizmede bir direnç kazandırıyor.
69
türkiyede bir rejim krizi yaşıyor devletin dinamiklerindeki oynaklığa karşın.kültür politikaları devletin tekelinden çıktığı için halkçılıkta görüyor bireyselleşmeyi insanlar.şiddetin artık bir kimlik varetmesi beklenemez yoksullukla savaşın içinde
70
tabiki ülkemizde varoşlara bakmak gerekiyor anlamak için gelir dağılımını.finansa alan açmak için ülkeyi satışa çıkaranlar için sosyal güvencenin yeri yok işçi sınıfı açısından.bu durumun hayat pahalılığı için bir neden sayılması açlıkla sınavıdır emeğiyle geçinenlerin.
71
venezüella gibi ülkelerde filizlenen yeni devrimci kuşak için birincil amaç emperyalizmle verilen savaş olmuştur baskı ve şiddetin yıldırdığı işçilerin hakları gaspedilirken.faşizmin anayasal hakları tehlikeli görmesi ülkenin gerçeği olduğundan kültürede el atmış büyük sermaye.
72
papağan gibi tekrarlamadan sufleleri.nerde olduğumuza dair gerçeklerle bakmak yığınlara umutlu sonbaharlarla.direniş mevsimidir sokaklardaki insan sıcaklığını taşımak için gönüllere.ekmek için kavganın ortasında yeni güneşler koparmak için yılgınlıktan.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.