- 204 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KIZ KULESİ.
KIZ KULESİ EFSANELERİ
Birçok farklı İstanbul Kız Kulesi hikayeleri dilden dile dolaşır bu hikayelerden hangisi gerçek Kız Kulesi hikayesi bilinmese de hepsi insan ruhuna ayrı dokunur.
Kulelerin Aşkı
Hikayelerden birine göre Kız Kulesinin efsanesi Galata Kulesi ile olan aşkını anlatır. Birbirine aşık olan iki kulenin aralarında bulunan İstanbul Boğazı kavuşmalarına engel olmaktadır. Galata Kulesi yıllarca mektuplar yazsa da aşkını dillendirse de Kız Kulesi’ne olan hasretine son veremez. Rivayete göre Hezarfen Ahmet Çelebi uçma hayali ile yanıp tutuşarak buraya çıktığında Galata Kulesi bu mektupları kendisine vererek Kız kulesine ulaştırmasını ister.
Uçma sevdalısı Hezarfen Ahmet Çelebi İstanbul’un rüzgarıyla uçarak Galata Kulesinin sevdasını Kız Kulesi’ne ulaştırır. Artık Kız Kulesi aşkının karşılıksız olmadığını biliyordur bu karşılıklı aşk onları yüzyıllar boyunca ayakta tutar.
“İstanbul deyince aklıma kuleler gelir
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır
Ama şu Kız Kulesinin aklı olsa
Galata Kulesi’ne varır
Bir sürü çocukları olur”
Bedri Rahmi Eyüb oğlu
Prensesin Efsanesi
Kız kulesinin en çok konuşulan hikayelerinden biri de sonu acı ile biten bir hikayedir. Efsaneye göre, Krala kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Çok sevdiği kızına kaybetmekten korkan Kral denizin ortasına bir kule yaptırır ve kıymetli prensesine buraya yerleştirerek korumaya alır. Kral bu şekilde kızını yılandan koruyacağını düşünse de, kuleye gönderdikleri üzüm sepetinden çıkan bir yılan prensesin ölümüne neden olur. Çok üzülen kral kızına demirden bir tabut yaptır ve Ayasofya’nın giriş kapısının üzerine yerleştirilir. Ancak yine efsaneye göre yılan prensesi ölümünden sonra dahi rahat bırakmaz, tabutun üzerinde yılanın ısırığıyla oluşan 2 delik olduğu halen anlatılır.
Battal Gazi
Kız Kulesi ile ilgili anlatılan bir diğer hikaye, Battal Gazi’nin askerleri ile birlikte Kız kulesi’ne gelerek kulede saklanan hazineleri alıp, burada yaşayan kızı kaçırdığıdır. Hikayeye göre İstanbul’u kuşatmaya gelen Battal Gazi Kız Kulesi önündeki kıyıda 7 sene kalır çünkü tekfurun kızına aşık olmuştur. Üsküdar’ın tekfuru korkudan kızını hazineleri ile birlikte kuleye kapasa da Battal Gazi’nin kızını ve hazinelerini kaçırmasına engel olamaz. Ve hatta ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ sözünü bugünlerde duyarız.
Leandros ile Hero
Leandros efsanesine göre Leandros ve Hero birbirlerine aşıklardı ama aralarında aşılması imkansız bir deniz mesafesi vardır. Çok fırtınalı bir gece Leandros kulede ışık yandığını görüp sevgilisinin onu çağırdığını düşünerek denize atlar. Ama ışığı yakan Hero değil onlara düşmanlık eden bir başka kişidir. Leandros denize atlayınca ışığı söndürür ve derin sularda boğulmasına sebep olur. Hero bunun acısına dayanamayarak kuleden atlayıp hayatını sonlandırır. Aşıkların hikayesini bilenler onların adına kulenin olduğu yere bir Deniz feneri yaptırır.
Kız Kulesi Ziyaret Bilgileri
Kız Kulesini müze olarak ziyaret edebilir veya kulenin en üst katında yer alan Kulede barda romantik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz .Mekan önceden rezervasyonla misafirlerini kabul ediyor. Giriş ücretleri tam ve öğrenci olarak farklılık gösterirken, Kulede bar farklı fix menüler sunuyor. Kulede barın rezervasyonlu yolcularına özel Kabataş Kız Kulesi arası saat 20:00 den 00:30’a kadar gidiş dönüş seferleri bulunuyor.
Kız Kulesi Etrafı Gezilecek Yerler
Kız kulesine gitmişken Kız Kulesi etrafındaki birçok yerinde gezebilirsiniz. İstanbul’un en güzel camilerinden biri olan Yeni Valide Külliyesi ve Cami’ninde görebilirsiniz. Önemli tarihi yapılardan biri olan 3. Ahmet çeşmesi üzerindeki Kırımlı Mustafa’nın ünlü dizelerini ve Rokoko mimarisi ile yapılan sebil şeklindeki çeşmesini görebilirsiniz. Yine Kız Kulesi yakınlarındaki bir diğer önemli ve Mimar Sinan imzalı Yapı Mihrimah Sultan Külliyesi ve Camii’dir. Çeşitli sanat ve kültür etkinliklerine yer verilen 6 katlı İmoga Grafik Sanatlar Müzesini gezebilir, Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ni ziyaret ederek 750 ayrı çeşit uçurtmayı görebilir ve aynı zamanda uçurtma yapımı atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Üsküdar’da en popüler gezi noktalarından biri de Çamlıca Tepesidir. Çamlıca Tepesi Küçük Çamlıca ve Büyük Çamlıca olmak üzere iki ayrı tepeden oluşur 262 ve 228 metre yükseklikleri ile şehir manzarasının en net izlenebileceği yerlerdendir. Ve ayrıca Şifa Hamamı, Valide Atik Hamamı gibi farklı hamamlarda Üsküdar bölgesinde bulunur.
Eski İstanbul’un o güzel fotoğraflarında yer alan Salacak sahili boyunca güzel bir yürüyüş yapabilir, Kız Kulesini arkanıza alarak tablo tadında fotoğraflar çektirebilir, şirin kafelerinden birinde çayınız eşliğinde hem Kız Kulesi’ne hem boğaz manzarasını seyredebilir ve teknede rüzgarı hissederek Kız Kulesi’ne geçip tarihi koklayabilir tüm bu anlatılan efsanelere kulenin içerisinde gözünüzün önüne getirebilirsiniz. 1 hafta sonu kaçamağı şehrin içinde ama şehrin ben başka bir yüzüyle huzuru bulmanın yolu Üsküdar’da yapılacak çok aktivite görülecek çok yer var Fethi paşa korusu sosyal tesisleri içerisinde de hem manzaranın hem güzel yemeklerin uygun fiyatlarla tadını çıkarabilirsiniz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.