KADİR GECESİ
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
KADİR GECESİ
Kadir kelimesi mana olarak azamet ve şeref anlamının yanında takdir manasına da gelir. Taşıdığı manadan da anlaşılacağı üzere azametinin büyük olduğu, Allah’ın kullarına şeref ihsan eyleyeceği bu gecenin hakkıyla ihya edenlerin takdir edileceği apaçıktır.
Kuranı Kerimin vahiy yoluyla Hz. Muhammed’e (s.a.v) indirilmeye başladığı gecedir.
Bilindiği üzere Kuranın indirilmesi 23 senede tamamlanmıştır. Ama bu gecede Allah tarafından kuran ayetleri bizzat Allah’ın kendisi aracılığı ile aracısız olarak şartlar ve zaman uygun oldukça sureler ayetler halinde Hz. Muhammed’e vahiy edilmiştir.
Kadir gecesi suresi beş ayetten oluşur. Burada ayetlerin sırası ile Türkçe manalarını vermek daha anlaşılır olacaktır.
1-Biz O Kuranı Kadir gecesinde indirdik.
2-Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin.
3-Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
4-Melekler ve ruh (Ruh Cebrail ayetler demektir.) o gece Rablerinin izniyle her iş için inerler.
5-O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selamettir.
Ayetlerin mealinden de anlaşılacağı gibi Kadir gecesi azametli, şerefli ve dualarımızın takdire mazhar olacağı bir gecedir. Surenin üçüncü ayetindeki bin aydan daha hayırlı manası Araplarda bir şeyin önemini belirtmek için bin kat daha deyimi kullanılır. Buradaki ifade bin ayla ilgili olmayıp gecenin çok çok diğer gecelerden daha önemli oluşu anlatılmaktadır. Kısaca çokluk ifadesidir..
Dördüncü ayette ise her iş için inerler. Burada ise kanımca her iş deyimi 365 günün şeceresi ve kulların muhasebesi takdir edilir. Basit bir ifade ile bir yıllık planlama tanzim edilir. Her iş O’nun takdiri ile yerine gelir.
Son ayette ise o gece her bakımından inananlar ve iman sahipleri için selamettir. Yalnız gecenin lafzına uygun davrananlar için.
Rahmet ve mağfireti bol olan bu gecede yapılacak ibadetler şekle ve gösterişe önem vermeden yapılanıdır. İbadetlerde hiçbir zaman ifrata kaçmamalıdır. Din dışı gerçekle uyuşmayan uydurma söz ve davranışlardan, Kuran ahkâmı için de kalmak suretiyle, peygamber hadislerinin ışığı altında ve sünnetlerine uyarak yapılmalıdır.
Kuran ilim ve irfan kaynağıdır. Okuyup anlaşılması ve insanlığa rehber olarak gönderilmiştir. Yoksa bir çıkın içinde duvara asıp saklanması ve cenazelerde indirilip bir nevi ölü kitabı muamelesi görmesi için gönderilmemiştir.
Kadir gecesi Hz. Muhammed’in beyanına göre ramazan ayının son on günü tek rakamlı gecelerde aranmalıdır. İslamiyet’te bazı hususlar gizemli tutulmuştur. Bu bizlerin ibadetlerinde o gecelerin veya gizemli durumların yakalana bilmesi için ibadetlerimizin devamlılık arz etmesini sağlamsıdır. Kadir gecesinde yapılacak ibadetler bir gecede günahlarımızı belki yok etmeyecek ama hafifletilmesine devamlılığı halinde ise affedilmemize vesile olacaktır. Haliyle takdir Allaha aittir. Mühim olan da Allah’ın takdirine mazhar olmaktır.
Başka bir görüşte ise Kadir gecesi İnsanın bütün kötü huylarından arınarak kurana sarıldığı günün her gecesi kadir gecesidir. Ramazan ayının son günlerinde böyle bir gün aramakta pek akla yatkın olmaya bilir. Kurana sarılıp anlayarak amel ederek gerçeğe yönelen her kulun kadir gecesi o gündür.
Bu gecede yapacağımız ibadetlerimizi ifrata kaçmadan şöyle sıralayabiliriz.
1-Allah rızası için ibadet edilmeli. İbadette ifrata kaçmamalı.
2-Bu gecenin önemine istinaden her türlü şerden uzak durulmalı.
3-Kalbin gaflet ve sıkıntıları giderilmeye çalışılmalı.
4-Peygamberin şefaati ümit edilip anılmalı ve onun için salât-ü selam getirilmeli.
5-Allaha tefekkür edilip iman ve inancımız kuvvetlendirilmeli.
6-Tövbe istiğfarda bulunulmalı, kuvvetli irade sahibi olmamız için dua edilmeli.
7-Dünyada bazı yerlerde gece bazı yerlerde gündüz olduğundan, o günün tamamı kadir gecesi telakki edilip ibadetlerimizde aksamaya sebep olmamalıyız.
8-Kendimiz yakınlarımız, aile efradımız, ahrete intikal edenler ve tüm İslam ve beşer için duada bulunulmalı sağlık esenlik mutluluk barış ve sevgi kardeşlik ihsan etmesi için Allah’a yakarmalıyız.
9-En önemlisi Kuran okunmalı okuyan dinlenmeli ve ayetlerin manaları üzerinde düşünüp anlamaya çalışılmalı fikir sahibi olunmalı ki yaşantımızda uygulayabilelim.
10- Allah’a dua ederken asla başkalarını aracı olarak sokuşturulmamalı. Bilmem şunun bunun yüzü suyu hürmetine gibi saçmalıkları dua diye sokuşturulmamalı. Yalnız Allah’a dua edip Ondan istenip talepte bulunulmalıdır.
Hz. Muhammed’in beyanına göre en kısa ve öz kadir gecesi duası şöyledir. << ALLAHÜMME İNNEKE AFUVVÜN KERİMÜN TUHİBBÜL AFVE FAĞFÜ ANNİ >>
Bu duanın mealen Türkçesi: <<ALLAH’IM SEN AFFEDİCİSİN, AFFETMEYİ SEVERSİN, BENİDE AFFET.>> Bilenler Arapçasını bilmeyenler mealini söyleyerek dua edebilirler.
Bütün insanlığın refahı, saadeti, sevgi ve kardeşliği, yarınlarımızın huzuru, sağlık ve esenliği, imanımızın ve inancımızın kuvvetlenmesi için tüm İslam âleminin kadir gecesini Allah mübarek kılsın. ÂMİN.
Durmuş Karabağlı
YORUMLAR
Bin aydan hayırlı Kadir gecesinin manasıyla dopdolu olarak ruhsal arınma, sağlık, huzur, birlik, barış, hayırlı kader yakarışlarımızın kabul olması dileğiyle idrak edelim bu mübarek geceyi...
Böylesi apaçık anlatımlara, yorumlamalara, herkesin, özellikle genç kuşağın o kadar ihtiyacı var ki.
Size yürekten teşekkür ediyorum.
Ömrünüze bereket.
Saygılarımla.
karabgli
Allah hakkı ile o gecenin feyzine erenlerden ve de kulluk edebilenlerden eylesin bizleri... Kadir geceniz mübarek olsun...
karabgli
Bu mubarek gecede inşallah insanlığın dualarını Allah kabul ederde dünyaya huzur güven ve adalet gelir özellikle de bizim ülkemize kutluyorum çalışmanızı ve siz
karabgli
Var olun dost yazarım.
Kadir gecemiz mübarek olsun.
İçten selam ve saygılarımla...
karabgli
Aziz milletimiz ve İslam alemi nezdinde, bin aydan hayırlı mübarek Kadir Gecemizi tebrik eder, yaşamlarımızda sağlık, huzur, bereket membaı olmasını dilerim
Yüreğinize, emeğinize, kaleminize, kelamınıza bereket hocam
Günün anlam ve önemine binaen kaleme aldığınız kıymetli yazınızı güne gelmesi dolayısıyla kutlarım
Selam ve saygılarımla.