RAMAZAN VE ORUÇ-2
RAMAZAN AYI VE ORUÇ ( 2 )
İbadetlerin ve dinin beş temeli arasında orucun ayrı bir önem ve değeri vardır. Çünkü diğer ibadetler kişinin kendisi içindir diye biliriz. Ama ramazan ayında oruç ibadeti Allah içindir. Çünkü bu ibadette riya yoktur. İbadet eden yemek, içmek ve cinsel arzularını frenleyerek bütün bu arzu ve isteklerini ancak Allah için terk etmiş olur.
Cennete girecek olanlar içinde oruç ibadetini hakkıyla dini kurallara uygun şekilde yerine getirenlere Allah bir ayrıcalık getirmiştir. Çünkü onlar REYYAN adı verilen ayrıcalıklı bir kapıdan cennete alınacaklardır. Bu da bize mükâfat öngörülen bir ibadet olduğunu gösterir ramazan ayındaki oruç ibadetinin.
Bakara suresinin 15 ayetinin sonunda ne deniyordu? << Ta ki korunasınız.>> Kötülüklerin ilacı oruçtur. Oruç kötülüklere karşı bir kalkan görevi görür. İnsanı günah işlemekten ve kötülükten sakınmayı oruçluyum diyerek def etmeyi bilerek cehennem azabından da sakınmış olacaktır.
Çok geceler ibadet edenler eğer iman ve inanç zafiyeti içerisin delerse onlara kalan sadece uykusuzluktur. Nafile bir çabadan başka bir şey değildir. Ramazan ayında kötü alışkanlıklarını devam ettirenler orucun gerektirdiği şartlara uyulmuyorsa bu gibiler sadece aç ve susuz kalmış olurlar. Tüm ibadetler dinin emrine uygun yapıldığı zaman değerlidir. Allah katında kabul görür.
Oruç ibadeti de insanları günah ve kötülüklerden uzak tutarak ramazan ayının on iki ayın sultanı deyişine uygun geçmesi ve kötülüklerden ibadete yönelterek sakınılmasına vesile olur.
Yazımızın genel atmosferi içerisin de söylediğimiz ramazan orucunda yemek, içmek ve cinsel arzulardan oruçlu olduğumuz sürede uzak durmaktır demiştik. Bu şartları hakkıyla yerine getirirken sabırla hareket edip tüm vücudumuzun organları ile ibadete yönelmeliyiz. Kulaklarımızı kötü sözler işitmekten sakındırmalıyız. Gözümüzü kötü temaşadan alıkoymalıyız. Dilimizi kötü söz ve dedi kodu dan vareste tutmalıyız. Elimizi kullanırken hayırlı ve helal işlerde kullanıp çalıp çırpmaktan sakınmalıyız. Ayaklarımız bizi güzel yerlere taşımalıdır. Gördüğünüz gibi ramazan orucunda ibadetimizi bütün vücudumuzun kullanımının doğru yönler de vazifelendirilmesi ile tam bir iman ve inanç sergilenmelidir.
En önemlisi de kalbi temiz tutmaktır. Kalben daima Allaha yakın olmak gerekir. Kuvvetli bir irade ile kalbin kötü duygulardan, maddi çıkarlardan uzak durmayı, yanlış ve sakıncalı ihtiraslardan uzak tutmayı bilmeliyiz. İşte o zaman oruç ibadeti tam olarak yerine gelmiş olur ve bizi Allah’a yaklaştırır. Allah’ın müjdelediği REYYAN kapısı bize açılacaktır.
Peygamberimiz bir hadisinde oruç tutun sağlıklı olasınız buyuruyor. Oruç sağlıklı insanlar için bir nevi perhiz gibidir. İftar süresinde aşırı yenmeyerek şişmanlık, kalp rahatsızlıkları, şeker yüksekliği, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların azaltılmasına aynı zaman da on bir ay yenilen ve vücutta biriken fazlalıkların atılmasına ve yenilerinin ikamesine yardımcı olur oruç ibadeti.
Aynı zamanda oruç ibadeti sinir sistemi üzerinde de sakinleştirici ve huzur verici iç huzura yönelik manevi sükûnet yaratır. Basit bir ifade ile oruç ibadeti insan vücudunun sanki bir motor rektefesi gibi elden geçirilmesine benzetilebilir.
Barış ve savaş zamanın da insanların ve askerlerin açlığa susuzluğa diğer ihtiyaçlara sabırla dayanma iradesini kazandırır. Allah’ın bahşettiği nimetlerin değerlerinin anlaşılmasın sağlar.
İnsanın Allah için yaptığı en önemli ve tek ibadet şekli ramazan orucudur. Bunun önemini bilerek ibadetimizi eksiksiz yerine getirme gücünü Allah herkese nasip etsin.
Bundan sonraki yazımda oruç ibadetinin sosyal ve diğer yönlerini açıklamaya çalışacağım. İnşallah ramazan ayınız huzurlu bereketli ve sağlıkla bol ibadetle geçirilmesine vesile olur. DURMUŞ kARABAĞLI
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.