- 515 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
Tahıl Koridoru
Bu paylaşmak istediğim çalışmam tamamen kendime ait bir anıdır , ne az ilave yapılmıştır neden az çıkarma yapılmıştır .
Hepimizin bildiği gibi ülkemiz tarım ve hayvancılık konusunda kendi kendine yetebilen Dünyada ; 7 ülkede biridir .
Yıl 1975 Trabzon Ticaret lisesinde okuyorum (Şimdiki ismi ne bilmiyorum Trabzon futbol stadyumunun karşısında mükemmel bir okul , devre arkadaşlarıma , okul yöneticilerine ahirete göçmüş değerli hocalarımıza allah dan rahmet sağ olanlara saygılar selamlarımı sunuyorum .
Ticaret lisesinde o dönem normal lise derslerinin yanı sıra artı 9 adet meslek dersi okuyorduk yani demem o ki çok ağır bir eğitim veriyordu okulumuz. Sınıf geçmek dönem ödevleri artı her yıl okulda bilgi yarışması düzenleniyor , derslerimiz çok iyide olsa sınıf geçmek için konulu ,kapsamlı dönem ödevi , hazırlamak ve bu ödevden en az geçer not almak gerekir.
Gelelim esas konumuza ve anıya ; 1975 yılı okulun bilgi yarışması konusu Bir toplumun kalkınması ve sağlıklı beslenmesi için sanayi mi yani şehirleşmemi önemli yoksa tarım ve hayvancılık artı tarımda sanayileşmek mi ?
Çalışma atölyeleri oluşturduk iki ayrı grup birinci grup şehirleşme ve sanayi , ikinci grup tarım ve hayvancılık tarımda sanayileş me !
Ben Tarım ve hayvancılık ve tarımda sanayileşme grubunda toplam 7 kişiyiz iki gruba ayrıldık ben iki ayrı grupta çalışıyorum . iki ayrı atölye kurduk birinci atölyede düşünce üretiyoruz , ikinci atölyede düşüncelerimizi işliyoruz şekillendiriyoruz. Belgeler , bilgiler , resimler , tarihten veriler topluyoruz bir aylık bir çalışmadan sonra yarışma günü geldi.
Artı şunu ilave edeyim ben o zaman 15 yaşındayım grupta en yaşlı arkadaş 17 yaşında , ö dönem ülkemizde sağ ve sol grupların tartışması hatta çatışması var . Terör olayları çok yoğun değil ancak toplum olarak hep zamanın sovyet (SSB )yani kominist rusyasına hiç hoş bakmıyoruz . Ancak o dönem Rusya nın tarım ve hayvancılık konusundaki bir çalışmasını o yıl öğrenci ziyaretleri için gittiğimiz bu günkü Batum da (Gürçistan) bir öğrenci arkadaşımdan bu çalışmanın özetli bir yazsını almıştım bu çalışmayı Trabzon Kütüphanesinde çalışan bir memura terçüme ettirdim.
ve bu çalışmamamı diğer bilgi ve belgelerimizi yarışmada ana belge olarak kullandık . Düşüncelerimizi çalışma belgelerimiz ile destekleyerek savunmalarımızı gelecek nesillerin beslenme sorunu yaşamaması için sıraladık.
Neydi Bu Rusya nın tarım ve tarımda sanayileşme projesi ; İkinci dünya savaşından hemen sonra bir büyük proje ile işe koyulmuş Özellikle bu günkü Ukrayna toprakları üzerinde sulama ve toprak nakli projesi evet yanlış duymadınız. Tren Vagonları ile yıllarca kıraç alanlara toprak taşınmış sulama barajları ve sulama göletleri yapılmış. Rusya ö dönemde çok zor durumda özellikle tahıl da Türkiye den tahıl satın alıyor .
Bu durumu fırsat bilerek Rusya nın çalışmasını , nedenlerini ve Türkiye olarak bizim ileriye dönük yapmamız gerek çalışmalara ışık tutarak muhteşem bir sunum yaptım ve yarışmayı kazandık . Elbette bu çalışmaya o tarihlerde ağır ağır söylemleriyle çalışılan GAP projemiz, KOP projemiz , Özellikle İç anadolu , orta Anadolu , Güney doğu anadolu ile beş büyük havzamızı çok mükemmel işledik ( Çarşamba, Bafra, Çukurova , Menderes ,Konya , ovaları ile uçsuz bucaksız meralarımızı tek tek ela alarak değerlendirdik . Zira Gelecek kuşaklar beslenme konusunda zorluklar çekmemeli ülkemizin bir tarım ülkesi ile tarımda sanayileşmiş , dünyada hatırı sayılır ülkeler konumuna gelmesini savunduk .
Yarışmayı kazandık şehirleşmeler ve şehirde sanayileşmeyi savunan arkadaşlar kayıp etti ,
Bu gün düşünüyorum biz ne arzu ettik , ne yaptık ta o gün örnek gösterdiğimiz Rusya çalışmasını bu geldiğimiz nokta ile tahıl koridorunu ( Ukrayna _Rusya savaşı nedeniyle kapanan ) açmasını istiyoruz neden ?
Zira bu gün biz Rusya dan tahıl alamaz isek bilin ki aç kalacağız yada tahıl ihtiyacımızı karşılayamaz bir haldeyiz . Tahıl ambarı bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki tahıl sattığımız Rusya dan tahıl satın almak zorunda kaldık başka söz gerek var mı ?
Ne kadar üzgünüm biliyor musunuz keşke 1975 yılındaki o yarışmayı kazanmamış olsaydık ta bu gün başka bir düşünceyle bu konu hakkında fikirlerimi söyleyebilseydim . O Dönem Rusya yı eleştiren arkadaşlarıma ve bizi rus yanlısı olarak fişlemeye çalışan karşı grup öğrencilerine selamlarımı saygılarımı sevgilerimi sunuyorum . Ne kadar haklı olduğumuzu umarım anlamışlardır.
İbrahim Kurt
1975 senesi okul anılarım
Antalya-Melekler çiftliği
YORUMLAR
Bağ, bahçe, yaş çay, yaylanın ne demek olduğunu bizzat yaparak öğrenen gelenekten geliyorum. Çocuk yaşta annemin ve babamın eli kolu yardımcısı olduk.
Köy hayatımda öğrendiklerim çalıştığım iş yerimde düşünme, anında karar verme yeteneğimi sağladı. Bunun yanında verilen her işi bilmiyorum demedim öğrenirim yapabilirim dedim.
Okula giderken üç kilometrelik yolu yayan giderdik. Sırtımızda çantamız, çantamızın içinde kalın kitaplar. Yükü ağır değildi, bilgi hazinesiydi.
Şimdi çocukların okul çantalarını taşıyan anne-babaları görüyorum üzülüyorum. O çocuğa sorumluluğunu vermezse ileriki yıllarda o çocuk zorluğun emeği ne olduğunu bilmeden her şey hazır gelsin önüme diyecek.
Bu yaz araçla seyahatlerim çok oldu. Gözlerim ekilmemiş tarlalara bakıp bir gün size geri dönecekler ben de inşallah göreceğim içimden dedim.
Dünya değişiyor bir zamanlar Ukrayna'nın Çin'in de kıtlık yaşadığını okuduğumda çok şaşırmıştım.
Türk toplumu hiçbir zaman ac kalmadı, onlar kıtlığı yaşadıklarından bugün o günleri yaşamamak için bilinçli hareket ediyorlar.
Toprağım konuşulacak çok konular var zamanım kısıtlı.
Sevgilerimle selamlar
İbrahim Kurt
Biz aynı yaştaymışız.
Ben de Çorum Lisesi Matematik kolu mezunuyum.
Dediğiniz gibi biz çok iyi yetiştirilmiş nesilleriz. Biz dersane falan görmüş değiliz. 49 kişilik sınıfımızın tamamı üniversiteyi kazanmıştı.
Sağcıydık solcuyduk ama medeniydik. Bilgiliydik. Genel kültürümüz mükemmeldi.
Şimdilerde Türkiye'nin başkentini bilmeyenler var.
Yanlış politikalar yüzünden maalesef bu hale geldik. Denge bozuldu.
Köylü ürettiğinin karşılığını alamayınca, her yıl zarar edince çiftçiliği bırakıyor. Teşkilatını dağıttıktan sonra artık istese de geri dönemez. Köylüyü köyünde tutamadık maalesef. Dolayısıyla köyler de şehirler de altüst oldu.
Şimdilerde bütün çocuklarımız bir şekilde üniversite mezunu. 2 yıllık, 4 yıllık fark etmiyor. Dolayısıyla hiçbir meslekte alttan gelen eleman yok. Bu durum yakın bir gelecekte daha büyük sıkıntı olacak.
Güzel bir paylaşım var ol üstadım.
Selam ve saygılar.
İbrahim Kurt
Geçmişe takılıp kalmak değil de geçmişten gerekli dersleri çıkarmak akıllı insanların işidir. Aklını kullanmayanların durumu da kurumuş yaprak gibi rüzgarın önünde savrulması mukadderdir. Dilerim bu paylaşımı esas okuması gerekenler de okur da belki çıkarılması gereken dersleri çıkarırlar. Ellerine emeğine sağlık diyor esenlikler diliyorum değerli şair dostum güzel insan, sevgili müdürüm.