Faziletli olmak, keskin bir kılıca oturmak kadar güçtür.-- bhartrıharı
Ahmet TULGANER
Ahmet TULGANER
@ahmettulganer

Yedi Yüz Lisan Bilen Peygamber

20 Haziran 2023 Salı
Yorum

Yedi Yüz Lisan Bilen Peygamber

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

176

Okunma

Yedi Yüz Lisan Bilen Peygamber







Cenab-ı Hak’kın Hz. Âdem’e nasip ettiği en büyük mucizesinin Talimu’l-Esma olduğunu ifade etmiştik. Allah’ın bu isimlerinin incelenmesi gereken birçok boyutu vardır. Şimdi bunlardan bir tanesine ışık tutmaya çalışalım.

Bediüzzaman Hazretleri Talim-u Esma’nın anlatıldığı ayette geçen ‘el-esmâe’ kelimesini izah ederken bu kelimenin insanların konuştuğu dillere ve lügatlere de işaret ettiğini ifade etmişlerdir.


Ayrıca Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır ve Fahri Râzi gibi Tefsir âlimleri de Bediüzzaman gibi, Talimu’l-Esma’nın bir yönünün de kâinatta yaratılmış olan varlıkların isimlerinin, günümüzde konuşulan birçok dilde, Hz. Âdem’e öğretildiği yönündedir.


Bu bakımdan İslam kaynaklarında Hz. Âdem’in (a.s.) 700 lisan bildiği nakledilmektedir. Çeşitli dillerde eşyanın isimlerini öğrenen Hz. Âdem’de (a.s.) çocuklarına bu lisanları öğretmiştir. Zaman içinde Hz. Âdem’in çocukları çeşitli bölgelere gitmiş ve değişik dillerde konuşmuş ve o lisanı o bölgede kalıcı yapmışlardır.


Anlaşılan o ki, bu günkü manada tam olmasa da çeşitli lisanların varlığının ilk sebebi Hz. Âdem’e öğretilen lisanlardır.


Değişik lisanların ortaya çıkış gayesi insanlar arasındaki kaynaşmayı sağlamaktır. Cenab-ı Hak insanları çeşitli ırklara, renklere, topluluklara ayırmış, ayrı diller oluşturmuştur. Bu ayrılıkta bir bütünlük, tanışma, kaynaşma ve yakınlık niyet edilmiştir. Fakat insanoğlu ne gariptir ki, aynı dili dahi konuşsa birbirini anlayamamaktadır. Hayvanların dahi insanları anladığı bir dünyada, insanların birbirini anlayamaması çok garip ve üzücü bir hadisedir.


Ayrıca dil bilimi incelendiğinde birçok kelimenin yakın tarzda ifade edilmesinin de, bunların temelde aynı kökten geldiğinin bir işaretidir.




Ahmet TULGANER





Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Yedi yüz lisan bilen peygamber Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Yedi yüz lisan bilen peygamber yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Yedi Yüz Lisan Bilen Peygamber yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.