- 213 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
''ROZA'' VE SİNEMA
’’ROZA’’ VE SİNEMA
Bu haftaki köşe yazımı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde doğan, sonraki yıllarda Mersin’de yaşamaya başlayan, Mersin Ticaret Ve Sanayi Odası Meclis Başkanlığını, turizm işletmeci, Yeni Güney gazetesi sahibi Hamit İzol’a ve en çok okunan kitapları arasında yer alan ve gerçek yaşamdan kaynaklanan ’’Roza’’ romanının sinema filmi olarak beyaz perdeye aktarma konusuna ayırdım.
Buradan hareketle konumuz gereği edebiyat ve sinema arasındaki ilişkiye gelirsek; ’’edebiyat insanlık tarihi kadar eskidir. Sinemaya göre Sinema, kendinden önce gelen bütün sanat dallarıyla iletişim içindedir ancak en kuvvetli bağını edebiyatla kurmuştur.
Her iki sanat dalında da türler bulunmakta ve farklı yaklaşımlarla da olsa bir öykü anlatmaktadırlar. Diğer sanat dallarının bir bireşimi olan sinemanın, Yedinci Sanat özelliği edebiyattan, tiyatrodan, resimden, fotoğraftan, mimariden ödünç aldığı öğelerle gerçekleşir.
Sinema ve Edebiyat ilişkisi konusunda Sinema sanatı, diğer sanat dalları ile karşılaştırıldığında çok yeni bir sanat dalıdır. Bununla beraber ’’Yedinci Sanat’’ sinema ile en büyük etkileşim içerisinde olan sanat dalı edebiyat olmuştur.
bu değerlendirmeler ışığında edebiyat ve sinema arasındaki ilişki ve farklılıklar için şunlar söylenebilir ;
1- Sinema ve edebiyat aynı şeyi hedefleyen, farklı yollar kullanan iki sanat dalı. İkisi de kültürün gelişmesine katkıda bulunur.
2 - Edebiyatta sanatçının yöntemi, kalem ve hayal gücü çevresinde oluşur, yayın aşaması ile son bulur. Sinema, senaristin kaleme aldığı senaryonun; yönetmen, oyuncular, görüntü ve ses yönetmenlerinin ortak çalışmalarından oluşan görüntünün perdeye aktarılması aşamalarından geçer.
3 - Edebiyat amacına ulaşmak için dili, sinema görüntüyü kullanır. Edebiyat dilin bireysel tarzda kullanımıdır; sinema hareketli görüntü, söz, gürültü ve müzik gibi farklı anlatım boyutlarını kullanır.
4- Edebiyat metinleri, merkezinde bir olayın bulunduğu ve bu olayın bir anlatıcı çevresinde dile getirildiği kurguya dayanır. Filmde ise gösterme vardır. Olay, ayrıntılarıyla izleyicinin gözünün önünde canlandırılır. Edebiyat bireysel bir üretimdir, sinema ise bir ekip çalışmasıdır.
Bu belirlemelerden sonra, Siverek’in yetiştirdiği edebiyatımızın önemli yazarlardan İzol: Siverek ile olan ilişkisini hiçbir zaman kesmedi. Ne o Siverek ’i ne Siverek onu bıraktı. Siverek sevgisini ve kültüre verdiği önemi her fırsatta kanıtlıyordu. Bu durumun yakın tanığıyım.
Siverekli şair ve yazarların bir araya gelmesiyle düzenlenen söyleşi ve imza gününe Mersin’den birlikte katılmıştık. Etkinlik kapsamında, Siverek’te bulunan okulları ziyaret ederek öğrenci ve öğretmenlerin yoğun ilgisiyle karşılandı.Yapılan söyleşide şiir ve edebiyatın önemini vurguladı.
Öğrenci ve öğretmenlere kitaplarını imzaladı. Daha sonra Siverek halkıyla buluşarak sevenleri ve okurlarına da kitaplarını imzaladı.Bu durum yazarın ne kadar sevildiğinin ve edebiyata verdiği önemin bir göstergesiydi.
Yazar ve şair olan İzol; sancılı coğrafyada yaşanan birçok olaylara şahitlik etmiş, şahitlik etmekten öteye birçok olayı birebir yaşayan, gelenek görenekleri, örf ve adetleri, bölgede yaşayan dini baskıları,töre ve namus cinayetlerini nedenlerini iyi bilen ve onları usta kalemiyle dile getiren usta bir yazar.
Zaman süreci içinde sancılı coğrafyada yaşanan olayları duyarlı kalemiyle bir çok esere imza atmış. Yazdığı eserler,şairin birçok ödül almaya vesile olmuş, Siverek’in yetiştirmiş olduğu değerlerden biri.
Özellikle günümüzde edebiyat ve sinema arasındaki ilişkinin farkında olan yazarımız, bölgede yaşanan sancılı durumu Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde mevsimlik işçisi olarak Mersin’e güç etmek zorunda kalan bir ailenin dramatik hikayesi olan ’’Roza’’ romanını beyaz perdeye aktararak edebiyat ve sinemaya büyük katkı sunacağı kanısındayım .
Yapımı Akiz Yapım’a, yapımcılığı Selma Akgün ve Erden Umut Akgün’a ait ’Roza’ adlı filmin genel koordinatörlüğünü Irmak Çığ Erlertürk, yönetmenliğini Mustafa Kotan üstlenirken, senaryosunu Sultan Turan Kızılay kaleme alıyor.
Filmin başrollerinde sinemanın usta isimlerinden Belçim Bilgin ve Fikret Kuşkanyer alıyor.Usta sanatçıların yanında,Bahar Şahin, Burak Sevinç, Deniz Bolışık, Ümit Çırak, İzzet Yüksek, Berk Bakioğlu, İrem Sultan Cengiz, Ayça Kuru, Hasan Balay gibi oyuncuklar da yer alıyor.
Yazılan senaryo gereği, Çekimlerine Siverek’e bağlı Konak mahallesinde başlanan film setinde çekimleri yakından takip eden yazar Hamit İzol, Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, Roza filminin çekimlerinin yapıldığı Konak kırsal mahallesine gelerek filmde rol alan oyuncularla bir araya geldi.Çakmak, Takoran vadisini tablosu ile çeşitli armağanlar vererek kendilerini Siverek’te görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.
Siverek’ten sonra Mersin’in Akdeniz İlçesi Çilek Mahallesi’nde çekimleri devam eden sette filmin kadrosuyla buluşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Roza” filminin çekimleri sırasında film setini ziyaret ederek, oyuncularla bir araya geldi.
Başkan Seçer, oyuncularla yaptığı sohbette; “Ben de ‘Mersin Türkiye’nin özeti’ derim. Türkiye üzerine konuşmak istiyorsan, Mersin’in sorunlarını ele al, Türkiye’yle aynıdır. Burada ne varsa, Türkiye’de de var. Toplumsal ve ekonomik meselelerse burada var. Burada yok yok” dedi.
Sonuç olarak şunu rahatla söyleyebilirim; usta bir kalemden çıkan eser, beyaz perdeye aktaran usta oyuncular, usta senarist, ve usta yönetmenin harmanlamasıyla pekiştirilen ’’Roza ’’ şimdiden ulusal ve uluslar arası arenada birçok ödüle laik görüleceğini düşünüyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.