- 483 Okunma
- 4 Yorum
- 2 Beğeni
Küçücük Ada
LEJANT:
Beyaz çizgi : Ada kıta sahanlığı
Kırmızı : Anakara kıta sahanlığı
Açık mavi : Olası küçük bir ada
Yeşil Alan : Gerçekte kaybedilen alan
.
Ege Denizi’nde Karasularımıza yakın 18 adamızı Yunanistan’ın işgal ettiği söyleniyor!
“KÜÇÜCÜK ADALARI ALSA N’OLUR, ALMASA N’OLUR CANIM!??”
Gerçekten öylemi peki?
Değil, kazın ayağı öyle değil işte…
Basitçe çizerek anlatmaya çalıştığım 2. resimden de anlaşılacağı gibi kaybedilen alan aslında yeşille taranmış olan alan. Varsayalım ada anakara ve diğer adanın karasuları ile kesişim noktasında olmasaydı, tek bir nokta bile olsa 6 mil (1 Deniz Mil’i = 1.852 metre) çevresiyle komple el değiştiren bir bölge olacaktı. O küçücük noktanın yanından gemiyle veya Temel Reis’in Taka’sıyla geçmeye kalksanız 6 milden fazla yaklaşamazsınız. Yani orada avlanabilecek balığından tutun da yeraltı, yerüstü madenleri ve zenginlikleriyle işgal edilmiş oluyor. Savaşsız falan bedavadan alınmış alan.
Örnekleyelim. Örneklememiz nokta kadar bir ada olsun. Bu adanın karasularıyla birlikte alanı 10,770 km2 yani 10.770 Dönüm (On bin yedi yüz yetmiş dönüm) oluyor.
Adaların kara suları şu anda 6 deniz mili. Yıllar önce Yunanistan bunu 12 mil olarak ilan etti. Ama Türkiye kabul etmiyor, “bunu savaş sebebi sayarım” diyor. Oldu bittiye getirilmesini istemiyor. Bu anlaşmazlık nedeniyle Yunan kıyı korumaları gemilerimize ve balıkçı teknelerimize sık sık müdahale etmekte, savaş uçaklarımızla it dalaşına girmektedir. Yıllar önce “Kardak Kayalıkları” krizi çıkmış, SAT Komandolarımız bir gece kayalıklara Türk Bayrağını dikivermiş, olay çözülmüştü.
Sorunun kaynağı 12 Adalar olarak adlandırılan adalardır. Bu adalar Osmanlı zamanında, 18 Ekim 1912 tarihinde, İsviçre’nin Lozan Şehrinin Uşi semtinde yapılan Uşi Antlaşmasıyla İtalya’ya bırakılmış, 2. Dünya Savaşından sonra da İtalya bahsi geçen adaları Yunanistan’a vermiştir.
"Ouchy" Lozan’ın bir semtidir. Türkiye tarihinde 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile anlam karışmasını önlemek için Uşi (Ouchy) Antlaşması olarak anılmaktadır. İki antlaşma arasında tam 11 yıllık bir süreç vardır.
Uşi Antlaşması’nın başlıca maddeleri şunlardı:
1- Trablusgarp ve Bingazi’ye tam bir özerklik tanındı. Trablusgarp ve Bingazi, yeni bir kanun ve özel düzenle yönetilecektir.
2- Trablusgarp ve Bingazi’de Osmanlı Devleti’nin çıkarlarını, padişah adına naibü’s-sultan olarak tayin edilen bir görevli koruyacak, dini ve adli işler, padişah tarafından seçilecek kadılar eliyle yürütülecekti. Kadı ve Naibü’s-Sultan’ın maaşları, Osmanlı maliyesince ödenecekti.
3- İtalya On iki Ada’yı geçici olarak elinde tutacak, Osmanlı İmparatorluğu Balkan Savaşlarında bu adaları savunamayacaktı.
Bahsi geçen adalar Türkiye’nin Tapu Senedi olan 24 Temmuz 1923’te imzalanmış esas Lozan Antlaşması’yla verilmemiş, 1912’de imzalanan Uşi Antlaşması’yla verilmiştir.
Suat Zobu
.
Ana Karakterler:
Ada
Küçücük Ada Yazısına Yorum Yap
"Küçücük Ada" başlıklı yazı ile ilgili düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.
YORUMLAR
12 Adalar Balkan savaşı sonrasında zaten elden gitmişti. 1947'de ikinci dünya savaşından sonra da İtalya'dan Yunanistan'a resmen geçmiş oldu.
Asıl mesele; elimizde mevcut olan adalara sahip çıkarak, yaşamsal önem taşıyan, müthiş yazında da belirttiğin tehlikeleri görüp, ona göre gereken her tavrı sınırsızca sergilemekte. Ancak; günümüzde ülkeyi yönetenlerin bu hassasiyeti göstereceğine dair zerre kadar umudum yok benim.
Mükemmel bir yazı, abime yakışır bir konu ile sergilenmiş yine elit sayfada.
Yüreğine, emeğine sağlık abim. Tebrikler, teşekkürler, saygılar kardeşinden...