- 424 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
ŞÜKÜR SEBEPLERİMİZ
Hayatta şükredeceğimiz çok şeyimiz var, bütün mesele bunun farkında olmak. Eğer farkındaysak ne mutlu bize. Düşünelim bakalım; neler var, mesela, hayatımızda şükredebileceğimiz. Gerçi, şükredebileceğimiz Allah’ın nimetleri sayamayacağımız kadar çok. Allah Nahl Suresi 18.ayette; "Allah’ın nimetini saymaya kalksanız, onu sayamazsınız. Hakikaten Allah çok bağışalayan, pek esirgeyendir." (Diyanet Meali) buyuruyor.
Bu hayatta imtihan gereği görme engelli, işitme engelli, yürüme engelli, zihinsel engelli ve solunum kasları çalışmadığı için solunum cihazına bağlı olarak yaşayan insanlar var mı? Var. O halde bunları görüp hem fiziksel hem de ruhsal olarak sağlıklı olduğumuza şükretmeliyiz. Bu imtihan durumları bizim başımıza da gelebirdi, ama hâlâ da gelme ihtimali var, biz bu hayatta olduğumuz müddetçe, imtihan gereği. Allah’ın bizi neyle ve nasıl imtihan edeceğini bilmiyoruz.
Aile , eş, çocuk dünyadaki en büyük mutluluktur ve haliyle dünyada en büyük şükür sebeplerimizden bir tanesidir ve de aynı zamanda imtihan sebebidir. Evlenipte çocuk sahibi olamayan insanlar var, yıllardır çocuk sahibi olmak için tedavi gören insanlar var, bunları da görüp, çocukların bütün zorlamalarına rağmen, çocuğumuz olduğu için şükretmemiz gerekiyor.
Öyle imtihanlar var ki, onlar da bile şükür sebebi bulabiliriz. Çünkü her zorluğun arkasından bir kolaylık vardır. Allah İnşirah Suresi’nin 5.ayetinde; "Her zorluğun yanında bir kolaylık vardır." buyuruyor.
Dünyalık olarak kendimizden daha aşağıda durumda olanlara bakmakta, halimize şükretmemiz için bir sebeptir.
Şükür nimeti artırır, şikayet nimeti azaltır. Dünyalık olarak bizden daha iyi durumda olan kimselere bakmak, bizi şükürsüzlüğe ve de nankörlüğe götürür. Zaten insanoğlu yaratılış itibariyle Allah’ın Adiyat Suresi 6.ayette buyurduğu üzere; "Gerçekten insan Rabbine karşı çok nankördür."
Her halimize şükretmek mutluluğun anahtarıdır.
Şükretmek hayattan keyif ve zevk almayı sağlar. Olumlu duygular arttıkça insan yaşadığı anın farkına varır. Farkındalık geliştikçe insan yaşadığı üzüntü, acı ve keder gibi durumlarla baş etmeyi öğrenir. Fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu yönde etkiler. Stresi azaltır. Uyku kalitesini artırır.
Şükür ile ilgili ayetler:
Bütün bunlardan sonra belki şükredersiniz diye yine de sizi bağışlamıştık. (Bakara, 52.ayet)
Sonra ölümünüzün ardından belki şükredersiniz diye sizi tekrar diriltmiştik. (Bakara, 56.ayet)
O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin. (Bakara, 152.ayet)
Hani Rabbiniz size; "Şükrederseniz size olan nimetlerimi artırırım. Yok eğer nankörlük ederseniz, şunu bilin ki benim azabım çok şiddetlidir." buyurmuştu. (İbrahim, 7.ayet)
Allah sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmez halde çıkardı; size işitme özelliği, gözler ve gönüller verdi. Umulur ki şükredersiniz. (Nahl, 78.ayet)
Öyleyse, Allah’ın size rızık olarak verdiği helâl ve temiz nimetlerden yiyin. Eğer yalnız Allah’a kulluk yapıyorsanız O’nun nimetlerine şükredin. (Nahl, 114.ayet)
Ey insanlar! Rabbinizin emrine uyun. Çünkü sizin için kulaklar, gözler ve kalpler yaratan O’dur. Ne kadar da az şükrediyorsunuz. (Müminûn, 78.ayet)
Düşünüp, öğüt almak, bir de Rabbine şükretmek isteyenler için geceyle gündüzü peş peşe getiren de O’dur. (Furkan, 62.ayet)
Kullarına olan merhametinden dolayı Allah, sizin için geceyi ve gündüzü yarattı ki, geceleyin sükûnete erip dinlenesiniz, gündüzün de O’nun lütfundan rızkınızı arayıp şükredesiniz. (Kasas, 73.ayet)
Görmez misin ki, Allah’ın lütfuyla gemiler denizde nasıl akıp, gidiyor? Allah böylece varlığının ve kudretinin bir kısım delillerini size göstermek istiyor. Elbette bunda çok sabreden, her dâim şükreden kimseler için deliller, ibretler vardır. (Lokman 31.ayet)
Bu hayvanlarda onlar için nice faydalar ve içecekleri sütler vardır. Hâlâ şükretmeyecekler mi? (Yasin, 73.ayet) (Kur’an ve Meali com internet sitesinden)
Şükür ile ilgili hadisler:
Mü’minin durumu gıbta ve hayranlığa değer. Çünkü her hâli kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece mü’minde vardır: Sevinecek olsa şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir belâ gelecek olsa sabreder; bu da onun için hayır olur. (Müslim, Zühd 64)
Rabbimden dilekte bulundum ve ümmetim için şefaat niyaz ettim. O da ümmetimin üçte birini bana bağışladı. Ben de Rabbime şükretmek için secdeye kapandım. Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ümmetimi bağışlamasını diledim; O da bana ümmetimin üçte birini daha bağışladı. Ben de bunun üzerine Rabbime şükür secdesine kapandım. Sonra tekrar başımı kaldırıp Rabbimden ümmetimi diledim; O da bana ümmetimin geri kalan üçte birini bağışladı. Ben de Rabbime şükretmek üzere tekrar secdeye kapandım. (Ebû Davûd, Cihad, 162-2775)
Haramdan sakın! İnsanların en çok ibadet edeni olursun. Allah Teâlâ’nın sana ayırdığına razı ol! İnsanların en zengini olursun. Komşuna iyilik et! (Gerçek) mü’min olursun. Kendin için sevdiğini, insanlar için de sev! (Hakiki) Müslüman olursun. Çok gülme! Çünkü fazla gülmek, kalbi öldürür. (Tirmizi, Zühd, 2, IV, 551)
(Dünyalıkta) sizden aşağı olana bakınız! (Yoksa) sizden yüksek olana bakmayınız! Zirâ size layık olan, sizin üzerinizdeki Allah’ın nimetini hor görmemenizdir. (Tirmizi, Kıyamet, 58, IV, 666)
Bir kimseye bir nimet verilir de onu (hayırla yad ederek) dile getirirse, onun şükrünü yerine getirmiş olur. (D4814 Ebu Davud, Edeb, 1)
Yiyip şükreden kimse sabrederek oruç tutan kimse gibidir. (Tirmizi, Sıfatü’l-kıyame, 43; İbn Mace, Sıyam, 55)
Allah’a hamdederek başlanmayan her önemli iş bereketsiz olur. (Ebû Davûd, Edep 18)
Allah Teâlâ, kulunun bir şey yedikten sonra hamdetmesinden, bir şey içtikten sonra hamdetmesinden hoşnut olur. (Müslim, Zikir 89)
İman iki kısımdır. Yarısı sabırda, yarısı şükürdedir. (Beyhaki, Şuabu’l-İman, VII, s.127)
Bir kulun çocuğu vefat ettiği zaman Allah Teâlâ meleklerine:
- Kulumun çocuğunu elinden aldınız öyle mi? diye sorar. Onlar da:
- Evet, diye cevap verirler. Allah Teâlâ:
- Kulumun gönül meyvesini mi kopardınız? diye sorar. Melekler:
- Evet, diye cevap verirler. Allah Teâlâ tekrar:
- O zaman kulum ne dedi? diye sorar. Melekler:
- Sana hamdetti ve "inna lillah ve inna ileyhi racîûn" Biz Allah’tan geldik, Allah’a döneceğiz, dedi, diye cevap verirler.
O zaman Allah Teâlâ şöyle buyurur:
- Kulum için cennette bir köşk yapın ve ona hamd köşkü adını verin. (Tirmizi, Cenâiz, 36) (İslam ve İhsan com internet sitesinden).
SÜNDÜS TOKGÖZ - KONYA
09.07.2019 - SALI 02.57
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.