- 493 Okunma
- 4 Yorum
- 3 Beğeni
YENİDEN BAŞLAMAK
Eski bir Japon felsefesi olan Kintsugi, kırılan bir nesneyi eskisinden çok daha güzel ve fonksiyonel hale getirmeyi amaçlar. Bu felsefeye göre kırılma aslında bir kayıp değil yeni bir varoluş demektir. Kırılan objeler altın, gümüş ve platin tozları reçine ile yoğrularak onarılır. Ortaya eskisinden daha kıymetli bir nesne çıkar.
Kintsugi, Japon öğretisine dayanan Wabi-Sabi anlayışından esinlenmiştir. Wabi sadelik anlamına gelirken Sabi kusurlardan ve hatalardan keyif almak anlamına gelir. Bu iki sözcüğün birleşimi ise kusurlu güzellik ya da kusurların mükemmelleştirilmesi şeklinde ortaya çıkar.
İnsanın kırılan yerlerini onarması mümkündür. Kırıldım, artık hiçbir şey eskisi kadar anlamlı olmayacak düşüncesiyle, kırıklarınızı zihninizin sıradan çamurdan öte hiçbir şey olmayan atıklarıyla örtmeye çalışmak yerine, kalbinizin doğal yapısı olan güzel ve kıymetli hissedişlerle birleştirin. Kusurlu yanlarınızı gizlemeyin. Onları sevmeyi ve onlarla yaşamayı öğrenin. Sevgiyle birleştirdiğiniz çatlaklara her dokunuşunuzda “Evet ben buradan kırıldım, ama daha güzel oluşum da buradan başlıyor.” diyebilmelisiniz. Kırık kalbini kinle birleştiren ömrü boyunca içinden gelen çürük kokuyla yaşamak zorunda kalır. Her nefesinde o kokuyu duyar. Dünyanın güzelliklerine ve masumiyetine inanmaz hale gelir. Ne lezzetsiz bir ömürdür o! Vehimlerle dolu, ağır ve katlanılmaz.
İnsan mutluluğunu kendi inşa eder. Bu öğretmenleri ne kadar algılayabildiğimize bağlıdır. Hayatımız boyunca bir şekilde yolumuzun kesiştiği öğreticileri...Frida’nın dediği gibi: “Bazıları sevmeyi öğretir bize. Bazıları ise kendimizi sevmeyi.” Bu okul her zaman gülşen içende mi olacak sanırsın? Bataklıkta bile öğrenirsin. Bedeli ağır olsa da öğrenirsin. Haksızlığa uğrasan da öğrenirsin, baş tacı edilsen de. Yeter ki sen iste. Başına gelen herşeyden fayda sağlayabilmek senin elinde. Zatınıza hoş bakarsanız zorluklara göğüs germek daha kolay.
Kalbim, bin kere kırılsan da seni sevgimle onarıp eskisinden daha güzel bir kıvama getireceğim. Bunu bil ve aklın çamuruna, sana geçici rahatlamalar sağlayacak hilelerine meyletme. Ve asla kırıklarını gizleme. Çünkü hepsini sen yaşadın.
15. Nisan ’23
Dünyada Bir Yer
YORUMLAR
İnsan; nasıl bir yapıdır, nasıl bir derinlik ya da çeşitliliktir ki...
İnsan; kırdıkları, onardıkları, dümdüz ettikleri ya da yok saydıklarıyla mı vardır, yoksa...
İnsan; “var olup da gör(e)meyen gözüyle mi veya “olmayıp da gören” gözüyle mi görür, yürür yahut avuçlar “yaşam” denilen bu uçsuz bucaksız gezegeni, yoksa..
İnsan; mütemadiyen “doğan, doğuran ya da “doğurtan” mıdır, yoksa...
İnsan; melek mi şeytan mı, yoksa bu ikisinin arasında bambaşka..?!
İnsan; bir eylemi veya oluşumu başlatan mı, başlattıran mı, yoksa..?!
İnsan; soran mı, sorgulayan mı yahut sorgulatan mıdır, yoksa..?!
İnsan nedir, kimdir, nasıldır..?!
Bunun gibi nice dipsiz sorular minicik beynimde döndükçe döner de...
Sevgili Aynur can, hayli zaman oldu yazıp çizmeyeli ve internet dünyasından uzak kalalı, hâlâ da!
Tesadüfen denk geldiğim yazınızla yeni ve derin bir nefes aldım dönüp giderken!
Bir kez daha anladım saygın ve derin kaleminizin yüceliğini, öğreticiliğini...
Lütfen, ben gör(e)mesem de siz hep görünür olun/olmaya devam edin, olur mu! Zira yaşam denilen bu sonsuzluğa katacağınız çok şey var sessiz düşünen usunuzun ak kağıda aktarttığı sesli kaleminizle.
Özlediğim ve su gibi yudum yudum içtiğim içeriğiyle yeniden düşün yolculuğuna çıktığım yazınız dolayısıyla sizi kutluyor, en içten sevgilerimle sağlıklı yaşamlar ve üretkenliğinizin devamını diliyorum🙏👏🧿🥰🙌
RefikaDoğan tarafından 28.4.2023 08:23:49 zamanında düzenlenmiştir.
RefikaDoğan tarafından 28.4.2023 08:25:55 zamanında düzenlenmiştir.