RAMAZAN-ŞEKER BAYRAMI
RAMAZAN – ŞEKER BAYRAMI
Eskiden beri Ramazan Bayramı geleneklerimiz,göreneklerimiz, kültürümüz ve örfümüz olarak Şeker Bayramı olarakta adlandırılarak kutlanmaktadır. Adetlerimiz arasına öyle yerleşmiştir ki halkımızın % 90 nı Şeker Bayramı olarak telaffuz etmekte dir. Hele çocuklar arasında hepten Şeker Bayramı olarak bilinmektedir.
Burada önemli olan bayramın ismi değildir. Neden niçin ve ne olarak bilinip kutlanmasıdır. Yani sebep netice ilişkisidir. Zaten Müslüman ülkelerde değişik isimlerle anılıp kutlanmakta dır.
Arapça olarak İD UL FİTR kelimesi bu bayram için kullanılır. İD bayram demektir. FITR ise oruç açmak manasına gelir. Böyle değerlenirse oruç açma bayramı olarak bilinmesi gerekir.Fıtrat kökünden türediği için insanın fıtratının verildiği gün anlamıda taşır ki buda şevval ayının ilk günüdür. Yani Ramazan ayının bittiği Şevval ayının başladığı gündür.
Ramazan ayında insanların kendisini tutması yani tutulan orucun sona ermesi şevval ayının başlaması bayram olarak kutlanır. Bu bayramın esas ağırlığı dini yönünün olmasıdır. Şevval ayının ilk üç günü bayram olarak kutlanır. Nineler,dedeler,analar,babalar,hısım ve akrabalar eş ve dostlar ile komşular ziyaret edilerek hal hatır sorulur. Onların gönülleri alınır. Çocuklarda aynen el öperler bu ziyaretlerde çocuklara şekerler büyüklere tatlı ve benzeri yiyecekler ikram edilir. Bundan dolayıdır ki şeker bayramı olarakta bilinir.
Zira bayrama birkaç gün kala evlerde bayram temizlikleri başlar. Şekerler alınır ikram için. Çeşitli tatlılar yaptırılı veya evlerde yapılır bunlarda gelen ziyaretçiler içindir. Bu da bayramın özelliği olarak birlik beraberlik duygularımızı kuvvetlendirir. Dostluğu, barışı küslüğü darğınlığı ortadan kaldırıcı, dayanışmayı güçlendirici özelliği bayramın önemini artırır. Ama gelvelakin bu husular maalesef ortadan kalmıştır.
Son zamanlarda bazı aklı evveller şeker bayramı denmezmiş. Neden Ramazan bayramı da denmez. Çünkü Ramazan ayın adıdır. O ayda oruç ibadetinizi eda ediniz emri vardır. Bayram ayın değil yapılan ibadetin sonucu olarak yapılır. Onun içindir ki bu bayram ister Ramazan ister Şeker isterse diğer bazı Müslüman ülkelerde söylendiği gibi adlandırılsın hiç fark etmez. Bayram ne ad altında anılırsa anılsın Orucun bitimi ile yapılan bayramdır. Dini bir içeriği vardır. Değişik isimle anmak dinden imandan etmez insanı.
Bayramı ramazan şeker veya oruç bayramı diye herhangi birisi ile söylemek farz değildir. Günaha da girilmez. Dine hiç kimse ilave veya eksiltme yapma hakkına da sahip değildir.
Zaten Arapçada ID UL FITR diye bilinir demiştik. Neydi Türkçesi oruç açma bayramı. Demek oluyorki oruç bitti bundan sonra bir daha ki oruca kadar yeme içme ve eşler arasında yakınlaşmada bir yasaklama yok. Tam hakkıyla oruç ibadetini yapanlar bu günleri bayram olarak kutlasınlar ve ifrata kaçmadan bayram yapsınlar manasına geldiği apaçıktır.
Bayram ilk gün kılınan bayram namazı ile başlar ve üç gün devam eder. İster büyükler olsun ister çocuklar bayram günleri boyunca en yeni ve temiz elbiselerini giysilerini giyerler. Bu günleri engüzel bayram havasında elverdiğince yaşamaya çalışırlar.
Ramazan-Şeker veya Oruç bayramının tüm İslam alemine huzur, barış, sevgi, dostluk, sağlık, esenlik, kardeşlik ve birlik beraberlik getirmesini Allah’tan dilerim.
Durmuş Karabağlı
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.