Toplumsal Hayat Kalitesi
Kimsenin psikolojisi kimseyi ilgilendirmez, kendi bunun nesnesi olmadıysa. Ama sadece tartışmak ve ışık tutmak amaçlı yazıyorum.
Birçok kişi, özellikle cehaleti kalkan yapanlar, çevresini ve hatta bazen dünyayı etkileyecek seviyeye ulaşıyorlar.
En basiti aileden başlarsak, şiddet çok önemli bir sorun. Kuşak çatışması, hayatımızın son zamanlarda ne kadar değiştiğini düşünürsek, önemli bir sorun. Cahil anne babaların okuyan çocukları olabiliyor. Haliyle anne babalar kendi çocuklarını kendilerine yönelen bir tehdit olarak alıyorlar. Bir nevi çocuklarıyla yarışıyorlar. Onlara bağırarak, şiddet uygulayarak onları yendiklerini sanıyorlar. Aslında bu bir savunma mekanizması. Özünde masum ya bırak zeki olan çocukları anlar nasıl olsa?
İnsanlar kötü olunca kendini güvende hissediyorlar. Kötülüğü adaleti sağlayan meşru bir organ olarak görüyorlar. Peki adalet bu yönde işlemiyorsa, açıklamaları ne olabilir?
Sizce bu insanlar kendi çocuklarını kıskanıyor olabilirler mi, bu bir kibir mi?
Çalışan insanlar bunun hayatın yegane temeli olduğunu düşünebiliyorlar. Çalışınca aklanmış oluyorlar. Ama düşünelim lütfen. Ben karnımı doyuran yemeğe para ödemiyorum, aslında gördüğüm sevgiye saygıya para ödüyorum. Paranın silah olarak kullanılması çok yaygın ve kullanılmasına karşıyım. Para araçtır, amaç değil.
Birçok insan zeki olmadığı gerçeğini inkar etmekle meşgul. Ama önlerine bulmaca koysanız çözemezler.
İşte insan psikolojisi, cehaletle ters orantılı. Bu bir devlet başkanı olabileceği gibi, bir garson da olabilir pekala. Hepsi toplumsal hayat kalitemizi geriye çeken şeyler.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.