Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- toegueville
çetin altungüneş
çetin altungüneş
@cetinaltungunes

KISA PANTOLONLU SEVDA

28 Mayıs 2023 Pazar
Yorum

KISA PANTOLONLU SEVDA

0

Yorum

1

Beğeni

0,0

Puan

534

Okunma

KISA PANTOLONLU SEVDA

Şair-yazar Nihat Ziyalan’ın ’’Kısa Pantolonlu Sevda’’ adlı öyküleri Can yayınları’nca yayımlandı. 1980’denberi Avustralya’da yaşıyor ve ’’Asık Yüzlünün Biri’’ ’’Güvercin Uçuşu’’, Avustralya’dan Şiiirler’’ adlı şiir kitapları bulunuyor. ’’Kısa Pantolonlu Sevda’’, yazarın ilk öykü kitabı. Aynı zamanda tiyatro ve sinema oyuncusu da olan Ziyalan, çoğu Yılmaz Güney ile birlikte, 150’ye yakın filmde oynadı.

Kitap, ’Yılın Sünnet Düğünü’’, ’’Kısa Pantolonlu Sevda’’, ’’Ayçelen’’, ’’Yılan Hikayesi’’, ’Bugün Arife Yarın Bayram’’ adlı öykülerden oluşuyor ve hemen hemen hepsinin Ziyalan’ın çocukluğunda yaşadıkları etrafında örüldüğü anlaşılıyor.

Öykülerde 1940-50’li yılların Adana’sındaki hayatın çeşitli kesimlerine uzanan bir yolculuk yapıyorsunuz. Bir kaç evin iç içe bulunduğu avludaki aileler arasındaki dayanışmanın tarifi okuyucuyu da kendi çocukluğuna götürüyor. Ziyalan’ın çocukluğu, ’’Dingin avlusu’’ denilen bir ortamda geçmiş.’’Dingin avlusu’ndaki sosyal yapı adeta o günün Türkiye’sinin de aynası. Çeşitli kesimlerden insanlar, Türk, Kürt, Arap her türlü etnik yapı kaynaşmış...Şu satırlar nasıl da tanıdık:

’’Avlunun ortasında, ortaklaşa kullanılan burcu kokulu hela. Hemen yanında gene ortaklaşa kullanılan, sürekli suyu kaçan tulumba. Zamanı gelince, altına tutulan çarşafa dutlarının silkelendiği ulu dut ağacı. Tulumbanın yanına çamaşır kazanı kurulur haftada bir. Kimdeyse sıra, avludaki bütün evlerin kirlisi önüne yığılır. Öbür kadınlar onun buyruğuna uyarak, kendilerini sıkmadan yardımcı olurlar ona. Kirlileri bitince sıra bizlerin yıkanmasına gelir. Kuyrukta bekleyenler teker teker leğene girerler. Çamaşırcı kadın, önüne geleni sabunlar, kurulamak için bezle bekleyen anasına teslim eder. Kaçanı yakalayıp getirmek, o çocuğun sorumlusuna aittir.’

Ziyan öykülerini zaman zaman dönemin diyaloglarıyla örmüş. Çocukluktan delikanlılığa ilk adım, komşunun kızı Ayçelen ile ilk aşk, babaya hayranlık ve ’’Dingin avlusu’’ içinde yaşayanlar hep o günlerin bakış açısıyla anlatılmış.

Ziyalan’ın çocukluğunda yaşadıklarını, o günlerin sıcaklığıyla öykülemesi, o günlerin ayrıntılarında dolaşması, bir göz açıp kapama süresince insanın geçmişine dönmesine yol açıyor. Ziyalan, öykülerinde geçmişle günümüz arasında bu köprü kurmaya çalışmamış, o günlerde yaşadıklarını geçen yılların süzgecinden geçirmeden yazmış. Hani dost sohbetlerinde birbirimize, ’’Çocukluğumda şöyle güzeldi, böyle güzeldi’’ diye anlattığımız şeyleri kendi çocukluğundan yola çıkarak öykülemiş. ’’Kısa Pantolonlu Sevda’’da herkes kendi çocukluğundan bir şeyler bulacak.

Paylaş
Beğenenler
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Kısa pantolonlu sevda Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Kısa pantolonlu sevda yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KISA PANTOLONLU SEVDA yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.