- 333 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Nasıl Dua Ediyorsunuz
Yozlaşan Toplum ve Dinî Kültür
İlişikteki simgelere lütfen dikkatlice bakar mısınız?
Şimdi de çok basit bir soru sormak istiyorum:
1 ve 2 numaralı görüntüdeki ellerin tutuluşundaki anlam nedir ve kimler bu şekilde hareket eder?
Kesinlikle ikisinin de dua etmek amaçlı olduğunu söylediğinizden eminim. Tek fark birinci şekilde dua edenlerin “Amen!” 2. şekilde dua edenlerin ise “Amin!” demeleridir.
İş bu küçük ayrıntıyla bitse çok iyi, ama işin aslı öyle değil. Yine herkes bilir ki Hristiyan âlemi dua ederken ellerini 1. şekildeki gibi tutar. Oysa Müslüman âleminde kesinlikle eller Tanrıya açılır ve öyle dua edilir, yani 2. şekildeki gibi.
Şimdi gelelim meselenin özüne: Bu ayrımı bildiğimiz halde neden, hemen hemen tüm sosyal medya paylaşımlarında “Senin için duacıyım, Allah razı olsun, çok teşekkür ederim…” gibi duygu ve dileklerin simgesel anlatımında “pat” diye Hristiyanların âdetince bir görüntü paylaşma gereği duyuyoruz?
Sanırım pek çok okuyucum böyle bir soru soracağımı beklemiyordu. Beklemiyordu, çünkü bunda bir sakınca görmüyordu. Arkasında bir bit yeniği olduğunu düşünmemişti. İyi niyetinden olsa ki düşünme gereği bile duymamıştı.
Sorumun cevabı hiç de anlaşılmayacak cinsten değildir: Bu olayın arkasında yatan gerçek, basit bir simge aracılığıyla sinsice beyin yıkama girişimidir. Başka bir izah tarzı olabilir mi? Kesinlikle hayır. Bu olgunun arkasındaki gerçek bizi, daha doğrusu dinî simgelerimizi ve kültürel yansımalarımızı yozlaştırmak, kendi kültürel ve inanç geleneklerine uydurma çabasıdır. Böylece İslamiyet bir tür Hristiyan gelenekleriyle içeriğini yitirmeye başlayacaktır. Günden güne artan ateistlik, deistlik denen inançsızlığın inanç gibi olduğu kavramların nedeni nedir dersiniz? Arkasındaki gerçeklerin nerelere uzandığını görmez misiniz? Bu oyunların hepsi aynı tezgâhın dokumaları değil midir? Bunları görmezden gelmek aymazlık değil midir? Farkına varmak, uyanık olmak ve işin iç yüzünü görme gayretinden uzak olanları aydınlatmak gerekmez mi?
Bu konuda kimseye kızmıyorum, kimseyi kınamıyorum. Biliyorum ve eminim ki en ufak bir ard niyet olmadan bu işareti anında sallayıveriyorlar. Nitekim sonuç olarak hiç ummadığınız kişilerden bu tür iyi dilek ve dua işaretlerini almak sıradanlaşmış oluyor. Garipsenmiyor, umursanmıyor. Birileri kalkıp da “Bunu yapma kardeşim, bana dua edeceksen, benim bildiğimce ellerini Tanrıya açarak et ki ben de “Amin!” diyeyim demiyor. Buna neden ise işte o meşhur sosyal paylaşım ortamlarının duygularınızı okumuşçasına anında tercüman olacak bu simgeyi önünüze çıkarıyor olmasıdır. Neden? Çünkü bu ortamların tamamı ABD ve İsrail denen iblislerin güdümünde değil midir? İslamiyetle zerre kadar yakınlığı olmadığı gibi köreltme, çökertme sevdasında değiller midir?
Sözü edilen ortamlarda ilk önce bu işaret gündeme geldiği için daha sonraki islamî gelenekler doğrultusunda el açılmış simgeler dikkate alınmamıştır. Görmezden gelinmiş, çirkin alışkanlık olağan hâle gelmiştir. İlk kullanıldığında en üst sırada gözünüze sokulurcasına yerini almıştır bir kere. Dolayısıyla artık elinizin hemen altındadır; sıradan ve normal olarak kabul edilir olmuştur. Oysa ufak bir gayretle simgelerin içinde ellerini açmış olanı da görmek mümkündür. Dilerim, umarım bundan gayrı olması gereken yansıyacaktır. Aksi halde bu gidiş devam ettiği sürece bir süre sonra camilerde vb ibadet yerlerinde, evlerde, kısacası nerede olursa olsun dua eden birini gördüğünüzde eğer ellerinin avuçlarını birbirine yapışık görürseniz şaşmayınız! Merak ediyorum, onun Müslümanlığına şahitlik edebilir misiniz? Buna resim olarak baktığınızda, o kişinin Müslüman olduğuna kalben inanır mısınız? İnanmazsınız? Peki siz aynı şeyi yapsanız sizin dinî ilkelinize ve inancınıza halel gelmez mi? Sizin hangi inançtan olduğunuzu sorgulamazlar mı? Dil ile olmasa da kalben ikilem içine düşmezler mi?
Bu tür basit eylemlerin, simgelerin ve yaklaşımların arkasındaki gerçeği görmek zorundayız. Aksi hâlde günden güne çürüyen kültürel yapımız birer birer dumura uğrayacak ve yerini kimliği belirsiz bir kültürsüzlüğe, yozlaşmış bir topluma bırakacaktır.
Bilirsiniz bardağın taşması için son bir damla yeterlidir. Yani küçük bir damla nelere kâdirdir bilinir. Olayları, gelişmeleri küçümsemek, kendimizi kandırmak demektir. İnancımıza ve ilkelerimize sahip çıkmak hem insanî hem de millî bir görevdir.
Bu vesileyle mübarek ramazan ayınızı candan kutlar, sağlık, huzur ve mutluluklarla nice böylesi mübarek günlere ermenizi dilerim.
Saygılarımla. Sağlıcakla kalınız.
Tahsin MELAN
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.