- 232 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TEMBEL VE SAĞLIKSIZ BİR NESİL NASIL YETİŞTİRİLİR
TEMBEL VE SAĞLIKSIZ BİR NESİL NASIL YETİŞTİRİLİR
Çalışmak, üretmek, diğer insanlara ve canlılara yararlı olmak, insanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için bir mecburiyettir. Bütün canlılar yaşamak için sürekli çalışmak zorundadır. Hayvanlar karınlarını doyurmak ve neslinin devamını sağlamak; insan ise, hem kendi hem de insanlığın gelişmesi için çalışmak zorundadır.
Çalışan ve üreten bir neslin yetişmesi için kişi ve kurumlara düşen görevler vardır. Peki, biz yıllardır bu kişi ve kurumlarla nasıl bir nesil yetiştiriyoruz?
1) Evde, anne babalar çocuk doğduğu andan akıl baliğ olana kadar bütün işleri kendileri yapıp aile içinde çocuklara görev ve sorumluluk vermiyor, neredeyse kişisel işlerini bile kendileri yapıyor. Ailede sorumluluğu olmayan ve katkısı sağlamayan bir çocuk nasıl yetişecek? Tembel…
2) Okullarda, sorumluluk bilinci olan ve çalışan öğrencileri tenzih ediyorum. İlk ve ortaokulda okurken çalışmadan, okumadan, emek vermeden sınıf geçen, hiçbir yaptırımla karşılaşmayan öğrenci, nasıl olsa sınıf geçiyorsa neden ders çalışarak kafa yorsun ki… Kaç zayıfı olursa olsun sınıfını geçebiliyorsa çalışma davranışı mı tembellik davranışı mı pekişir?
3) Liseyi hasbelkader bitiren bir genç, becerisi yok ama arkasında tapu gibi babası, dayısı var. Bir işe sokuluyor. Her şey hazır nasıl olsa görev yaptığı yerde fazla çalışmasına gerek yok. Vakit geçirmeli değil mi… Kimse karışamaz ona nasıl olsa arkasında dayısı var. İş yerinde tembel tembel dolaşıp durur, mesaiyi doldurur...
4) Üniversite mezunu, tapu gibi diploması var, öyle her işi yapamaz. Bir masa, bir odası olmalı. Maaşı da çok iyi olmalı değil mi?
5) Devlet, Milli Piyango Genel Müdürlüğü tahsis etmiş, kumar oynatıyor. Bire beş bin veriyor. Toto, sayısal loto, at yarışları, bilmem daha niceleri… Çalışmadan kazanmayı teşvik ediyor.
6) Kaçakçılık, define avcılığı hikâyeleri ve tv dizileriyle gençler heyecanlandırıp gayrimeşru kazanç yollarına teşvik ediliyor. Sonuç, tembel tembel oturan, çalışmadan kazanan gençler…
7) Zenginliğiyle toplumda sınıf atlayan, kimlik ve kişilik kazanan insanların çocuklarının çalışması zenginliklerine zarar vereceğinden hazır yiyen, çıtkırıldım, zorluklar karşısında çaresiz kalan insanlar.
8) Hak etmediği halde ya da bir yolunu bulup yer parası, mazot parası, ihtiyarlık parası, engelli parası, hastalık parası, vb. alan ailelerin çocukları… Ekmek elden su gölden anlayışı oluşmuş bu çocuklar nasıl yetişecek? Tembel…
Çalışma, üretme, helal kazanç, tembellik, emeksiz kazanç üzerine ayet ve hadislere bir göz attım. O kadar çok ayet ve hadisle karşılaştım ki... Bu ayet ve hadislere göre dinimizin helal kazanç ve çalışmaya çok önem verdiğini, Müslümanım, diyen bir insanın her anında sürekli çalışmasının ve helal yoldan kazanarak kendini ve ailesini geçindirmesinin önemli olduğunu anlıyoruz. Günümüz Müslümanların durumu buna hiç uyuyor mu? Çalışan insan sağlıklı insandır. Çalışmayan ya da az çalışan insanların bünyelerinin zamanla hantallaştığını ve değişik hastalıklarla uğraştıklarını görüyoruz. Bunun sebebi az çalışıp çok tüketmekten kaynaklanmaktadır. Eskilere baktığımızda insanlar hem sağlıklı hem de zayıf yapılıydılar. Her anları bir işle uğraşmakla geçerdi. Boş zamanları pek olmazdı. “İki günü birbirine eşit olan zarardadır.” Hadisinin gereğini yaparlardı. Çok çalışır, kazançlarının fazlasından hatta ihtiyaçlarından tasadduk eder veya paylaşırlardı.
Sonuç: Çocukların tembel yetiştirilmesi için bu kadar kişi ve kurum varken, hazır yiyen, göbek şişiren bu insanlar çalışır mı? İş beğenir mi? Kendini bir konuda yetiştirmemiş kişiler bir işi başarabilir mi? Memleketi yönetenler, anne babalar, öğretmenler, hangimiz kendimizi temize çıkarabiliriz? Devletin imkânlarını doğru kullanabilen ailelerin yönlendirmesiyle yetişen çocuklar sayesinde ayakta durmaya, problemleri onların emekleriyle aşmaya çalışıyoruz. Bu böyle daha ne kadar devam edebilir… Ne yazık ki, tembeller ordusu yetiştirmek için bütün kişi ve kurumlarımız hazır ve nazır dimdik yakta durmakta...
22.02.2020
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.