- 166 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
FETRET DEVRİ.
FETRET DEVRİ NEDİR?
Osmanlı devletinin dönüm noktalarından biri olan Fetret devri önemli dönüm noktalarından biridir. Fetret kelimesi manası hükümet gücünün sarsılmasıyla devlet düzenin yeniden sağlanmasına kadar geçen bunalımlı süredir.
Osmanlı Devletinin 1402 yılında Ankara Muhaberesinde yenilmesiyle, Yıldırım Bayezid’in Timur İmparatorluğunu kuran Timur’a esir düşmesi Fetret döneminin başlangıcı olmuştur. Büyük güçlüklerle kuruluna merkezi devlet yapısı tehlike altına düşerek, iç karışıklığın çıkmasına neden olmuştur. Osmanlı Devletinin hükümdarı olan Yıldırım Bayezid’in beş oğlundan dördünün taht kavgaları bu sürenin uzamasına neden olmuştur. 1402 yılında Yıldırım Bayezid’in oğulları Emir Süleyman, Musa Çelebi, İsa Çelebi, Mehmet Çelebi arasında çıkan taht kavgaları 1413 yılına kadar sürmüştür.
Gerçekte Müslüman olan Timur Ankara savaşı kazanmasına rağmen Anadolu’yu fethetmeye çalışmayarak, Anadolu beylerine ait olan toprakları Osmanlı’dan alarak eski sahiplerine iade etmiştir. Geriye kalan toprakları ise Yıldırım Bayezid’in oğulları arasında paylaştırdı. Ancak taht kavgasına düşen kardeşler birbiriyle savaşarak yegâne padişah olmayı istemişlerdir.
11 yıl süren ölüm kalım savaşları içinden Mehmet Çelebi sağ çıkarak hükümdarlığını ilan etmesiyle Fetret dönemi bitmiştir. Halkın devlete olan inancı azalmışken Mehmet Çelebi tahta geçtiğinde devleti derleyip bir bayrak altında toplamayı başarmıştır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.